Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hayvan Özgürleşmesi

Peter Singer

Hayvan Özgürleşmesi Gönderileri

Hayvan Özgürleşmesi kitaplarını, Hayvan Özgürleşmesi sözleri ve alıntılarını, Hayvan Özgürleşmesi yazarlarını, Hayvan Özgürleşmesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir grup için geçerli olan temel eşitlik ilkesinin başka bir grubu da içine alacak biçimde genişletilmesi, her iki gruba da tipatıp aynı şekilde muamele etmemiz ya da her iki gruba da tipatıp aynı hakları tanımamız gerektiği anlamına gelmez. Bunun gerekip gerekmediği her iki grubun üyelerinin doğasına bağlıdır. Temel eșitlik ilkesi, eşit ya da özdeş muameleyi değil, eșit önemsemeyi gerekli kılar. Farklı varlıkların eșit derecede önemsenmesi, onlara farklı şekilde muamele edilmesi ve farklı haklar tanınması sonucunu doğurabilir.
Reklam
363 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
“19. yüzyıldan bu yana tekrarlanan çok sayıda deneyde sayısız hayvanın ısıya tabi tutulduğunu ve bu deneyler sonucunda hayvanların sıcaktan fenalaşıp öldüğü dışında bir bilgiye ulaşılamadığını biliyor muydunuz? Dünyada her yıl milyonlarca hayvan hiçbir somut fayda beklentisi olmadan, buna benzer deneylerde ısıtılıyor, donduruluyor, zehirleniyor, aç bırakılıyor, parçalanıyor, depresyona sokuluyor, ruh hastası yapılıyor… Her yıl yaklaşık 50 milyar hayvan, eti için öldürülüyor. Bunların büyük bir kısmı “sınai hayvancılık” teknikleriyle yetiştiriliyor, hayatlarının her saniyesinde acı çekip bazen hiç güneş ışığı görmeden ya da toprağa ayak basmadan öldürülüyorlar. Sürekli ahlak, adalet ve eşitlik gibi kavramlardan söz ediyor ama sıra hayvanlara gelince birdenbire apayrı bir ahlak anlayışına geçiyoruz. Bu anlayışın özeti şu: Güçlü olan haklıdır ve kendisini savunacak gücü olmayan bir varlığa canımızın istediği gibi davranabiliriz… İnsanların elinde diğer türleri sonsuza kadar baskı altında tutacak bir güç var. Zorbalığımız sürüp gidecek mi? Çıkarcılığın karşısında ahlakın bir hiç olduğunu söyleyegelen karamsar şairler ve filozoflar haklı mı çıkacak? Yoksa bunun üstesinden gelebilecek ve asilerin veya teröristlerin zorlamasıyla değil, konumumuzun ahlaksal açıdan savunulamaz olduğunu fark ettiğimiz için savunmasız türleri acımasızca sömürmekten vazgeçerek gerçek bir özgeciliğe de sahip olduğumuzu gösterebilecek miyiz? Diğer yaratıklara karşı davranışları açısından, bütün insanlar Nazi’dir.”
Hayvan Özgürleşmesi
Hayvan ÖzgürleşmesiPeter Singer · Ayrıntı Yayınları · 2005123 okunma
İnsanların elinde diğer türleri sonsuza kadar baskı altında tutacak bir güç var. Zorbalığımız sürüp gidecek mi? Çıkarcılığın karşısında ahlakın bir hiç olduğunu söyleyegelen karamsar şairler ve filozoflar haklı mı çıkacak? Yoksa bunun üstesinden gelebilecek ve asilerin veya teröristlerin zorlamasıyla değil, konumumuzun ahlaksal açıdan savunulamaz olduğunu fark ettiğimiz için savunmasız türleri acımasızca sömürmekten vazgeçerek gerçek bir özgeciliğe de sahip olduğumuzu gösterebilecek miyiz?
Sayfa 367Kitabı okudu
Bu kitabın anafikri, canlılara salt türlerinden dolayı ayrımcılık uygulamanın bir tür önyargı olduğu ve tıpkı ırk temeline dayalı ayrımcılık gibi ahlakdışı ve savunulamaz bir yaklaşım oluşturduğu iddiasıdır.
Sayfa 361Kitabı okudu
Türcülüğün ilk savunma hattı bilgisizlik ama sonuçta gerçeği araştıracak zamanı ve kararlılığı olan herkes bu engeli aşabilir. Bilgisizliğin bu kadar uzun süredir var olmasının tek nedeni, insanların gerçeği öğrenmek istememesi. Birine yemeğinin nasıl hazırlandığını anlatmak istediğinizde çoğu zaman “sakın söyleme, yoksa yemeğimi yiyemem” yanıtını alırsınız.
Sayfa 326Kitabı okudu
Reklam
Bir ideolojik konumun üzerinde yükseldiği temeller yıkılırsa, ya yeni temeller bulunur ya da ideoloji yerçekimi yasasının mantıktaki karşılığına meydan okurcasına öylece havada asılı kalır. Hayvanlara yaklaşımımız konusunda ikinci durum geçerli gibi görünüyor.
Sayfa 320Kitabı okudu
Haddini bilmezlik ilk ve doğal hastalığımızdır… İşte bu hayal gücüne dayalı kendini beğenmişlikle insan kendini tanrıyla eş görür, kendine ilahi özellikler atfeder, kendini diğer varlıkların arasından çeker ve ayırır.
Sayfa 304Kitabı okudu
Önde gelen vejetaryenlerden birçoğu, örneğin Leonardo da Vinci, Lev Tolstoy ve George Bernard Shaw uzun ve son derece yaratıcı hayatlar sürdüler. Alışılmamış derecede uzun yaşayan insanların çoğu çok az et yiyen ya da hiç yemeyen kişilerdir.
Sayfa 280Kitabı okudu
Bir varlık acı çekiyorsa, bu acıyı göz ardı etmenin ya da bunun herhangi başka bir varlığın çektiği benzer bir acıya eşdeğer olduğunu reddetmenin hiçbir haklı ahlaksal gerekçesi olamaz.
Sayfa 270Kitabı okudu
Reklam
İnsanların tüketebileceği bir kilo hayvansal proteinin üretilebilmesi için danaya 21 kilo protein yedirilmesi gerekiyor.
Sayfa 261Kitabı okudu
Hayvancılığın hiçbir biçimi, hayvanların doğal koşullardaki gibi büyümesine ve farklı yaşlardaki hayvanlardan oluşan bir topluluğun parçası olmasına izin vermez.
Sayfa 240Kitabı okudu
Hiç şüphesiz bir gün çocuklarımızın çocukları, başka konularda uygar olan insanların 20. yüzyıl laboratuvarlarında yaptıklarını, bizim şimdi Roma’daki gladyatör dövüşleri ya da 18. yüzyıldaki köle ticareti konusunda hissettiğimiz dehşet ve inanamama duygularıyla okuyacak.
Sayfa 166Kitabı okudu
Beyni hasar görmüş bir insanı denek olarak kullanmayı haklı kılacak kadar önemli bir deney söz konusu olmadıkça hiçbir deney haklı değildir.
Sayfa 154Kitabı okudu
“Diğer yaratıklara karşı davranışları açısından, bütün insanlar Nazi’dir.” (Isaac Basvehis Singer)
Sayfa 153Kitabı okudu
395 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.