Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri

Tony Crilly

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri Gönderileri

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri kitaplarını, Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri sözleri ve alıntılarını, Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri yazarlarını, Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Pisagorcular evrenin anahtarının matematikte gizli olduğuna inanıyordu.
Sayfa 18
İÖ 1800 Babilliler kesirli sayılan Kullanır. İÖ 1650 Mısırlılar birim kesirlerden faydalanır. İS 100 Çinliler kesirii sayılan hesaplamak için bir sistem geliştirir. 1202 Pisa'lı Leonardo (Fibonacci) kesirlerin çizgiyle gösterimini yaygınlaştırır. 1585 Simon Stevin ondalık. kesirlere dair bir kuram geliştirir. 1700 Kesir çizgisi standart hale gelir (% gibi).
Sayfa 12
Reklam
İki tabanındaki ifadeler çok uzun olduğu için bazen taban olarak 2'nin kuvvetleri olan 8 ve 16 kullanılır. 8'lik sistemde kullanıdığımız simgeler 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7; 16'lık sistemde ise 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E ve F'dir. Örneğin 394 sayısı 16 tabanında (A, 10 sayısını temsil etmek üzere) 18A olur.
Sayfa 11
Fransa kralı on dördüncü Louis, ya da standart yazılışıyla XIV. Louis, aslında adının XIIII. Louis diye yazılmasını tercih ederdi. Hatta daha da ileri giderek saatlerdeki dördün IIII şeklinde yazılmasını yasal zorunluluk haline getirmişti.
Sayfa 10
Romen sistemi Romalıların kullandığı temel simgeler "onluklar" (I, X, C ve M) ve bunların "yarılar"ıdır (V, L, D). Bu simgeler bir araya getirilerek diğer sayılar oluşturulur. Bir görüşe göre I, II, III ve IIII parmaklarımızın, V ise elimizin görünüşünden türetilmiştir. İki V'nin (veya iki elin) birleştirilmesinden ise X, yani on sayısını elde ederiz. C harfi Latince yüz demek olan centum'dan, M ise bin demek olan mil'den gelir. Romalılar ayrıca "yarım" anlamında S harfini ve 12 tabanında bir kesir sistemi kullanırdı.
Sayfa 9
İÖ 30000 Avrupa'daki taş devri insanları kemiklerin üzerine sayı işaretleri yapar. İÖ 2000 Babilliler sayıları göstermek için simgeler kullanır. İS 600 Hintliler ondalık sistemimizin. öncüsü olan bir sistem kullanır. 1200 0 ve 1'den 9'a rakamları içeren Hint-Arap sayı sistemi yayılır. 1600 Ondalık sistemin simgeleri modern biçimine kavuşur.
Sayfa 8
Reklam
19. yüzyıl Amerikan matematikçisi G.B. Halsted, Shakespeare'in Bir Yaz Gecesi Rüyası adlı oyunundan bir cümleyi uyarlayarak, sıfırın icadının cisimsiz hiçliğe bir ikametgah ve bir isim, bir görünüş, bir simge vermekle kalmayıp, faydalı bir güç kazandırdığını, bunun da bağrından çıktığı Hint ırkının bir özelliği olduğunu dile getirmiştir.
Sayfa 7
Sıfır ne işe yarar? En basit ifadesiyle, sıfır olmasa bilim de olmazdı. Sıfırıncı boylam, sıfır derece sıcaklık, sıfır enerji ve sıfır kütleçekimi bunun örnekleridir. Hatta sıfırdan başlamak, sıfır tolerans, sıfır hata gibi sayısız terimle günlük konuşma dilimize girmiştir.
Sayfa 7
*Hiçlikle ilgili her şey* Sıfırla pozitif bir sayının toplamı pozitiftir. Sıfırla negatif bir sayının toplamı negatiftir. Pozitif ve negatif bir sayının toplamı farkları kadardır. Sayıların mutlak değeri eşitse, sıfırdır. Sıfırın pozitif veya negatif bir sayıya bölümü sıfırdır.
Sayfa 7 - Brahmagupta, MÖ 628
179 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.