Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Geleneksel Şehir Dindarlığından Modern Kent Dindarlığına

Celaleddin Çelik

Geleneksel Şehir Dindarlığından Modern Kent Dindarlığına Gönderileri

Geleneksel Şehir Dindarlığından Modern Kent Dindarlığına kitaplarını, Geleneksel Şehir Dindarlığından Modern Kent Dindarlığına sözleri ve alıntılarını, Geleneksel Şehir Dindarlığından Modern Kent Dindarlığına yazarlarını, Geleneksel Şehir Dindarlığından Modern Kent Dindarlığına yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplumun Zikri Neyse Şehrin Fikri de O Olur
(...) Şehirlerdeki çarpık gelişme, kültürel anlamda hafıza ve miras kayıplarının mekansal alana taşan yansımaları olarak okunabilir.
Korkudan Sığındığımız Kentler Yeni Kentsel Korkular Doğuruyor
(...) Geleneksel kökeninde güvenlik arayışı ve güven içinde yaşama güdüleri olan şehir olgusu, toplumsal ilişkiler üzerinde denetim ve kontrollerin sistematik bir şekilde artmasına rağmen sakinleri için daha çok tehlike çağrıştırır duruma gelmiştir.
Reklam
Şehir Yaşayan Bir Şeydir
(...) Her şehir aynı zamanda ait olduğu dünyanın dili, kültürü ve kurumlarıyla sürdürülen bir hayatı temsil eder.
Kültürel Gösterge Olarak Şehirlerimiz
(...) Şehrin geometrisi, mekansal ve uzamsal dokusu, onun hangi kültürel iklimde yeşerdiğini gösteren sembolik öğelerle biçimlenmektedir.
Toplumsal Şartlar Dini Anlama Biçimimizi Şekillendirir
(...) Toplumsal gelişmedeki olumsuzluklar ve çelişkilerin yarattığı güvensizlik, endişe, yalnızlık ve güçsüzlük, kentlerin daha çok orta ve alt tabakalarında ve özellikle de gecekondu bölgelerinde yaşayan insanların bilinçlerinde daha derin etkiler bırakmaktadırlar. Taşıdığı özellikler itibariyle bu çevreler radikal karakterli dinî akımların veya mistik eğilimli tarikatların ya da dini-mistik büyüsel tiplerin faaliyeti için uygun birer ortam haline gelmektedir.
Yerleşim Biçimine Göre Şekillenen Dindarlık
(...) Dini hayatın yerleşim birimleri düzeyindeki farklılaşması klasik sosyolojik yaklaşımlarda, kırsal-geleneksel yapıları şekilci, ritüelist, büyüsel, mistik dindarlığının; modern kentsel yapıları ise akılcı, bireyselleşmiş, özel yaşamın belli anlarına çekilmiş bir dindarlık anlayışının etkinlik alanları olarak görülmüştür.
Reklam
Şehrin Dizaynı, Mekânın ve Eşyanın Kullanım Tarzı Zihniyetin Yansımasıdır
(...) Insanın mekana karşı duruşu, tavrı, mekânı yaşama ve değerlendirme biçimi, onun kültürel gelişimiyle ve medeniyet algısıyla ilişkilidir. Bugün küreselleşmenin etkisi, yine o mekanları yani kentleri tektipleştiren, standartlaştıran modern algının zihinlerde ve hayattaki hâkimiyeti ile ilintilidir.
192 syf.
5/10 puan verdi
Kent, kentleşme , modernizm ile ilgili kısa bilgi verdikten sonra yazar Türkiye'nin 1950 'lerden sonra meydana gelen kentleşmeyi ele almış. Kent Dindarlığını ,kentte değişen dindarlık anlayışını anlatarak konuyu farklı başlıklar altında ele almış. Halk Dindarlığı ve Kitabî Dindarlık kavramlarını da aynı şekilde izah etmeye çalışmış. Akademik bir çalışma olmasına rağmen okuduğunuzda yaşadığımız ya da bizden önceki kuşakların yaşadığı dönemleri anlaşılır bir şekilde anlatmış yazar. İçerisindeki kavramlar zihne oturursa kitap sonunda bir kazanım olarak çeşitli dindar tanımlamalarıni ve 1950'lerden sonra Türkiye'de gelişen din ve dindarlık algısının ne olduğu hemen hemen kavranmış olunur.
Geleneksel Şehir Dindarlığından Modern Kent Dindarlığına
Geleneksel Şehir Dindarlığından Modern Kent DindarlığınaCelaleddin Çelik · Hikmetevi Yayınları · 20133 okunma