Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gözleri

Bozorg Alevi
8.2/10
15 Kişi
38
Okunma
9
Beğeni
1.479
Görüntülenme
Herkes, İran'ın ünlü ressamlarından Makan Hoca'nın sürgündeyken resmettiği "Gözleri" isimli tablosundaki gözlerin kime ait olduğunu, hangi sırrı saklamaya çalıştığını ya da ne ima ettiğini merak ediyordu. Yıllardır bu sırrı çözmeye çalışan anlatıcı, sonunda o gözlerin sahibinin peşine düşecektir. Ve kendisini hayretler içerisinde bırakacak bu hikâyeyi o gözlerin sahibi meçhul kadından dinleyecektir. Bir kavuşmanın imkânsızlığı daha en başından bir aşkın kaderini belirleyecektir belki de... İran Edebiyatı'nın kurucularından olan Bozorg Alevi'nin en önemli romanı Gözleri, Farsçadan çevirisiyle ilk kez Türkçede. "Beni yanardağın yanına kadar çekiyordu fakat soğukluğuyla donduruyordu. Ömrüm boyunca esir düştüğüm ve hâlâ da devam eden facia bu işte. Ne demek istediğimi anlıyor musunuz" Öpücüklerime hasret olduğunu biliyordum, sıcak parmaklarının tenimi yakmaya hazır olduğunu bildiğim gibi. Teninin tenimin ağırlığını beklediğini de. Dünyada onu bir anlığına olsa bile mutlu edebilen tek kişinin ben olduğumu da biliyordum. Ben de tenini, güçlü ellerini vücudumun derinliklerinde hissetmeyi çok isterdim. Vücudunun vücudumda erimesini, benimle birleşmesini isterdim. Dalgalı, perişan saçlarıyla oynamak isterdim. Dudaklarının hararetini dudaklarımla emmek isterdim. Ruhunu, yanıp tutuşan o ruhu, çırılçıplak, güncel sıkıntıların ve diktatör baskısının yarattığı sorunlardan, polis korkusundan üzerine çektiği o koruyucu kalkan olmadan görmek isterdim."
Yazar:
Bozorg Alevi
Bozorg Alevi
Çevirmen:
Mojgan Dolatabadi
Mojgan Dolatabadi
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: Kasım 2015Yayınevi: Fabula Kitap
ISBN: 9786059115803Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
1920'lerin İran'ında başlıyor eser ve öncelikle Şah Rıza Pehlevi Dönemi, baskı altında yönetilen halk, karışıklıklar tasvir ediliyor. Daha sonra İran'ın en başarılı ressamı Makan Hoca ve onun en ünlü eseri olan "Gözleri" tablosuyla tanışıyoruz. Tüm İran'da bu tablonun sırları ve gözlerin kime ait olduğu merak ediliyor. Yazar ise; tüm hayatını gözlerin sahibi olan kadını aramaya ve hocanın hayatını araştırmaya adamış bir adam olarak karşımızda. Böylelikle kitap, ressam, meçhul kadın ve yazar arasında geçiyor. Sürükleyici bir aşk romanı olmasının yanı sıra, dönemin siyaseti çok iyi aktarılmış. Uzun süredir kitap okuyamazken bana ilaç gibi geldi. Elimden bırakamadım, bayıldım.
Gözleri
GözleriBozorg Alevi · Fabula Kitap · 201538 okunma
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
Belki Bozorg Alevi'yi hiç duymadınız, belki Sadık Hidayet'in yakın arkadaşı olarak tanıdınız. Çok kıymetli ve çok fazla özeldir kendisi. Bazı aşk hikayeleri vardır, tam nihayete erecekken önü kesilir. Bizzat tarafları tarafından. Arkadaş kalmaya çalışır çift. O da bir şeye benzemez. Yaşanması mümkün olmayan aşk hikayelerinin burukluğuyla karşılıklı hatalar yapılır. 'Gözleri' bu tip bir aşkın hikâyesi aslında. Diğer yandan tablodaki gözlerin, Ferangis’in gözlerinin hikayesi... Hatalı çizilmiş gözlerin… Baktığın, gördüğün ve aslolan arasındaki farkların… Zarif, hüzünlü bir aşk hikayesi 'Gözleri'. İran’ın Şah Rıza Pehlevi dönemindeki ünlü ressamlarından Makan Hoca’nın sürgündeyken resmettiği 'Gözleri' adlı tablodaki gözlerin sırrını araştırıyor. Anlatıcı Makan Hoca’nın da çalıştığı okulda müdür yardımcılığı yapan ve bütün hayatını bu sırra adamış biri. Hocanın ölümünün 15. yılında tablodaki gözlerin sahibi olduğunu düşündüğü meçhul kadın Ferangis ile tanışıyor. Ustalıklı bir plan yaparak onu hikâyesini anlatmaya ikna ediyor. Bir akşam üstü başlayan sohbetleri sabahın erken saatlerine kadar sürüyor. Ve biz bu süreçte hem Ferangis-Makan aşkının başlangıcından bitişine kadar olan süreci ayrıntılarıyla dinliyor hem de kitabın sonunda gözlerin sırrına vakıf oluyoruz.
Gözleri
GözleriBozorg Alevi · Fabula Kitap · 201538 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Şaheser
Fars edebiyatından güzel bir örnek okumak isteyenler edinmeli. Baskısı bulunmamakla beraber nadir kitaptan 2. el veya yeni durumda alınabilir. Ben bir adet daha alacağım kitaplığımda bulunması için. Okurken ilk sayfalarda politik yönden bir İran resmediliyor. Altyapıda bilgi edinmeden okursanız sıkılabilirsiniz. İlerlerken acı bir aşk hikayesiyle karşılaşıyoruz. Aşka sanat eşlik ediyor. Ayrıca sanatın, yaratma (yaratamama) duygusunun insanda oluşturduğu düşünce dünyasını da deneyimliyorsunuz. Farsça öğrenip kendi dilinden okumak vardı bu kitabı. İsmi bile özel 'Çeşmhayeş'
Gözleri
GözleriBozorg Alevi · Fabula Kitap · 201538 okunma
240 syf.
6/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kitabın dili ve senaryosu çok basit. Farsçanın şiir gibi bir dil olduğunu söylerler belki ana dilinden okunsa daha vurgulu bir anlatımı olabilir. Ama okumak hiçbir zaman zaman kaybı değildir. Sevgiyle
Gözleri
GözleriBozorg Alevi · Fabula Kitap · 201538 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.