Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Asaf Halet Çelebi Biyografisi

He'nin İki Gözü İki Çeşme

Beşir Ayvazoğlu

He'nin İki Gözü İki Çeşme Gönderileri

He'nin İki Gözü İki Çeşme kitaplarını, He'nin İki Gözü İki Çeşme sözleri ve alıntılarını, He'nin İki Gözü İki Çeşme yazarlarını, He'nin İki Gözü İki Çeşme yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
350 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Biyografi deyince aklıma ilk gelen isim Beşir Ayvazoğlu. İsini hakkıyla yapan, kuyumcu titizliğiyle araştırdığı malzemeyi işleyen ve harika bir malzemeye dönüştüren büyük üstad. Bu kitap da gerek malzeme toparlanması gerek sunumu açısından harika bir işçilik. Bazen tekrar eden cümleler farklı bölümlerde karşımıza çıksa da şairin portresini çok başarılı sunmuş. Asaf Halet Çelebi, gerek şiirlerinde kullandığı farklı dilde sözcükler olsun gerek tasavvuftan hint mistisizmine uzanan, geniş bir kültür coğrafyasının izcisi olsun edebiyatta, kendi dönemi için epey ses getiren bir şair. Onu, küçük memur, büyük şair olarak anmak gayet mümkün. Giyim tarzındaki enteresanlıklar, kendi diktiği renkli kravatları, dar pantolonu,yakasında çiçeği,dönemin modasından gayet farklı şekillendirdiği bıyıkları, teklif edilen her yerde bazen masanın üzerine çıkıp kendi şiirlerini okuması, dönemin sol cenahından isimlerle yakınlığı ve Mevlana ile olan manevi bağı,bağımsız milletvekili adaylıkları... onu zaten hayli enteresan bir kişilik yapıyor. Kitap, biyografi sevenlere tavsiyedir.
He'nin İki Gözü İki Çeşme
He'nin İki Gözü İki ÇeşmeBeşir Ayvazoğlu · Kapı Yayınları · 201433 okunma
350 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Biyografiden ötesi
Asaf Halet Çeleb’i hayranı olarak bir avazda okuduğum ancak sadece Asaf Halet’i değil onunla beraber dönemin şairleri yazarları halkında da bilgi edindiğim bir eser. Döneme de ışık tutması açısından keyifle okunmaktadır.
He'nin İki Gözü İki Çeşme
He'nin İki Gözü İki ÇeşmeBeşir Ayvazoğlu · Kapı Yayınları · 201433 okunma
Reklam
İbnü'l-Arabî lâmelif'i şeklinden hareketle iki harfin bir araya gelişi olarak yorumlar; lâm ve elif aşk ve alâkadan dolayı birbirlerine doğru eğilmişlerdir; lâm daha tutkun olduğu için elif'ten daha güçlüdür; onun kaçmasını önlemek için bacağını kıvırarak elif'i sımsıkı tutmuştur.
“Bahçede, çemenler arasında, gülün, yaseminin altında uyumak istiyorum. Bütün düşüncelerden, endişelerden, ben ve biz dâvâsından uzaklaşarak uyumak istiyorum"
Şair'e göre, zaman bizim dar kafamızın içindedir; güzeli zamanla ölçmek isteriz ve güzelliği kendi gözümüzle değil başkalarının gözlerine inanarak tanırız. Standard "güzel" damgası vurulmuş bir şeyi kabul edivermek kolaydır. Asıl güzel olanı, bu kolektif manyetizmanın tesirinden kurtulup iç benliğimizin gözleriyle bakmayı başardığımızda görebiliriz
Sayfa 182Kitabı okudu
54 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.