Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hayatü's Sahabe (4 Cilt Takım)

M. Yusuf Kandehlevi

Hayatü's Sahabe (4 Cilt Takım) Gönderileri

Hayatü's Sahabe (4 Cilt Takım) kitaplarını, Hayatü's Sahabe (4 Cilt Takım) sözleri ve alıntılarını, Hayatü's Sahabe (4 Cilt Takım) yazarlarını, Hayatü's Sahabe (4 Cilt Takım) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendi evini temizlemeye üşenen bütün erkeklere...
el-Evzâî anlatıyor: "Hz. Ömer (r. anh), bir gece dışarı çıkmıştı. Hz. Talha, onu görüp takibe başladı. Hz. Ömer'in bir eve girdiğini, sonra oradan çıkıp başka bir eve daha girdiğini gördü. Sabah olunca Hz. Talha (r. anh), o evlerden birine gitti. Baktı ki, içeride gözleri kör ve yerinden kalkamayan ihtiyar bir kadın... Hz.Talha kadına: "O adam neden geceleri senin yanına geliyor?" diye sordu. Kadın: "Şu kadar zamandır o bana gelir, ihtiyaçlarımı giderir, temizliğimi yapar ve gider" dedi. Kadının bu cevabı üzerine, Hz. Talha (r. anh) kendi kendine: "Allah hayrını versin Talha, sana mı düştü Ömer'in kusurlarını araştırmak!" diye söylendi.
Sayfa 445Kitabı okudu
Ebû Sâlih el-Ğıfârî anlatıyor: Hz. Ömer (r. anh) Medine'nin kenar mahallelerinden birinde oturmakta olan, gözleri görmeyen yaşlı bir kadını geceleri yoklar, ona suyunu götürür, kadının ihtiyaçlarını yerine getirirdi. Fakat, her gittiğinde bir başkasının kendisinden önce varıp kadının isteklerini temin ettiğini görürdü. Bunun üzerine, bir gün erkenden çıktı, yolun kenarında beklemeye başladı. Bir de ne görsün: Halife Ebû Bekir Sıddîk! Hz. Ömer: "Yemin ederim ki, zaten senden başkası olamazdı!" dedi.
Sayfa 444Kitabı okudu
Reklam
Günümüz siyasetçileri ve halk arasındaki uçurum...
Ebû Osman (r. anh) anlatıyor: Biz Azerbaycan'da iken Hz. Ömer'den bir mektup aldık. Mektupta şunlar yazıyordu: "Ey Utbe b. Farkad! Sahip olduğun imkânlar ne senin ne babanın ne de ananın çalışmasının eseridir. Kendi evinde ne ile doyuyorsan Müslümanları da evlerinde onunla doyurmalısın. Sakın tüketimde aşırıya kaçmayın! Müşriklerin kıyafetlerine bürünmekten ve ipek giyinmekten de uzak durun!"
Sayfa 443Kitabı okudu
Ashab dosdoğru olan dine, sırat-ı müstakime yardım etmeyi her şeyden daha sevimli kabul etmişlerdir. Her biri dünya izletiyle değil de dine yardım ile övünürlerdi.
Sayfa 389 - 1. ciltKitabı okuyor
Esved b. Yezid anlatıyor: Hz. Ömer (r. anh), huzuruna gelen heyetlere idarecilerini sorardı. Onlara "Yöneticiniz hastaları ziyaret ediyor mu, kölelerin davetine gidiyor mu? Size karşı tutum ve davranışı nasıl? Kapısında bekleyen insanlar var mı?" derdi. Bu sorulardan birine menfi cevap verdiklerinde oradaki idareciyi hemen görevinden azlederdi.
Sayfa 441Kitabı okudu
Hasan-ı Basrî anlatıyor: "Hz. Ömer (r. anh) Übeyy b. Kâb'ın okuduğu bir âyeti kabul etmeyip inkâr edince Übeyy: "Ey Ömer! Sen Bakî'de alışverişle uğraşırken ben bunu Allah Resûlü'nden duydum!" dedi. Hz. Ömer: "Doğru söyledin! Ben, Acaba içinizden hakkı söyleyen çıkar mı?" diye sizi denemek istedim. Zira, yanında gerçeklerin konuşulmadığı yöneticide ve hakkı söylemeyen idarecide hayır yoktur!" dedi.
Sayfa 439Kitabı okudu
Reklam
Alkame b. Vakkas (r. anh) anlatıyor:"Issız ve boş gezen bir adam vardı. İdarecilerin yanına giriyor, onları güldürüyordu. Dedem bu kişiye: "Yazık sana! Neden bu adamların yanına girip onları güldürüyorsun? Ben, Allah Resûlü'nün sahâbîlerinden Bilâl b. Hâris el Müzenî'den duymuştum; o Resûlullah'ın şöyle buyurduğunu naklediyordu: "Kul, Allah'ın hoşnut olduğu bir söz söyleyiverir. Gerçekte o sözün Allah katında ulaştığı mertebeyi bilemez. Hâlbuki Allah o kelime sayesinde o kulundan, büyük buluşma günü olan kıyamette hoşnut olur. Yine kişi, bazen Allah'ın gazabını celbeden bir kelimeyi, önemsemeden söyleyiverir. Bu sözünün Allah nezdinde ne anlama geldiğini bilemez. Oysaki, Allah Teâlâ o sözü sebebiyle ona, büyük buluşma günü olan kıyamet gününde azap verir."
Sayfa 438Kitabı okudu
Şa'bi (r. anh) anlatıyor: "Biz, İbn Ömer'e: "İdarecilerin yanlarına girdiğimizde arzularına göre konuşuyor, huzurlarından çıktığımızda da yüzlerine karşı söylediklerimizin tam tersini söylüyoruz; buna ne dersin?" diye sorduk. İbn Ömer : "Biz, bu tür davranışlara Allah Resûlü zamanında münâfıklık sayıyorduk!" diye cevap verdi."
Sayfa 437Kitabı okudu
Diğer bir rivayette ise Mikdâd b. Esved (r. anh) şöyle demiştir: "Peygamber Efendimiz (sav), beni bir seriyyenin komutanı olarak bir yere göndermişti. Döndüğüm zaman bana: Kendini nasıl buluyorsun?' diye sorduğunda: 'Öyle bir hisse kapıldım ki yanımdakileri hizmetçilerim ve halâyıkım sandım. Vallahi, bundan böyle iki kişiden oluşan bir gruba dahi yönetici olmayacağım.' dedim."
Sayfa 425Kitabı okudu
Ebu Bekir b. Muhammed el-Ensâri anlatıyor: Hz. Ebû Bekir'e (r. anh): “Ey Allah Resûlu'nün halifesi! Bedir Harbi'ne katılanları neden yönetici olarak atamıyorsun?" diye sorulduğunda Hz. Ebû Bekir şu karşılığı verdi: "Onların değerlerini biliyorum! Ama kendilerini dünya ile kirletmek istemiyorum!"
Sayfa 423Kitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.