Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hayatı Sorgulamak

Lev Tolstoy
Tolstoy denince birçoklarının aklına Savaş ve Barış ile Anna Karanina romanları gelir. Oysa Tolstoy aynı zamanda ciltler dolusu kısa hikaye de yazmıştır. Bu kitapta ünlü yazarın 1857-1903 yılları arasında kaleme aldığı dört öyküsünü okuyacaksınız, yazarlık dehasının habercisi ilk dönem öyküleri ile ustalığını perçinleyen birinci sınıf klasiklerini bir arada sindirme şansını yakalayacaksınız. Tolstoy okuyucuları, yazarın 1895’te kaleme aldığı Efendi ile Uşak’ı en güzel hikayesi olarak kabul eder. Rusya’daki aristokrasi ile koylu sınıfı arasındaki çatışmayı çok iyi yansıtan bu hikayede Tolstoy, hikayenin iki ana karakterinin zihnine ve kişiliğine nüfuz ederek komünizm öncesi Rusya’sındaki sosyal sınıfları, yaşam biçimleri ve kültürleriyle apaçık sergiler. Zengin bir toprak sahibi ve tüccar olan Vasili Andrevich Brekhunov ile zavallı bir işçi olan Nikita’nın öyküsü, destansı bir hikayenin tüm özelliklerini taşır, iki adam, küçük bir at, bir kızak ve insanoğlunun dizginlenemeyen hırsı, doğanın muazzam kudretiyle bütünleşir. Hikayenin bu dış yüzünün yanında, toprak sahibiyle zavallı itaatkar uşağı arasındaki ilişkiyi irdeleyen bir de iç yüzü vardır, insanoğlunun birbirine zıt iki uç noktasında bulunan, güç sarhoşu efendi ile kaderini efendisine bağlayan irade yoksunu uşak, kontrolden çıkarak kendi kendilerini felakete sürüklerler. Bu hikayeyi okurken karakterlerin yüzünü kamçılayan rüzgarı kendi yüzünüzde hissedecek, uçsuz bucaksız vahşi doğanın iliklere işleyen soğuğunu duyacak, uşak Nikita’yla beraber karlara bata çıka yürüyüp kayacaksınız. Efendi ile uşağın gittikçe artarı ümitsizliğini, içinde bulundukları tehlike büyüdükçe siz de hissedeceksiniz. Tolstoy’un bütün hikayeleri, sıkıştırılmış romanlar gibidir. Bu anlamda iki önemli sahneye ve kelimelerden çok eylemlere dayanan Balodan Sonra (1903), Tolstoy’un tek gerçek hikayesidir denilebilir. Hassas ruhlu genç erkek kahraman, cinsellikle ve asker dünyasıyla ilk defa karşılaşmasında, baba figürü ve onun fiziksel zalimliği vasıtasıyla kendi edip kompleksiyle yüzleşir. işkence eğilimlisi bir şövalye ruhuyla karşı karşıya kalan genç adamın öyküsünde, kahramanın bir kadına ulaşabilmesinin mutluluğunun ardından, işkence gören bir erkek bedeni karşısında düştüğü dehşet dile getirilir. Tolstoy, bu kitapta ilk defa Türkçe’ye çevrilen hikayelerinden Prens D. Nehlyudov’un Günlüğü’nde (1857) burjuva mantalitesinin karşısına yerleştirdiği sanatın büyüsünü, Albert’te (1858) bütün canlılığıyla ortaya koyduğu sanatçı kişiliği ve “öteki”ni anlama sınavıyla ilişkilendirerek, bir kez daha insan ruhuna daha derinden nüfuz etmemizi sağlıyor. Sınıf farklılıklarını hem bu kadar kısa ve öz hem de bu kadar iyi yansıtan, biz insanların birbirimizi nasıl gördüğümüzü, birbirimize karşı hangi kelimeleri kullandığımızı ve hangilerini kullanmamayı tercih etliğimizi Tolstoy kadar iyi aktaran bir yazara rastlamak çok zor... Tolstoy okuyarak geçireceğiniz saatler asla boşa geçmiş olmayacaktır.
Yazar:
Lev Tolstoy
Lev Tolstoy
Çevirmen:
Serhan Nuriyev
Serhan Nuriyev
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 144Basım Tarihi: Ocak 2003Yayınevi: Kaknüs Yayınları
ISBN: 9789756698648Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
144 syf.
·
Puan vermedi
Hayatı Sorgulamak, Kitabımız, dört kısa hikayeden oluşmakta. Tolstoy'un hayata bakışı, toplum içinde sınıf farklılıklarını nasıl degerlendirdiğini hikayeler içinde çok net bir şekilde görebiliyoruz.Hikayelerde ,soylu ve köylü Rus toplum hayatının o dönemindeki durumunu gözler önüne seriyor. Prens D.Nehlyudov'un Günlüğünden bölümü, soylu denen sınıfın yaşamından kesit olarak verilmiş, aynı tarzda giyinen,aynı yerlerde yemek yiyip, aynı sıradan sohbeti yapan asık suratlı ve kendilerini hayattan zevk almaktan,diğer insanlardan soyutlayip farklı olmak için hep aynı sıradan davranışları yapan kitle... "Cumhuriyetin yeni kurallarına göre böyle, "dedi."Fakirin yaşamak zorunda olduğunu anlamak istemiyorlar...şarkı söylemekle birine zarar mı vermiş oluyorum?Neden ama?Zenginler istedikleri gibi yaşıyorlar, benim gibi fakirler ise...Cumhuriyette böyle kurallar olur mu?..." Fakir bir şarkıcının değersizlik isyanını bu cümlelerde görüyoruz. Sınıfsal fark ve buna isyan bu bölümde verilmiş. Efendi ve Uşak, bölümünde ise bir efendi Vasili Andreiç 'in zorlu bir kar macerasında çalışanı Nikita için kendi canını hiçe sayması... Balodan Sonra ,Rus toplum yapısı ve askeri yapıyla ilgili ve beraberinde umutsuz bir aşk hikayesi... Albert ,yine bir sanatçının zengin sınıftan olmaması dolayısıyla değer görmemesi ve sınıfsal farkı olan bir aşk dramı... Arka planda sosyal sınıf farkı ve dönem toplum yapısına elestirel bir yaklaşım bulunmaktadır. Hikayeler 1800 'lü yıllara ait olmasına rağmen gayet canlı ve akıcı bir anlatımla dile getirilmiş..
Hayatı Sorgulamak
Hayatı SorgulamakLev Tolstoy · Kaknüs Yayınları · 200395 okunma
Reklam
144 syf.
7/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Tolstoy ile Hayatı Sorgulamak; değerler üzerinden doğru olanı ararken, zamanın sınıf çatışmalarını insancıl olana yaklaştırarak merhamet duygusu, eşitlik ve özgürlük gibi kavramları gerek seküler düzen içinde gerekse ahiret inançı içinde yer verdiği hikayeler. Ben en çok ``Prens D. Nehlyudov`un Günlüğünden`` hikayesini beğendim.
Hayatı Sorgulamak
Hayatı SorgulamakLev Tolstoy · Kaknüs Yayınları · 200395 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.