Hitler ve Stalin`in Propaganda Metodları

İkinci Dünya Savaşı'ında Propaganda

Murat Pehlivanoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1930 yılında yapılan seçimlerde propagandasını; Almanya’nın güçlenmesi ve gücü elde ettikten sonra Versailles'i yok sayabileceği ve tazminatların ödenmeyeceği üzerinden oluşturmuştur. Hitler halka Versailles’i yok etmenin, her vatandaşı iş sahibi yapmanın ve para baronlarını, özellikle de Yahudileri dizginleyeceğinin sözünü vermiştir. Hitler'in propagandası başarıya ulaşmış ve Alman halkı çözümü Hitler'de görmüştür.
Sayfa 117Kitabı okudu
geçmişte gazetenin basım - yayımın pahalı olması problemi kitaplar için de geçerli olmuş ve kitaplar, bir dönem yalnızca zengin zümre tarafından okunmuştur
Reklam
Alman kaynakların bilgilerinin yanlış olduğunu ve Moskova'da havanın -40 derece değil 3-5 derece olduğu, Moskova'ya henüz kışın gelmediği haberleri yapılmıştır. SSCB Enformasyon Bürosunun, düşmanı yanıltma propagandasını kullandığı, tarih kitaplarındaki “-40 derece ile son 100 yılın en soğuk havasının olduğu” bilgisiyle anlaşılmıştır.
ABD'de yaşanan bir olay radyonun kitleler üzerindeki etkisini kanıtlar niteliktedir. Amerikan C.B.S radyosunda Orsan Welles’in, Merihlilerin dünyayı ele geçirdiğini anlatan bir radyo programı başlamıştır. Olay o kadar yankı uyandırmıştır ki, insanlar New York sokaklarında kargaşa halinde Merihlilerden kaçıyor, bazıları haç çıkarıyor, radyolar aranarak fazlaca bilgi isteniyordu. Sadece bir radyo programıyla kitlelerde bu tesirin yaratılabilmesi, radyonun, her eve girebilecek konuma geldikten sonra geniş kitleleri etkileyerek toplumsal eylem değişikliğine neden açacak kadar kuvvetli bir propaganda aracı hâline geldiğini (belli bir dönem de olsa) göstermektedir.
Toplumun televizyonu bir eğlence olarak görmesi propagandacıların elini kuvvetlendirmiştir. İnsanların eğlence aracılığı ile aldığı mesajları sorgulamaması propagandacıların bu mesajları televizyon yayınına yerleştirip iletmesini kolaylaştırmıştır. Bugün toplum genelinde bir alışkanlık ve eğlencenin eve girmiş hâli olarak kabul gören televizyon, insanlara aile bireyleri kadar yakın, uğradıkları propaganda bombardımanını fark etmeyecek kadar hayatın bir parçası olmuştur.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.