Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gnostikler - İlk Hristiyan Sapkınlar

Sean Martin

Gnostikler - İlk Hristiyan Sapkınlar Gönderileri

Gnostikler - İlk Hristiyan Sapkınlar kitaplarını, Gnostikler - İlk Hristiyan Sapkınlar sözleri ve alıntılarını, Gnostikler - İlk Hristiyan Sapkınlar yazarlarını, Gnostikler - İlk Hristiyan Sapkınlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İçinizdeki ışığı yakın. Kendi eşiğinizde durun ve ka­pınızı çalın, düz bir yolda yürür gibi kendi üzerinizde yürüyün. Eğer yürümekten vazgeçmez ve yolu düm­düz takip ederseniz sizin için artık sapkınlık gibi bir tehlike yoktur.
Bırakın arayan aradığını bulsun. Onu bulduğunda aslında mutsuz olacaktır. Neden hayal kırıklığına uğradığını dahi anlamayacak, şaşıracak ve her şeye yeniden başlayacaktır.
Reklam
'Sizin kendi kulaklarınızla duyduğunuz sözde elbette ki başkaları için de bir öğüt, bir hikmet vardır. Işığını herkesten gizleyen, yeteneğini kendine saklayan insan elbette ki tasvip edilemez. Makbul olan ışığı yakıp etraftaki herkesi aydınlatacak bir yere koymaktır.
İçinizdeki ışığı yakın. Kendi eşiğinizde durun ve kapınızı çalın, düz bir yolda yürür gibi kendi üzerinizde yürüyün. Eğer yürümekten vazgeçmez ve yolu dümdüz takip ederseniz sizin için artık sapkınlık gibi bir tehlike yoktur.
Sayfa 191 - Silvanyus'un öğretisi, Nag Hammadi Kitaplığı s. 390.
Phlilip K. Dick
Risalelerin bir pasajında gnosis'e sahip olan kişinin Hz. Musa, Hz. İlyas ve Hz. İsa ile aynı mertebede olduğunu söylemiştir ki bu çok tipik bir gnostik argümandır: "İkhnaton'dan bu bilgi Musa'ya, Musa'dan da ölümsüzleşerek İsa olan ilyas'a geçmiştir. Tüm bu isimler özünde tek bir kişiye işaret eder ki, hakikati anladıysak şayet biz onlarla aynı ismi taşıyan aynı kişiyiz."
Sayfa 184 - Edebiyatta Gnostik Temalar
Reklam
Gnostiklere göre:
Bizi kendi öz varlığımızdan kopararak psikolojik gelişim, duygusal olgunluk ve mutlu olma imkanından mahrum eden şey de işte bu yabancılaşmışlık durumudur.
Sayfa 177
İnsanla tanrı arasında çok ciddi farklar olduğunu öne süren Kierkegaard'a göre kendi kaderlerine terkedilmiş olan insanlar tanrılar gibi korunaklı bir konumda değillerdir, kendi değerlerini ve maneviyatlarını yaratmak da dahil olmak üzere dünya üzerindeki akıbetleri tamamen kendi becerilerine bağlıdır. ünlü sözü 'Tanrı ölmüştür' sözünden de anlaşabileceği gibi Nietzsche bu tavrı en uç noktasına taşımıştır. Bu sözüyle Nietzsche aslında tanrısallığın mekânı olan herhangi bir üst-evrenin varlığından söz etmenin imkansız olduğunu, bu argümanı doğrulayacak rasyonel araçlardan yoksun olduğumuzu anlatmak istemiştir. Bilindiği gibi bu ruh hali kişiyi, anlam ve ahlak yitimine götürecektir. Öyle ki hiçbir gnostik felsefeci ve topluluk bu kadar ileri gitmemiştir. Açık ki bu; bir gnostiğin gözünde Gerçek Tanrının yaşadığı ve herkesin bir gün döneceği nur ülkesi Pleroma'nın gerçekte varolmadığını iddia etmekle eşdeğer olan, nihilist bir konumdur.
Sayfa 170
William Blake ve gnostisizm
İnsanların çoğunluğu Blake'in bir mistik, yine yazdıklarının da spekülatif olduğuna inanmaktadır. Oysa ki o bir mistik değil gnostiktir. Yine felsefesi de mistisizm değil gnostisizmdir. Eserlerinde ortaya koyduğu felsefenin derinliği vardır, bu anlamda üstünde durup düşünerek derinleşerek okunması gerekir.
Sayfa 165 - 166 | Kathleen Raine, Kathlenn Raine'in Tobias Churton ile görüşmesi, 1986, Churton'dan alınlılanmıştır, s. 143.
Voltaire, Candide isimli eserinde 'Mümkün olan en mükemmel dünyadaki her şeyi olabildiğince mükemmelleştirmek' ifadesiyle özetleyebileceğimiz Aydınlanma idealini hicvetmektedir. Hayatta çok bahtsız olduğunu düşünen Candide'in karşısına seyyah bir bilgin olan Martin çıkar ve ona kendisinin aslında bir Maniheist olduğunu söyler. Candide çok fazla düşünmeden cevap verir ve ona yeryüzünde artık bir Maniheist kalmadığını' söyler. Martin de ona dünyayı doğru anlamanın tek doğru yolunun bu olduğunu anlatmaya girişir: 'Şeytan dünya işleri ile çok meşguldür dolayısıyla benim de içime girmiş olabilir. Ben tanrının dünyayı şeytana ya da onun gibi kötücül bir yaratığa terk ettiğine inanıyorum.'
Sayfa 164 - Hristiyan kimlikli edebiyatın gnostik altyapısı
Reklam
Büyü de dahil olmak üzere, Kilisenin boğucu prangalarından özgürleşmiş her türden bilgi dönemin aydınları için tek kurtarıcı esin kaynağı olmuştur.
Sayfa 162
... her iki kilisenin de benimsediği tek dua, Hz. İsa'nın duasıdır, 'en üstün manevi besin' olarak gördükleri bu tinsel besin her gün alınmalıdır.
Sayfa 155 - 156 | "Hem Katharlar, hem de Bogomiller Eski Ahit'i -ve yine Eski Ahit'in tanrısını şeytani saydıklarından reddetmektedirler."
Hristiyan Gnostikler'in aksine, İslami Gnostikler Gerçek Tanrı'nın bilinemeyeceğini öne sürerler ve onu perde arkasından saray divanını izleyen bir Sultan'a benzetmektedirler. İnsan onu yalnızca bilim ve ibadetle bilebilir: "O tüm canlan ve bütün ruhları Kendinden bir parça gibi tanıyan ve bilendir."
Sayfa 102 - The Mother of Books, Gnostik İncil, s. 725.
76 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.