İngiliz Posta Arabası

Thomas de Quincey

İngiliz Posta Arabası Hakkında

İngiliz Posta Arabası konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
7/10
57 Kişi
128
Okunma
21
Beğeni
1.461
Görüntülenme

Hakkında

İngiliz Posta Arabası 19. yüzyıl İngiliz deneme yazarı ve eleştirmenlerinden Thomas de Quincey'nin başından geçen olaylardan yararlanarak yazdığı ilginç yapıtlarından biridir. Adını ilk kez 1821'de yayımladığı bir "İngiliz Afyonkeşin İtirafları" denemesiyle duyuran De Quincey, "İngiliz Posta Arabası"nda gençlik yıllarında kılpayı kurtulduğu bir araba kazasında ölümle yüz yüze gelişinin düş gücünü nasıl harekete geçirdiğini çarpıcı bir çağrışım zenginliğiyle dile getirir. Oxford Üniversitesi'nde öğrenci olduğu yıllarda yaptığı araba yolculukları onun için yalnızca üniversite öğrencileriyle öbür yolcular arasındaki sınıfsal ayrımların ayrıntılarını değil, aynı zamanda arabanın hızı, oturma yerlerinin özellikleri ve şiddetin korkunçluğunu gerçeküstücü bir dille anlatması için bir çıkış noktasıdır. Gene böyle bir posta arabasının İngiliz sarayı tarafından Çin İmparatoruna armağan edilmesinin yol açtığı garip olaylar De Quincey'nin elinde nerdeyse "Bin Bir Gece Masalları"nın sürükleyici anlatımıyla okurlara aktarılır.
Çevirmen:
Mehmet H. Doğan
Mehmet H. Doğan
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 1 dk.Sayfa Sayısı: 71Basım Tarihi: Mart 2016Yayınevi: Yapı Kredi YayınlarıOrijinal Adı: On the English Mail Coach
ISBN: 9789753631340Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 51.1
Erkek% 48.9
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Thomas de Quincey
Thomas de QuinceyYazar · 4 kitap
Edgar Allan Poe'dan Charles Baudelaire'e, Aldous Huxley'den William Burroughs'a pek çok yazar ve şairi etkileyen Thomas de Quincey, bir kumaş tüccarının ikinci çocuğu olarak 1785'te Manchester'da dünyaya geldi. Bath, Winkfield ve Manchester'da eğitim gördü, ancak son okuduğu okuldan kaçarak Galler ve Londra'da sokaklarda beş parasız bir hayat sürdü. Bu dönemde yaşadıkları daha sonra İtiraflar'ında da yer alacaktı. 1804'te ailesiyle barışarak Oxford'daki Worcester Koleji'ne girdi, ancak dört yıl sonra mezun olmadan ayrıldı. Lyrical Ballads'ın hayranı olan De Quincey, Wordsworth ve Coleridge'le tanışmasının ardından onlarla dostluk kurarak aralıklı olarak şairlerin yaşadığı Lake District'teki Grasmere'de yaşadı. 1817'de bir çiftlik sahibinin kızı olan Margaret Simpson'la evlendi. Bu dönemde, henüz kolejde okurken ağrı kesici olarak kullanmaya başladığı afyona bağımlı hale gelmişti. De Quincey, 1821'de Bir İngiliz Afyon Tiryakisinin İtirafları'nın (Confessions of an English Opium Eater) London Magazine'de yayımlanması ve bir yıl sonra da kitabının basılmasıyla adını duyurdu. Kitap, yazarın kişisel afyon bağımlılığı dönemi yaşantısından örnekler sunan şaşırtıcı ve gündem yaratan bir yapıt olarak, bir dehanın aşırı uyuşturucu kullanımı sonucunda beynini nasıl tahrip ettiğini ortaya koyuyordu. Bu yapıtın dışında, felsefeden tarihe, ekonomiden siyasete dek pek çok konuda makaleler ve araştırma yazıları yayımladı. Sonradan yayımlanan çalışmalarının çoğu Blackwood's gibi dergilerde yayımlandı. Bunlardan en önemlileri, 1927'de yayımlanan Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Cinayet (On Murder Considered as One of the Fine Arts) ve İtiraflar'ın devamı olan Suspiria de Profindis'ti (1945). 1834-40 yılları arasında Tait's Magazine'de yayımladığı anılarıyla Wordsworth ve diğer Lake District şairlerini çokça kızdırdı. Karısının 1837'deki ölümünün ardından afyona artan bağımlılığının etkisiyle gittikçe daha aykırı ve yalnız bir yaşam sürmeye başladı. De Quincey, 1859'da Edinburgh'da yaşama veda etti.