Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

3 Kitap Birarada Tek Cilt

İFA: İnsanın Fabrika Ayarları

Sinan Canan

İFA: İnsanın Fabrika Ayarları Gönderileri

İFA: İnsanın Fabrika Ayarları kitaplarını, İFA: İnsanın Fabrika Ayarları sözleri ve alıntılarını, İFA: İnsanın Fabrika Ayarları yazarlarını, İFA: İnsanın Fabrika Ayarları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanın açlığını gidermek imkansız gibi görünüyor. Öte yandan "insanın açlığı" dediğimiz şeyin, nadiren bedensel açlık olduğunu da kavramalıyız.
"Hareket etmek için görür, görmek için hareket ederiz..." William Gibson
Reklam
Günümüz insanının bence en belirgin problemlerinden biri; tüm hayatını programlı, algoritmik, periyodik ve öngörülebilir bir çerçeveye oturtma arzusudur.
Bedeniniz, size her an olup biten süreçlerle ilgili duyusal veya duygusal sinyaller gönderir. Bu sinyaller ise çoğumuzun dikkat etmediği çok önemli bilgiler taşır. Sinyalleri, farkındalık deneyimiyle okuma ustalığı kazananlar kısa zaman içinde şunu görürler: Her gün aynı şeyleri yemek, her gün aynı şeyleri yapmak bedenimize ve zihnimize pek iyi gelmez; yaptığımız şeyler kitabî olarak bize "iyi geldiği bilinen" şeyler olsa bile... Örneğin, hareket iyidir ama spor salonlarında keyfiniz yerinde olsun olmasın, her gün kendini aynı performansı göstermeye zorlamak, bedeninizi aşırı zorlayan ve sağlıklı olacağım derken belki de sonunuzu hazırlayan kötü alışkanlıklarımızdan birisidir.
İnsan...
İnsan tek damla kan ve binbir endişedir.
Sayfa 32 - Sadî-i ŞirazîKitabı okuyor
Homo Sapiens Sapiens
İnsanlık yolculuğunda bir Homo sapiens sapiens yani bir “insan ferdi” olarak doğmak işin sadece başlangıç kısmıdır. İnsan kalabilmek, dahası gerçekten gelişkin bir insan olabilmek, sürekli gayret ve çaba ister.
Reklam
Tokluk-Açlık
Gördüğünüz üzere fabrika ayarlarımız bu şekilde yapılandırılmış. Elbette bireysel farklılıklarımız da çok... Ama günümüzde "tokluktan ölen insanların sayısının açlıktan ölenlerden katbekat fazla olması" bu açık gerçeği bize tekrar hatırlatıyor.
Tarım
Bundan yaklaşık 10-15 bin sene önce, şimdilerde adına "tarım" dediğimiz uygulamayı icat ettik. Bugün birçok araştırmacı, tarımın icadını insanlığın en büyük intihar girişimi olarak nitelendiriyor. (Örnegin degerli meslektaşım Jared Diamond.) Bu iddiayı büyük oranda haklı bulanlardanım zira bu icadımızla tabiatta hiç olmayan bir şey yapmaya başladık. Çok işimize yarayan, bolca besin üreten ve kolayca tüketebildiğimiz bir sey...
İkisi farklıymış
Probiyotik: Sağlık üzerinde olumlu etki yaptıkları düşünülen mikroorganizmalar. Prebiyotik: Sindirilemeyen fakat kalın bağırsaktaki bakterilerin gelişmesini veya faaliyetlerini seçici olarak arttıran ve böylece insan vücudu için faydalı olan gıda bileşenleri.
(İnsan) "Yek katre-i hûnest, sâd hezârân endişe." (Tek damla kan ve binbir endişedir.) Sadî-i Şirazî
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.