Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri

Tony Crilly

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri Gönderileri

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri kitaplarını, Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri sözleri ve alıntılarını, Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri yazarlarını, Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
π'yle ilgili tarihteki belki de en garip olay ABD'de Indiana eyalet meclisinin pi'nin değerini kararname ile belirleme girişimidir. Bu olay 19. yüzyılda tıpdoktoru Dr. E.J. Goodwin'in π'yi daha kullanılabilir hale getirmek adına yaptığı tasarı sonucu yaşanır. Tasarının hayata geçirilmesindeki sorunlardan biri teklifi hazırlayan kişinin pi'yi istediği değerde sabitlemekteki başarısızlığı olmuştur. Neyse ki π'nin değerini kanunla sabitlemeye çalışmanın ne kadar ahmakça bir çaba olduğunun son anda farkına varan meclis tasarıyı reddetmişti. O gün bugündür politikacılar pi'ye bulaşmazlar.
Sayfa 23
Yalnızca bir pergel ve ölçüsüz cetvel kullanarak, verilen bir dairenin alanına eşit alanlı bir kare yapmak mümkün müdür? Lindemann bunun imkânsız olduğunu tartışmaya yer bırakmaksızın ispatladı. Günümüzde daireyi karelemek deyimi imkânsız bir şeye yeltenmek anlamında kullanılır oldu.
Sayfa 22
Reklam
İÖ 2000 Babilliler π'nin yaklaşık 3 olduğunu fark eder. İÖ 250 Arşimet π'nin yaklaşık 22/7 olduğunu belirtir. İS 1706 William Jones π simgesini ilk kez kullanır. 1761 Lambert π'nin irrasyonel olduğunu ispatlar. 1882 Lindemann π'nin transandant olduğunu ispatlar.
Sayfa 20
Matematikteki en ünlü sayı π'dir. Doğadaki tüm sabitlerin şahıdır. Eğersayı Oscar'ları olsaydı, ödülü her sene π alırdı.
Sayfa 20
Bayağı kesir olarak yazılamayan sayılara "irrasyonel" sayılar denir. Buradan irrasyonelsayıların sonsuz sayıda olduğunu da söyleyebiliriz.
Sayfa 19
Elimizden gelen tek şey, 2'nin karekökünü ancak yaklaşık değerolarak söylemektir! Sonucu virgülden sonra bir milyon basamağa kadar yazsak bu yaklaşık sonuç olmaktan öteye gitmez. π ya da e sayısı kadar olmasa da, √2'nin matematikte kendine özgü bir yeri vardır. Öyle ki, özel bir ada layık görülmüştür: √2 bazen "Pisagor sayısı" olarak adlandırılır.
Sayfa 18
Reklam
2 sayısı ilk çift sayı olduğundan Pisagorcular için özel bir önemi vardı (Yunanlılar çift sayıları dişi, tek sayılarıysa erkek olarak düşünürdü; küçük sayılarınsa kendi kişilikleri vardı).
Sayfa 18
İÖ 1750 Babilliler kareköktablolanı oluşturur. İÖ 525 Pisagorcular geometrikkare sayılanı inceler. İÖ ~300 Elemanlar in 5. Kitap'ında Odoksos'un irrasyonel sayılar kuramı yayınlanır. İS 630 Brahmagupta karekökleri hesaplamak için bir yöntem sunar. 1550 Karekökleri göstermede √ simgesi ilk kez kullanılır. 1872 Richard Dedekind irrasyonel sayılara ilişkin bir kuram geliştirir.
Sayfa 16
Pisagorcuların gözünde ruhsal varoluşunsimgesi olan 1 en önemli sayıydı.
Sayfa 16
179 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.