Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

3. Edisyon

İletişim Çalışmalarına Giriş

John Fiske

İletişim Çalışmalarına Giriş Gönderileri

İletişim Çalışmalarına Giriş kitaplarını, İletişim Çalışmalarına Giriş sözleri ve alıntılarını, İletişim Çalışmalarına Giriş yazarlarını, İletişim Çalışmalarına Giriş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Saussure'ün 'gösterilen' terimi Peirce'ün 'yorumlayıcı' terimiyle bazı benzerlikler gösterir, ancak Saussure gösteren- gösterilen ilişkisi için asla "etki"terimini kullanmaz: ilgisini asla kullanıcılar alanına yöneltmez.
Sayfa 137Kitabı okudu
Marx'a göre ideoloji oldukça açık bir kavramdı. Yönetici sınıfın fikirlerinin toplumda doğal ve normal görülmesini sağlayan bir araçtı. Tüm bilgiler sınıf-temellidir: içlerinde ait oldukları sınıfın özelliklerini taşırlar ve bu sınıfın çıkarlarının ilerletilmesi için çalışırlar. Marx, alt sınıfın, yani işçi sınıfının kendi toplumsal deneyimlerini, toplumsal ilişkilerini ve dolayısıyla kendilerini, kendilerine ait olmayan fikirler aracılığıyla anlamaya yönlendirildiklerini söyledi. Bu fikirler, ekonomik ve dolayısıyla siyasal ve toplumsal çıkarları onlardan farklı olan ve etkin biçimde onlara karşı olan bir sınıfın fikirleridirler. Marx'a göre burjuva ideolojisi, işçileri ya da proletaryayı yanlış bilinç durumu içinde tutmuştur. Însanların, kim oldukları, toplumla nasıl ilişkilendirildikleri ve toplumsal deneyimlerini nasıl anlamlandırdıkları konusundaki bilinçleri, doğa ya da biyoloji tarafından değil toplum tarafından üretilmektedir. Bilincimizi doğamız ya da bireysel psikolojimiz değil, içinde doğduğumuz toplum belirlemektedir.
Sayfa 298Kitabı okudu
Reklam
Bilim ideolojisi ile ilgili bu tartışma şunları ima eder biçimde okunabilir: bilim toplumsal olarak yansızdır ve bilim-temelli bir toplumun sağladığı yararlar eşit biçimde dağıtılmaktadır. Bu elbette doğru değildir. Bilim ve teknoloji, ataerkil kapitalizme çok sıkı biçimde bağlıdır. Bilim yalnızca büyük şirketlerin ve bunlardan en çok yararlanan
Sayfa 296Kitabı okudu
İletişim araçlarına erişim, iktidarı kullanma ve toplumsal kontrolü sağlamanın bir aracıdır. Buna özellikle kitle iletişim araçları bağlamında inanılmaktadır: örnekler bulmak için otoriter hükümetlerin ve diktatörlerin iletişim araçlarıyla ilişkilerine ya da başarılı devrimci güçlerin ilk hedeflerinin ulusal bakmak radyo istasyonları olduğunu göz önüne getirmek yeterlidir. Ancak bu, kişilerarası iletişim açısından da doğrudur: Otoriter bir kişi ya da öğretmen diğerlerinin iletişim kanallarına erişimini kontrol etmeye çabalar: yani, diğerlerinin konuşma miktarını sınırlandırmaya çabalar. Yemek masası dışında çocuklarının konuşmasına izin vermeyen tutucu baba, kendi televizyon ekranlarında olayların yalnızca resmi açıklamalarına izin veren modern totaliter hükümetlerle aynı davranışı göstermektedir.
Sayfa 105Kitabı okudu
Popüler kültür, tabi kılınmış ya da güçsüzleştirilmiş insanların çeşitli düzenlemeleri tarafından, onları güçsüzleştiren toplumsal sistemin sağladığı hem söylemsel hem de maddi kaynaklardan oluşturulur... Bu kaynaklar –televizyon, kayıtlar, giysiler, video oyunları, dil- iktisadi ve ideolojik açıdan egemen olanların çıkarlarını taşırlar; bunların içlerinde bazıları hegemonyacı olan ve statükonun lehine çalışan güç hatları vardır.
Önceleri izleyici olarak bilinen kitle, medyadakileri, varoluşumuzdan ve hepinizin duymuş olduğu zemin kaymasıyla beraber gerçekleşen bir güç kaymasından haberdar etmek istemektedir. Geminizdeki yolculardan kendi teknesini alanları düşünün. Yazan okurlar. Eline bir kamera alan seyirciler. Önceden her biri bir yana savrulmuş ama şimdi az bir çabayla birbirleriyle bağlantı kurabilen ve adeta dünyaya seslenme araçlarına erişim sağlayan dinleyiciler. Şimdi anlıyoruz ki medyadakilerin birçoğu, bunlar gibi çınlayan ifadelerle karşı karşıya kalınca, mantığın kendisi adına feryat etmek istiyorlar: Eğer herkes konuşursa dinlemek için kim kalacak? Bize en azından bunu söyleyebilir misiniz? -Jay Rosen (2006)
Reklam
Ahlaki toptancılıklarını dayandırdıkları toptan gözetimi kurmak için onlara [Sağ'a] gereken teknoloji zaten mevcut. Korku, teknolojinin bu biçimde kullanılma olasılığını ve iktidardaki sağ kanat güçlerin onu kullanma ihtimalini arttıracak. Bu nedenle, kapatabildikleri kadarımızı sınırlı kültürel ve coğrafi bölgelerimize hapsetmek onların çıkarınadır. İstediğimiz bu mu? -John Fiske, Medya Meseleleri: Gündelik Kültür ve Siyasal Değişim (Media Matters: Everyday Cul- ture and Political Change), 1994, (MM, s. 253).
... Ancak, yirminci yüzyıl içinde kapitalizmin içsel bir devrimle yıkılmayacağı ve Rusya'daki devrimin Avrupa'ya ve batı dünyasına yayılmayacağı ortaya çıktı. Ancak kapitalizm, üyelerinin çoğunluğunu hala ikincil konumda tutmaya ve azınlık çıkarları doğrultusunda sömürmeye devam ediyordu . Bu durumu açıklayabilmek için, Althusser (1971) gibi
Sayfa 223Kitabı okudu
... Kadın yüzücüyü ölümüne yüzdüren antrenör bir erkekti; Elvis'in tablosundaki gözyaşlarını gören bir kadındı. Kapitalist toplumlar aynı zamanda ataerkil toplumlardır: erkekler hem ekonomik iktidardan hem de toplumsal cinsiyet iktidarından yararlanmaktadırlar. Miti okumak toplumsal değerleri okumaktır, ancak bu değerler toplumun tüm üyelerine eşit biçimde hizmet etmezler. Böylece mitolog, ataerkil kapitalist toplumlardaki iktidarın dağılımında anlamların oynadığı rolü ve iktidarın hem sınıf-temelli hem de cinsiyet-temelli doğasını araştırır. Yapısalcılık bize tüm kültür ve iletişim sistemlerinin altında yatan derin yapıları araştırmamız gerektiğini öğretir. Aynı zamanda, kendi yaşamlarımızı düzenlemek ve anlamlandırmak için kullandığımız toplumsal ve kültürel sistemlerin rastlantısal ya da birbirlerinden bağımsız olmadıklarını, birbirlerine benzer olduklarını göstermemize olanak sağlar. (Ataerkil kapitalizmin toplumsal sistemi, The Searcbers filminin - yani westem türünün- ve Weekly World News gazetesinin yapısına benzemektedir.) Böylece iletişimi (yani anlamın toplumsal olarak üretimini ve dağıtımını) toplumun merkezine yerleştirir. Dil, mitler ve simgesel sistemler yapısalcının ilgi odağıdırlar, çünkü bunlar bir toplumun kendisini düzenleme yoluna ve üyelerinin kendileıiyle toplumsal deneyimlerini anlamlandırma yollarına ulaşmak için ender fırsatlar sunarlar.
Sayfa 170Kitabı okudu
"Yüksek" ahlak, uykuya "yatma", ya da "aşağı" sınıflar hakkında konuştuğumuzda eğretilemesel olarak konuşuyoruz ve her defasında aynı eğretilemeyi kullanıyoruz: burada YUKARI ve AŞAĞI arasındaki uzamsal farklılık, çeşitli toplumsal deneyimler için aracı olacak biçimde kullanılmaktadır. Bu, bir dizi daha soyut,
Sayfa 126Kitabı okudu
Reklam
336 syf.
7/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Kitle iletişimden gösterge-bilim ve mitolojiye birçok temel konuyu içene alan güzel bir çalışma. İletişim öğrencilerinin okuması gereken eserlerin başında geliyor. Kitap başlarda akıcı ve anlaşılır olmakla birlikte sonlara doğru biraz daha ağır ve zorlayıcı geldi bana. Sakin zamanda yoğunlaşarak okunursa faydalı olacaktır.
İletişim Çalışmalarına Giriş
İletişim Çalışmalarına GirişJohn Fiske · Pharmakon Kitap​ · 201944 okunma
336 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
İyi bir medya okuryazarı olmak için mükemmel bir kaynak. Sadece iletişim öğrencileri değil yalan ve manipülasyon teröründen korunmak isteyen herkes okumalı bu kitabı..
İletişim Çalışmalarına Giriş
İletişim Çalışmalarına GirişJohn Fiske · Pharmakon Kitap​ · 201944 okunma