Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hz. Muhammed Mekke’de

W. Montgomery Watt

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
238 syf.
·
Puan vermedi
·
29 günde okudu
Montgomery Watt, Kendisi İskoçyalı Hristiyan bir yazar. ‘tarihi meteryalizm’ tezini önemsiyor. İslam tarihi ve dinini açıklamak için bunu gerekli görerek tarihselci bir yaklaşım sergiliyor. Konuları objektif değerlendirmeye çalışsa da bazen maksadı aşan yorumlara bazen de mesnetsiz (dayanaksız) iddialara yer verdiği olmuştur. Kitap adından da anlaşılacağı üzere Hicret’e kadar olan kısmı yani Mekke dönemini ele alıyor. Olayları ayrıntılarıyla ele alırken tarihi begelerine de yer veriyor. Batılı alimlerce tartışmalı konulara da değinerek bu konular hakkında hem oryantalist görüşlere hem Kur’an’daki delillere hem de Müslüman alimlerin görüşlerine yer veriyor. Şahsen dikkatimi çeken bir başka husus da Thedor Nöldeke’nin iddalarını eleştirirken sıra Ignac Goldziher’in eserlerinde bahsettiklerine geldiğinde bu iddialara cevap veremiyor. Bahsettiğimiz gibi dayanaksız ve mesnetiz iddiaları olsa da saldırgan bir üslubu yok. ( şahsen Hristiyan yazarların Yahudi yazarlara göre daha az saldırgan uslüp benimsediklerini düşünüyorum.) Olaylara birde tarihselci göz ile bakmak isteyenler için faydalı olabilir. Dili akademik üslup olduğu için herkese hitap etmeyip kullanılan dil de ağır gelebilir.
Hz. Muhammed Mekke’de
Hz. Muhammed Mekke’deW. Montgomery Watt · Kuramer Araştırma · 201634 okunma
Reklam
238 syf.
·
Puan vermedi
Olayları tarihsel olarak ele alarak, sebeplerini ekonomik temeller olarak değerlendiren bir metin. Yazarın bazen mantıklı bazen mantıksız çıkarımları var. Bazen taraflı bazen de tarafsız çıkarımları var. Kendinden önceki oryantalistleri haklı eleştiri getirerek bazı konuları anlatıyor. Tabi bunun yanında bazen bilimsel çizgisinden sıyrılıp inanmamanın getirdiği zoraki çıkarımları da göze çarpıyor. Velhasıl bence bu tarz eserler Mahiyet-i Muhammediye bilindikten sonra okunur, düşünülürse mantıklı olabilir yoksa zorunlu olarak yapılacak 'tarihsel olaylar silsilesinde ibaretmiş her şey' yorumu akla getirebilir. Zira dini kültür diye dinleyenlerin hali mevcud bir ülkede yaşıyoruz değil mi? 'Zira tarafsız muhakeme muvakkaten(geçiçi) bir dinsizliktir.' Düsturunu bilip anlamak lazım. Mesela; Kur'an ya Yaratıcı göndermiş tarzıyla okunur yada Yaratıcı göndermedi, insan zihni ürünü tarzıyla okunur. İşte bu iki seçenekten başka bir seçenek yoktur ki Kur'an'ı objektif inceleyebilelim. Aynı şeyi Hz.Muhammed sav. hayatına da uygulayabilirsiniz. İşte bu ve buna benzer yargı mekanizmalarını oturtmuş bir müslüman bu kitaptan yararlanır. Yoksa olayları yani vahyi ve peygamberliği haksızca yargılayacak ve bilmeden kutsallıktan uzaklaşacaktır. Bu da kabul ederseniz ki hiç mantıklı bir hareket değildir.
Hz. Muhammed Mekke’de
Hz. Muhammed Mekke’deW. Montgomery Watt · Kuramer Araştırma · 201634 okunma
238 syf.
6/10 puan verdi
Hz. Muhammed Mekke'de kitabı İskoç tarihçi, oryantalist, anglikan papaz ve akademisyen olan W. Montgomery Watt 'in Hz. Muhammed'in (sav) hayatına bir tarihci olarak yaklaşımıdır. Zaten kitabın girişinde olaylara bir tarihci olarak yaklaştığı için nesnel davranacağını söyler. Bu yüzden de olaylara tarihi belgeleri ile yer verir. Bir yandan kendince şüpheli (!) durumlara değinirken, bir yandan daha önce batıda taraflı yazılan metinleri eleştirir. Genel olarak Hz. Muhammed 'in (sav) risaletini kabul eder ve konulara ise daha çok Kur 'an 'dan aldığı alıntılarla yaklaşır. Mensubu olduğum inanca farklı bir pencereden bakmamı sağladı diyebilirim. Tabi ki de tasvip edemeyeceğim yerler de yok değildi. Çeviri olması bazen anlamayı zorlaştırsa da benim için farklı bir deneyim oldu.
Hz. Muhammed Mekke’de
Hz. Muhammed Mekke’deW. Montgomery Watt · Kuramer Araştırma · 201634 okunma
238 syf.
·
Puan vermedi
Watt , Hz Muhammed’i ahlaki ve toplumsal bir reformcu olarak görüyor.Bu düşünce Hz Muhammed’i Vahiy alan bir peygamber olmaktan çok, toplumsal bir hareketin herhangi bir liderine indirgiyor. Klasik Oryantalist bakış açısını benimseyen , yerli tarihselciler Batının piçleridir. Piç kelimesini kendi terminolojimde köksüzlük olarak yorumluyorum. Halit Aslan
Hz. Muhammed Mekke’de
Hz. Muhammed Mekke’deW. Montgomery Watt · Kuramer Araştırma · 201634 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.