Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dünyadaki Cezaevi Sistemlerinde Reform Mücadelesi

Hapishaneden Çıkış

Ahmed Othmani

Hapishaneden Çıkış Hakkında

Hapishaneden Çıkış konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
6/10
1 Kişi
6
Okunma
Beğeni
437
Görüntülenme

Hakkında

Politik yaşamı hizaya getirme yöntemi olarak kapatmanın sınırları nelerdir? İyi bir adalet sistemi hapis cezasını en yaygın cezalandırma yöntemi olmaktan çıkarabilir mi? Hapishane günlük yaşamımızdan ne kadar uzak? Günümüzde hapishane üzerine yapılabilecek hiçbir ciddi çalışma Foucault’nun eserini görmezden gelemez. Bir dönem Foucault’yla birlikte çalışma şansına sahip olan Othmani, hapishanenin bugün bir mekanizma olarak pratikteki işleyişini anlatıyor. Uzun yıllarını siyasi mahkûm olarak Tunus cezaevlerinde geçiren Ahmed Othmani, kişisel hapishane deneyimlerini okurla paylaşmanın yanı sıra, hapishane gerçeğine aynı zamanda başkanı olduğu Uluslararası Ceza Sistemi Reformu Örgütü'nün etkinlikleri çerçevesinde ışık tutuyor. Ruanda’dan ABD’ye, Avustralya’dan Nijerya’ya, Zimbabve’den Türkiye’ye kadar pek çok ülkeden örnekler ve istatistiklerle, adalet sisteminin cinsiyetçi, sınıfsal ve ırkçı niteliğini, af yasalarının mantığını, hapishanelerdeki insan hakları ihlallerinin boyutlarını, liberalizmin kâr ilkesi doğrultusunda cezaevlerinden rant sağlamayı amaçlayan "suç ekonomileri"ni, cezaevi lobilerini gözler önüne seriyor. Kimi ülkelerde cezaevi sisteminde yapılan reformları ve alternatif cezaları ele alan Othmani, hepimizi bu sistemi gözden geçirmeye çağırıyor. Hapishaneden Çıkış, "Herkes cezaevine!" anlayışının yaygın olarak hüküm sürdüğü bir dünyada, görmezden gelinemeyecek kadar acil ve insanlık dışı uygulamaları bir kez daha hatırlatması açısından önemli bir çalışma.
Çevirmen:
Işık Ergüden
Işık Ergüden
Editör:
Halil Gökhan
Halil Gökhan
Tasarımcı:
Emine Bora
Emine Bora
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 38 dk.Sayfa Sayısı: 128Basım Tarihi: Ekim 2003Yayınevi: Metis KitapOrijinal Adı: Sortir de la Prison: Un Combat Pour Réformer les Systèmes Carcéraux Dans le Monde
ISBN: 9789753424264Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Ahmed Othmani
Ahmed OthmaniYazar · 1 kitap
1943 doğumlu olan Ahmed Othmani Tunus Sosyalist İnceleme ve Eylem Grubu’na katılıp Habib Burgiba’nın tek parti diktatörlüğüne karşı mücadele etti. 1967 yılında polis tarafından arandığı sırada, o dönemde üniversitede ders vermekte olan ünlü Fransız düşünür Michel Foucault’nun evinde saklandı. Önce 1968, sonra 1973’te tutuklandı ve 1979 yılına kadar kaldığı cezaevinde tecrite konuldu ve işkence gördü. Serbest kaldıktan sonra Uluslararası Af Örgütü’ne katıldı. 1989 yılındaysa Uluslararası Ceza Sistemi Reformu Örgütü’nün (Penal Reform International-PRI) kurucuları arasında yer aldı.