Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Güz Yılgınlığı

Necib Mahfuz

Güz Yılgınlığı Gönderileri

Güz Yılgınlığı kitaplarını, Güz Yılgınlığı sözleri ve alıntılarını, Güz Yılgınlığı yazarlarını, Güz Yılgınlığı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kaybın en kötüsü, insanın hem özel hem de kamu yaşamını aynı anda etkileyen kayıptı.
Sayfa 10
144 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
"Ben, bütün yurttaşlarımızın hayatta kalmasını ve insanca yaşamasını istiyorum" dedi, Semir. "Yani bizimle aynı fikidesin, öyle mi?" diye sordu İbrahim Hayrat. "Söylediklerimin anlamı çok daha derin" diye tersledi, Semir. "O halde bizim görüşlerimize karşısın?" "Söylediklerimin anlamı çok daha derin" diye tekrarladı, Semir. " Yıl 1952 aylardan temmuz, Hür Subaylar Hareketi'yle beraber milliyetçi devrimin gerçekleştiği dönem. Arap-İsrail savaşı sonrası ülkede doğan güvensizlik özellikle Kral Faruk'un yönetimini sarsarken iktidardaki Vafd partisine tepkiler yönelmiştir, yaklaşık 100 yıldır İngilizlerin otoritesi ve askeri varlığı ülkenin akıbeti konusunda kara bulutların dolanmasına en büyük etkendir. Kahire'de çıkan yangın sıkıyönetim ilan edilmesine neden olur, hükümetin yönetememesi ve İngiliz işgaline karşı tepkilerin artması milliyetçi ve halktan gelen subayların eliyle cumhuriyetin ilanını gerçekleştirdi. Kral ülkeden sürüldü, İngiliz varlığına son verildi. İşte bu kısa süreçte düşen bir iktidarda yandaşların bakış açısını gösteriyor bize Güz Yılgınlığı, siyasette doğrunun olmadığı sadece çıkar için milyonların nasıl harcanabildiği ve güç için nelerin yapılabileceği. Okuduğum en güçlü eleştirilerden biri çok ama çok sevdim, maalesef basımı yok ama bu eseri herkes muhakkak okumalı.
Güz Yılgınlığı
Güz YılgınlığıNecib Mahfuz · Kuraldışı · 201329 okunma
Reklam
Ufukta sabitlenen yarım ay, kozmik bir gülümseme gibiydi tertemiz gökyüzünde. Şöyle düşündü İsa; olağanüstü bir düzen içinde etrafa saçılı bunca güzellik, insanoğlunu, kaos ve şiddetin kendi zavallılığından kaynaklandığını idrak etmeye zorlayan meçhul bir güç.
İsa gökyüzüne bakarcasına gözlerini yukarı kaldırıp, çocuksu bir kaçış arzusuyla yıldızlarla gezegenleri tahayyül etti. “Dünyayı sonsuza dek terk etmek ne güzel olurdu” diye mırıldandı ve “Çok sıkıcı oldu artık, bir hastalık sanki!” diye söylenmeyi sürdürdü.
“Kabul edelim ki” dedi, Semir Abdulbaki, “ölüm olmasaydı yaşamanın bir anlamı kalmazdı.”
Çöküp giden eski dünyanın tüm kalıntıları bizim başımıza çöküyor adeta. Ve işin kötü tarafı, bu yeni dönemden nefret etsen de kafandan atıp inkar edemediğinin bilincinde olman!
Reklam
Allahım, kanla lekeli bu meşakkatli yolun anlamına dair, Sen bir ilham ışığı gönder bize! Neden ezelden beri süregelen mücadeleye şahit olan deniz bir şey söylemiyor? Neden akşam olunca dünya, kendi evlatlarını yiyor?
Her şey ölüm gibi bir huzur vaat ediyordu. Hüzne kapılmış olan insanlar zehir bile olsa her türlü müsekkini hoş karşılar.
144 syf.
·
Puan vermedi
·
30 günde okudu
1952 Mısır Devrimi döneminde tasfiye edilen üst düzey bir bürokratın(İsa'nın) hayatı anlatılıyor. Devrimden önce yüksek makama sahip olan İsa devrimin getirdikleri ile emekli edilerek görevine son veriliyor. Emekli edilmesinin sebebi zamanında İsa'nın hediye kabul etmiş olmasıdır. Aslında herkesin hediye kabul ettiği bir zamanda İsa'nın rüşvetinin
Güz Yılgınlığı
Güz YılgınlığıNecib Mahfuz · Kuraldışı · 201329 okunma
Reklam
kendisini bir kahraman olarak yutup sonra ölüsünü tüküren siyaset hakkında ne bildiğini sordu
keşke üzerine mülahaza
'Keşke', tarihi değiştirmek için aptalca peşinden koşulan boş bir emelin zerresi
Hasan, "Önemli olaylar uyarmaz, aniden vuku bulur" diye cevap verdi, gülerek.
Kahire'nin yanması ihanetin iktidardan da, halktan da güçlü olduğunu gösterdi hepimize
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.