Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Güneş Ülkesi

Tommaso Campanella

Güneş Ülkesi Sözleri ve Alıntıları

Güneş Ülkesi sözleri ve alıntılarını, Güneş Ülkesi kitap alıntılarını, Güneş Ülkesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
«Dünyanın bütün kitapları doyuramaz kafamın açlığını. Neler neler okumadım ! Ama yine de kafaının açlığından ölüyorum ... Anlayı­şım arttıkça, bilgim eksiliyor . . . "
...günah yokluğun ve olumsuzluğun belirtisidir ve düzensizlik yoluyla yokluğa yönelen bizlerden doğar.
Öte yandan, beceriksizlikleri yüzünden yenilgiye uğrayan, ya da zafer fırsatını kaçıran kumandanlar ayıplanır. Düşmanın önünden ilk kaçanlar ölüm cezasına çarptırılırlar. Ancak, bütün ordu bağışlanmalarını ister, ve teker teker suçu paylaşırlarsa, ölümden kurtulabilirler. Sırası gelmişken şunu da söyleyeyim ki, bu gibi suçlar binde bir bağışlanır, bir çok koşulların da suçludan yana olması gerekir. Bir dostun, ya da savaş arkadaşlarının yardımına koşmamış olanlar sopa dayağına çekilirler. Buyrukları hiçe sayanlar ayı ve arslan gibi yırtıcı hayvanların bulunduğu bir çukura atılırlar. Kendilerini savunmak için de ellerine sopadan başka bir şey verilmez. Hayvanları altedenler - ki, bu hemen hemen görülmüş şey değildir - bağışlanır ve yeniden topluma kabul edilirler. Savaşta ele geçirilen ya da kendi isteğiyle Güneş Ülkesi'nin buyruğuna giren kentlerde hemen mal ortaklığı kurulur. Bu kentler Güneş Ülkelilerin gönderdiği yöneticileri ve askerleri kabul eder ve bütün kentlerin şahı olan Güneş Kentin törelerini benimser, hattâ bazan okuyup eğitilsinler diye çocukları bile Güneş Kent'e gönderirler. Güneş Kent de onların eğitim giderlerini sevine sevine kendi üstüne alır.
Çan Yayınları
çalışan beden terler, terse ka­nı ve iliği bozan zehirli buharlan dışarıya atar.
Sayfa 59
Reklam
Bu suçlardan dolayı hüküm giymiş insanları sofralarından uzaklaştiriyorlar ya da onları kadınsız bırakıyorlar veya diğer ünvanlardan uzak tutuyorlar, ta ki yargıçlar bunların islah olduklarına kanaat getirene kadar.
"Kibir iğrenç bir ayıp olarak görülür ve her kibirli davranış özellikle büyük bir hor görüyle aşağılanır."
Sayfa 49 - Ayrıntı Yayınları, 2.BasımKitabı okudu
Campanella bütün kötülüklerin ve haksızlıkların kaynağı, insanın kendinden başkasını düşünmemesinde, dünya malının benim senin diye bölüşülmesinde buluyor. Ona göre, insanlar, genel yarar kaygısından uzak oldukları sürece, kendi dar çevrelerinde, kendilerinden başkasını düşünmezler. Oysa, toplum halinde birleşen insanların amacı genel yarar olmalıdır.
Bir avuç madenî para karşılığında o kadar çok şey alındığını görmeleri Güneş Kentin gençlerinin pek komiğine gider.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.