Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Geleceğin Havva'sı

Villiers de I'Isle-Adam
6/10
2 Kişi
5
Okunma
2
Beğeni
513
Görüntülenme
"Doğa değişir ama Android asla değişmez. Biz ötekiler yaşarız, ölürüz, sonra da ne olur bilinmez! Android ne yaşamı ne hastalığı ne de ölümü bilir. Her türlü kusurdan ve esaretten azadedir! Sinesinde düşün güzelliğini barındırır. İnsana ilham verir. Bir dâhi gibi laflar edip şarkılar söyler. Fevkalade sözlerinde dehaların düşünceleri gizlidir. Kalbi olmadığından değişmez de. Size düşen, ölüm anınızda onu imha etmektir. Büyükçe bir kutu nitrogliserin ya da panklastit işinizi görecektir. Böylece Android un ufak olup rüzgârlarla birlikte boşluğa savrulacaktır." Villiers de L’Isle-Adam, sembolist ve dekadan dönemi olarak anılan 19. yüzyılın ikinci yarısındaki yazar, şair ve ressam gurubunun içerisinde, nevi şahsına münhasır bir yazardır. Dil becerisi ve büyülü kelimeleriyle derin ve felsefi duruşunun yanında, bilimkurgunun önemli ilklerinden birini hayata geçirmiştir. Geleceğin Havva’sı, “android” sözcüğünü kullanan ve insan için “kullanışlı” bir robotu detaylandıran ilk eser olması nedeniyle bilimkurgu için bir yapı taşı olarak görülür. Bilim insanı tarafından yaratılmış bu android bir “dişi”dir, kullanışlı bir dişi... Her konuda sahibine yardım edecek ve onu “mutlu” edecek bir dişi android. Yine de bu android, başkaldırının ilk kıvılcımlarını gösterme eğilimindedir. Günümüz temalarını bu denli detaylı ve derinlemesine işleyen Villiers, okuyucuya baştan sona soluksuz okunacak bir roman bıraktığı gibi, altı çizilecek birçok görüş ve felsefi tutum sunuyor. Edebi gücü fazlasıyla etkileyici olan bu metin, günümüz bilim, teknoloji, kadın araştırmaları, transhumanizm, toplum ve daha birçok temaya dair entelektüel merakı olan okuyucuya da kaynak oluşturuyor. Kısacası, Türkçeye kesinlikle kazandırılmalıydı diye düşündük ve titiz bir çeviri ve editörlük süzgecinden geçirerek ve Karun Çeken’in doktora tezinden konu ile ilgili kısmı “sonsöz” olarak ekleyerek kitabı sizlere sunduk. İyi okumalar...
Yazar:
Villiers de I'Isle-Adam
Villiers de I'Isle-Adam
Çevirmen:
Halit Bağmancı
Halit Bağmancı
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 340Basım Tarihi: 13 Ekim 2021Yayınevi: Fihrist Kitap
ISBN: 9786257599214Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
340 syf.
·
Puan vermedi
19. yüzyılın sonlarında yaşayan başarılı bir mühendis ve mucit olan Thomas Alva Edison, Menlo Park'taki evinde sayısız icadı üzerinde çalışırken eski bir dostu olan genç bir lord onu ziyarete gelir. İki arkadaş hasret giderip sohbet ederken genç lord, Edison'a çözümünün imkânsız olduğunu düşündüğü bir sorunundan bahseder. Misafirini dikkatlice dinleyen mucit, arkadaşının umutsuzluk denizinde boğulmak üzere olduğunu anlayınca duruma derhal el atmaya karar verir. Bilimin her derde deva olduğunu düşünen Edison, genç lorda ilginç bir çözüm önerir ve bu teklifinin detaylarını açıklamaya başlar... Villiers, bilim ve teknolojideki gelişmelerin, insan ilişkilerine olan etkisinin ulaşabileceği boyutu okuyucuya aktarırken romantik ama bir o kadar da ürkütücü bir tablo çiziyor. Yazar romanın düşünsel alt yapısını okurlarına karakterler arasındaki sohbetlerde geçen fikir tartışmaları şekilde sunmuş. Yer yer gotik unsurlar da barındıran güzel bir bilim-kurgu romanıydı.
Doktor Moreau’nun Adası
Doktor Moreau’nun Adası
ve
Frankenstein
Frankenstein
romanlarını okuyup beğendiyseniz bu kitaba da bi göz atmanızı tavsiye ederim.
Geleceğin Havva'sı
Geleceğin Havva'sıVilliers de I'Isle-Adam · Fihrist Kitap · 20215 okunma
Reklam
340 syf.
·
Puan vermedi
·
23 günde okudu
Android sözcüğü bilmeyenimiz yoktur sanırım. ‍️Peki, bu sözcüğün edebiyata Fransız yazar Villiers de l’Isle Adam sayesinde katıldığını biliyor muydunuz ? Geleceğin Havva’sı, “android” sözcüğünü kullanan ve insan için “kullanışlı” bir robotu detaylandıran ilk eser olması nedeniyle bilimkurgu için önemli bir yapı taşı ... Metin Amerikalı meşhur bilim adamı Thomas Alva Edison’ın insan için kullanışlı dişi bir robotu yaratım sürecini ele alıyor. Kitap ana kurgusuyla bir androidin yapılış sürecini konu edinse de eril tahakküm -kadın, yapay-doğal, insan- makine ilişkilerini ahlak ve akıl merceklerinden süzerek irdeliyor. İki ana karakter Edison ve Lord Ewald arasındaki diyaloglarla bilim adamının neden bir android yaratma işine soyunduğunu öğreniriz. #kritik “L'Ève future” ustalıkla kaleme alınmış bir metin olsa da androidin bir ‘dişi’ olması ( ‍️Neden?) ve erkeğe “hizmet etmek” amacıyla yapılması (‍️yine, yeni, yeniden) Edison’ın kadınların sadece “yapay bir dış görüntüden” ibaret olduğu acımasız düşüncesini, eril hâkimiyete yapılan vurguyla perçinleyerek “kadınlığı” otomatik olarak ötekileştiriyor. Diğer taraftan burjuvaziye başkaldırı mahiyetinde okurun düşünce perdesini aralayan kitap bilimkurgunun farklı öncülleri içinde başı çeken örnekler arasında yer alıyor.
Geleceğin Havva'sı
Geleceğin Havva'sı
Geleceğin Havva'sı
Geleceğin Havva'sıVilliers de I'Isle-Adam · Fihrist Kitap · 20215 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.