Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İktisada Giriş

Fikret Şenses

İktisada Giriş Gönderileri

İktisada Giriş kitaplarını, İktisada Giriş sözleri ve alıntılarını, İktisada Giriş yazarlarını, İktisada Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nasuh Mahruki
"Seçimlerimi her zaman seçmediklerime de bakarak değerlendirmeyi daha uygun buluyorum. (...) Neyi seçtiğini değil de, neleri seçmediğimizi de görerek, hayatımızı çok daha sağlıklı değerlendirebiliriz."
Sayfa 437Kitabı okudu
Hızlı büyüme ve sanayileşme yolunda mesafe kat etmiş ülkelerin istisnasız hepsinde, serbest piyasalara ve serbest dış ticarete sımsıkı bir bağlılığın asla söz konusu olmadığı ve bu süreçte devletin önemli bir rol oynadığı bilinmektedir.
Sayfa 285Kitabı okudu
Reklam
1980 sonrası politikaların en olumsuz sonuçlarından biri, sanayileşme ve özellikle sanayileşme sürecinde ara ve yatırım malları ekseninde yapısal dönüşüm hedefinin rafa kaldırılması oldu. Bu konuda başat bir rol oynaması beklenen kamu kesimi, sanayi yatırımlarından büyük ölçüde çekildi. Neoliberal dönüşümün daha en başında, 1981 yılında, Dünya Bankası ile yapılan bir anlaşma sonucunda kamu sanayi yatırım projelerinden vazgeçilmesi bu doğrultudaki ilk önemli adım oldu. Kamu yatırımlarından doğan boşluğun, özel kesim sanayi yatırımlarıyla doldurulacağı beklentisi ise büyük ölçüde boşa çıktı.
Sayfa 284Kitabı okudu
Kökenleri Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine uzanan bu 'dış-borç-öncülüğünde-büyüme' yaklaşımının tek istisnası genelde ekonomide "kendi yağıyla kavrulma" yaklaşımının geçerli olduğu 1923-45 dönemidir.
Sayfa 281Kitabı okudu
Türkiye iktisat politikaları üzerinde etkili olan kuruluşlar arasında IMF ve Dünya Bankası başta olmak üzere zaman zaman OECD ve Avrupa Birliği ön plana çıktı. Özellikle 1945-50 döneminde ABD doğrudan etkili oldu. Türkiye, 1947 yılında üye olduğu IMF ile, ilki 1961 yılında olmak üzere 19 anlaşma yaptı ve bu kuruluş, aralıklarla da olsa uzun süre ekonomi politikalarının belirlenme ve uygulanma sürecine damgasını vurdu. Bu anlaşmaların derinleştiği Türkiye-IMF ilişkileri ancak 2013 yılında Fon'a olan borcun son taksitinin ödenmesiyle geri planda kalabildi. Dünya Bankası, özellikle 1980-85 döneminde yapısal uyum sürecinde, 1990'lı yılların sonlarında tarım politikalarının dönüşümünde ve yoksullukla mücadele yaklaşımının oluşumunda ve uygulanma sürecinde etkili oldu. OECD, 1960'lı yıllarda Türkiye'ye dış yardımın örgütlenmesinde ve 1980 programının finansmanında önemli bir rol oynadı.
Sayfa 280Kitabı okudu
Keynes, ödemeler dengesi sorunları bağlamında, dış ticaret açığı veren ülkelere fazla yüklenilmemesi gerektiğini, bu türden sorunların giderilmesinde sorumluluğun daha çok dış ticaret fazlası veren ülkelere ait olduğunu düşünüyordu.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Yeni Kurumsal İktisat, 'tarihsiz' ve 'kurumsuz' olmakla eleştirilen ana akım neoklasik kuramın bu eksikliklerini gidermek için oluşturulmuş ve geliştirilmiştir.
Veblen'e göre, 'finansın kaptanları', tarihteki 'yağmacı' ve 'barbar' kültürlerin yerleşik alışkanlıklarını (yani, kurumsal yapılarını) 20. yüzyılın işletmelerine taşımaktadırlar.
Marx
"Bir köylü kulübesinde, bir saraydakinden farklı düşünülür."
Modern iktisadi düşüncenin gelişmesinden önce, pazar yerinde (ve piyasada) gözlemlenen fiyatların, nasıl oluştuğundan çok, söz konusu fiyatların 'adil' olup olmadığı tartışılmıştır.
39 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.