İnsan ve Tanrı

Georges Gusdorf

İnsan ve Tanrı Gönderileri

İnsan ve Tanrı kitaplarını, İnsan ve Tanrı sözleri ve alıntılarını, İnsan ve Tanrı yazarlarını, İnsan ve Tanrı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
bir atasözü “başkasına yardım edersen, tanrı da sana yardım edecektir.” demektedir. eğer bunu kabul edersek, her zorluğun üstesinden gelmeye gücü yeten kişinin artık tanrı'ya hiç de ihtiyacı yoktur.
“tanrının var olmadığını göstermek için yapılan teşebbüslerin başarısızlığı, onun var olduğunu göstermek için ileri sürülen kanıtların başarısızlığı kadar manidardır.”
Reklam
170 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Tanrının varlığının kanıtı ile yokluğunun kanıtının özdeşimi
Tanrı kelimesinin etimolojisine baktığınızda türkçe bir isim ve kökeni "tengridir.İslami literatürde ise "Allah'tır" ve El ve İlah kelimelerinin kaynaşmasıyla El-İlah/Ellah/Allah olarak günümüze kadar gelmiştir. İnsan ve Tanrı kitabında Gerorges Gusdorf Tanrıyı tanımlamaya çalışırken hem teologların tanrısından hem de filozofların tanrısından bahseder.Tanrının yokluğunun kanıtlanmaya çalışılmasının aynı zamanda varlığının kanıtlanmaya çalışılmasıyla aynı kaderi paylaştığından bahseder.Beyhude bir çaba olduğunu ima eder.Tanrıyı kanıtlamaya çalıştığınız zaman Tanrıyı öldürmüş olursunuz aynı zamanda.Yani Tanrı kavramını dar bir alana kıstırmış olursunuz.Oysa ki kutsal kitaplar Tanrı tahayyül edemeyeceğiniz insani akıl ile izah edilemeyecek bir olgudur der. Ateistlerin bakış açısından tutun da agnostiklerin bakış açılarına kadar geniş bir yelpazeden Tanrı kavramını ve Tanrının varoluşunu sorgulamaktadır.Her tartışma sonrasında geldiği sonuç ise : Tanrı vardır.Tanrı ispatlanamaz. Ben şahsi birkaç çıkarsamada bulunmak istiyorum.Özellikle Din ile Ahlak kavramının özdeş olmadığını ve insanlara eğitim verilirken Din ve Tanrı kavramından ziyade Ahlak kavramının öğretilmesi gerektiğini düşünüyorum.Ahlaksız bir birey Tanrıyı algılayamaz,anlayamaz.Oysa Ahlaklı biri Din olmadan da Tanrıyı algılayabilir ,anlayabilir ve Tanrıya yönelebilir.
İnsan ve Tanrı
İnsan ve TanrıGeorges Gusdorf · Emin Yayınları · 201311 okunma
Evrensel bir din evrensel uygarlığı gerektirir.
Tanrıya karşı ödevleri insanlara karşı ödeve indirgemeye çalışan liberal veya modernist her çaba, iki alanı karıştırır ve dini isteğin derin anlamına ihanet eder.
Dini sefalet, bir taraftan gerçek sefaletin ifadesi ve diğer taraftan gerçek sefalete karşı çıkmadır.Din bunalan yaratığın iç çekmesidir, ruhsuz bir çağın ruhu olduğu gibi kalpsiz bir dünyanın kalbidir.O,halkın afyonudur.
Reklam
19 öğeden 11 ile 19 arasındakiler gösteriliyor.