Gagauz Yazıları

Mustafa Argunşah

Gagauz Yazıları Sözleri ve Alıntıları

Gagauz Yazıları sözleri ve alıntılarını, Gagauz Yazıları kitap alıntılarını, Gagauz Yazıları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Günümüze kadar toprağa bağlı köylü bir toplum olarak yaşamakta olan Gagauzlar, maddi imkansızlıklar yüzünden de aydınlarını yetiştirememişlerdir. Bu onların siyasi konumlarını da etkileyen bir durum olarak görünmektedir.
Sayfa 99 - Türk Ocaklar Kayseri Şubesi YayınlarıKitabı okudu
Sadri Ertem, Tanrıöver sayesinde Gagauzların Türklüklerinin farkına vardıklarını ve kendisinin onlarla yaptığı konuşmalardan birinde yaşlı bir Gagauzun “Seninle aramızda bir soğan zarı kadar fark var.” dediğini anlatır. 1930
Sayfa 47 - Türk Ocaklar Kayseri Şubesi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
19. yüzyılda bizim aydınlarımız henüz Gagauz ismini duymamışlardı. Tespitlerimize göre Osmanlı ülkesinde ilk defa Gagauzlardan bahseden, 1867 yılında III. Napolyon'un milliyetçi hareketleri dağıtması üzerine İtalya'dan kaçarak İstanbul'a gelen ve burada Fransızca Courrier d'Orient gazetesini çıkaran Jean Pietri'dir. Pietri bu yıllarda Moldova taraflarına bir gezi yapmış ve keşfettiği Gagauzlar hakkında gazetesinde resimli bir tanıtma yazısı yazmıştır. Bu yazı Hayâl isimli bir gazete çıkarmakta olan Teodor Kasap'ın ilgisini çekmiş ve gazetesinde imzasız olarak Gagauz isimli bir makale yayımlamıştır. Teodor Kasap'ın biraz da Pietri'yle alay ederek kaleme aldığı bu yazıda İtalyan yazarın Gagauz'ları beğenmediğini, onların Türk olmadıklarına incir üzerine yemin ettiğini, büyük ihtimalle Cenevizlilerden kaldıklarını anlattığını yazmıştır. Teodor Kasap'ın yazısı Osmanlı basınında Gagauzlarla ilgili ilk Türkçe yazıdır. Yazının tarihi değeri Teodor Kasap'ın kendisinin ve Türklerin Gagauz adını duymadıklarını iddia etmesine ve bu konuda bahse girmek istemesindedir. Yazısında Teodor Kasap Gagauzların Pietri'nin uydurduğuna inanmaktadır.
Sayfa 38 - Türk Ocaklar Kayseri Şubesi YayınlarıKitabı okudu
Sayın Demirel'in de dediği gibi zaten bizim Moldova ile ilişkilerimizin iyi olması Gagauzların iyi yaşamasına bağlı olması gerekmez mi? Yoksa, Gagauzlar olmasaydı bizim gibi 250 milyonluk bir milletin 3,5 milyonluk Moldova ile ilişkileri hiç olmasa ne olurdu?
Sayfa 238 - Türk Ocaklar Kayseri Şubesi YayınlarıKitabı okudu
1957 yılında bir alfabe sahibi oluncaya kadar anadilleriyle eğitim görmeyen Gagauzlar, Bulgar İdaresi altında Bulgarca, Romen İdaresi altında Romence, Rus İdaresi altında da Rusça öğrenmiş ve bu dillerle eğitim yapmışlardır. Türkçe derslerle ilk defa Hamdullah Suphi Tanrıöver'in Bükreş Büyükelçisi olduğu (1931-1944) dönemde karşılaşmışlar.
Sayfa 281 - Türk Ocaklar Kayseri Şubesi YayınlarıKitabı okudu
Petri ağamın gözlerini umutla dolduran bir bahis vardı. O da yeni Türkiye idi. İşte bana birgün: “Son zamanlarda Türk kardeşlerimizi esaretten kurtaran, onları karanlıktan güneşe çıkaran ve bir gün bizi de kurtaracak olan, tarihlerde eşi olmayan büyük bir Gazi var.” dedi. O günü iyi hatırlıyorum Petri ağam cebinden dört köşeli bir karton çıkardı. Bu karton üzerinde yapışık bir gazeteden kesilmiş bir asker resmi vardı. (...) Bak iyi bak Yovan, bu gözler bütün Türk milletine yeni ufuklar işaret eden gözlerdir. Bu göğüs Türkü yok edecek kuvvet dünyada mevcut olmadığını her zaman ispat etmiştir. Bu eller yalnız silah kullanmak için yaratılmış eller değildir. Bu eller aynı zamanda senin gibi ve senden farklı olan çocukların başına okşamış ellerdir. Bu ağız yalnız büyük zaferlerle neticelenen askeri kumandalar vermek için yaradılmış bir ağız değil, hayır, bu ağız bütün Türk milletine ve bütün dünyaya hitaben sonsuz kalacak sözler söylemiştir. Bu baş dünyayı alt üst edebilecek yalnız askeri planlar vücuda getirmek için yaratılmış değildir, hayır, bu aynı zamanda Türk milletinin saadeti için en doğru planları ve yolları çizen bir baştır. Örneği ve eşi olmayan bir adam! (...) İşte kurtuluş için en büyük ümidimiz...”
Sayfa 126 - Türk Ocaklar Kayseri Şubesi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
55 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.