Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Kuvayı Milliye Hikayesi

Gâvur Çeteliler

Semih Ateş
Anadolu’nun Yunan işgalinde olduğu yıllar. Özellikle Batı Anadolu’nun köyleri, şehirleri, İzmir’in işgalinden sonra birer birer Yunan güçlerinin hükmü altına giriyordu. Yitirdiklerimiz yalnızca toprak değildi; insanlarımıza da insanlık dışı acılar çektiriliyordu. Halkın büyük kısmı direniyordu elbette, işgale uğrayan yerlerin namlı eşkıyası da çoğunlukla dağdan inip direnişe iştirak ediyordu. Ancak birlik ve düzen yoktu. Bu çetelerin henüz hepsi direnişe ikna olmamıştı, bir kısmı da ateş bacayı sarana kadar kılını kıpırdatmaya niyetli değildi. Adını tarih kitaplarından bildiğimiz bir kısım efeler, emirleri altındaki zeybekler ve kızanlarla birlikte, Osmanlı döneminde haksızlıklara, mevcut düzene, baskılara başkaldırdıkları gibi şimdi güçlerini Kuvayı Milliye ile birleştirip Yunan’ı topraklarımızdan atmak için kıyasıya mücadele ediyorlardı. Semih Ateş kitabında bu kahramanları simgeleyen bir efenin, Hacı Mirza Efe’nin ve çetesinin hikâyesiyle birlikte Kuvayı Milliye kahramanlarının da destanını ve bugünlere nerelerden geçerek gelindiğini akıcı, vurucu bir dille anlatıyor. Mirza Efe hayali olsa da romanın bütünündeki söz sahibi efeler, tarihi kişilikler, olaylar bütünüyle gerçektir.
Yazar:
Semih Ateş
Semih Ateş
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 232Basım Tarihi: 2022Yayınevi: Sia Yayınları
ISBN: 9786258129076Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
232 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Gavur Çeteliler / Semih Ateş Yurdumuzun Yunan işgalinde olduğu yıllar…Anadolumuzun tüm köyleri İzmir’in işgalinden sonra görülmedik bir zulme uğrar. Yitirilen yalnızca toprak değildir ki vatanın her karış toprağı inim inim inler işgal altındayken. Derken Anadolu’da bir ateş yanar, Kuvayi Milliye ateşi ki yüz yılı geçse de hâlâ kanımızda alev alev tutuşmaktadır. Baskı, zülüm, haksızlık görmeye görsün bu ateş kor gibi alevlenir. İşte halkın bu direnişe çetelerle destek olduğu öyle vatanseverler var ki bu eser bu kahramanlara ithaf olunur. Gızınıyla, efesiyle bir olup Mustafa Kemal’in ordusuna katılan aslan yürekli vatan evlatları dile gelir. Hacı Mirza Efe’nin çetesi ile Ege’deki çeteleri ve Kara Fatmaları, Çete Ayşeleri, Nezahat Onbaşı gibi kadın kahramanları anıyoruz bu özel eserde. Milli mücadele yılları ile ilgili ne okusam içim titrer ama bu eserde milli duygularım nasıl “coştu” anlatamam. Ruhum Kuvayi Milliyecilerle, Çete Ayşe’yle, Mirza Efe’yle, ve İzmir’in Dağları’nda kesinlikle. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz, ruhlarınız şâd olsun, emanetlerinizin bekçisiyiz, tüten son ocak kalana dek. #alıntılarım Ben bu savaşta hürleştikçe büyüyen, büyüdükçe hürleştiren kadınlarımızı gördüm. Ya esaret ya asalet… Sonunda dağlarımızda çiçekler açıyordu. Bu eserle buluşmamı sağlayan @sia_kitap @atessemih1
bibliyofil okuur
bibliyofil okuur
, iyikisiniz #gavurçeteliler #semihateş #siakitap #millimücadele #kuvayimilliye
Gâvur Çeteliler
Gâvur ÇetelilerSemih Ateş · Sia Yayınları · 20228 okunma
Reklam
232 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Kuvayı Milliye ,Kurtuluş Savaşının ilk silahlı savunma kuruluşudur. Savaş zamanı, Doğu, batı ve Güney cephesinde vatanı savunmuş birliklerdir. Vatanın  işgal altında olduğu yıllarda, halk büyük zulme uğrarken ,Osmanlı döneminde haksızlıklara baş kaldıran çeteler güçlerini Kuvayı Milliye ile birleştirmiş ve düşmana karşı birlikte savaşmışlardır. İşte Gavur Çeteliler bu savaşa katılan çetelerden birini anlatıyor. Hacı Mirza Efe ve çetesinin, Kurtuluş Savaşına nasıl dahil olduğunu ve vatan için neler yaptığını anlatıyor. Her ne kadar Hacı Mirza Efe ve çetesi kurgu karakterler olsa bile kitapta anlatılan her şey gerçek. Vatanı kurtarmak için verilen mücadele gerçek. Nezahat Onbaşılar ,Kara Fatmalar, vatan için şehit olan askerler gerçek. Cumhuriyet kolay kurulmadı bunu unutmamız gerek. En çok da bunun için mücadele eden kahramanları unutmamamız gerek. Yazarımız @atessemih1 bizlere bunları Gavur Çeteliler ile yeniden hatırlattı. O dönemi, yaşananları, bugünlere nasıl gelindiği akıcı bir dille anlatmış. Gurur duyarak okudum bu kitabı. Ve herkese tavsiye ederim. Bugünlere nasıl geldiğimizi elbette hepimiz biliyoruz ama bazen unutabiliyoruz. İşte yeniden ve yeniden hatirlamak için okumak lazım.
Gâvur Çeteliler
Gâvur ÇetelilerSemih Ateş · Sia Yayınları · 20228 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.