Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Artı Değer Nedir?

İşçiler Neden ve Nasıl Sömürülüyor ?

Faruk Pekin

İşçiler Neden ve Nasıl Sömürülüyor ? Sözleri ve Alıntıları

İşçiler Neden ve Nasıl Sömürülüyor ? sözleri ve alıntılarını, İşçiler Neden ve Nasıl Sömürülüyor ? kitap alıntılarını, İşçiler Neden ve Nasıl Sömürülüyor ? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Fabrika sahibi patronlar, işverenler yani, kapitalistler işçilerle beraber çalışırlar mı? Patronlar işçilerle beraber çalışmazlar, işçiler gibi kol gücü harcamazlar, göz nuru, alınteri akıtmazlar. İşçiler yaşamak için çalışırken, patronlar hem çalışmazlar, hem de rahatça yaşarşar." Peki, bu nasıl olur? İşçiler üretir, ama ürettiklerine işçiler sahip çıkamaz. Çünkü bu düzende üretim araçlarına yani topraklara, fabrikalara, makinelere, ham maddelere.. çalışmadan yaşayan ufak bir azınlık sahiptir. Üretim araçları onların özel mülkiyetlerindedir."
Vardiya Yayınları
Emperyalizm Nedir?
"Emperyalizm, birçok ülkenin ekonomik, siyasi, ideolojik, askeri alanlarda baskı altında tutulması, halkların kapitalist tekeller tarafından sömürülmesi sonucunda açlık ve yoksulluğa itilmesi, tekelleri daha fazla kâr için savaş kundakçılığı yapması, milyonlarca insanın öldürülmesi demektir. Emperyalizm çok sayıda yabancı tekeldir... Artı-değer sömürüsünün yanında halkların aşırı tekel kârları ile soyulmasıdır... Fahiş fiyata satın aldığımız mallardır... Üreticilerin çok ucuza kapatılan mallarıdır... Okullardaki, gazetelerdeki, radyolardaki yalanlardır... Silah ambargosudur... NATO'dur, CENTO'dur, İkili Antlaşmalardır, üslerdir... Savaştır..."
Sayfa 153Kitabı okudu
Reklam
"Kapitalizmde işçilerin özgürlüğü işsiz kalma, aç kalma özgürlüğüdür."
"İşte sermaye yukarıda anlattığımız gibi haklı, namuslu olmayan yollarla, kan ve ateş ile birikti. Sömürü, talan, korsanlık, fetih, hırsızlık... yoluyla yuvarlanan kartopu gibi büyüyen servet biriktirip mülk sahibi olanlar meclislerde kendi yaptıkları kanunlarla mülklerini sağlama bağladılar."
"M. ô. 74 yılında Spartaküs adlı köle peşine binlerce köleyi takıp dağa cıktı. Dağda altmış bin kişilik bir kuvvet meydana getirdiler. Roma İmparatoru bunlarla başa çıkamadı. Ama köle sahibi efendiler kendilerine karşı mücadele eden insanları bölüp yeneceklerini iyi biliyorlardı. Bugün işçileri nasıl alevi-sünni, Sivaslı-Kayserili diye parçalayıp sömürü düzenlerini devam ettiriyorlarsa. Spartaküs - ün kuvvetlerini de Galli, Romalı diye parçaladılar. O sırada sağlam olan köleci düzeni yıkabilecek toplumsal güçte olmayan köleler, köleci düzeni yıkamadılar ama ciddi ölçüde sarstılar."
Vardiya Yayınları
"Farklı sınıfların ortaya çıkmasının tek nedeni özel mülkiyetin ortaya çıkışıdır. Sınıflar ancak üretim araçlarının ortaklaşa mülkiyetten çıkıp tek tek kişilerin mülkiyetine geçmesi ile ortaya cıkmıştır. Ve özel mülkiyetin ortadan kal ktığı toplumda sınıflar da yokolacaktır. Bunu çok iyi bilmek zorundayız. Böyle gelmemiş ve de böyle gitmeyecektir."
Vardiya Yayınları
Reklam
"İşçi sınıfının tarihsel görevi, sömürü ve baskı üzerine kurulu kapitalist topluma son vererek sosyalizm'i kurmak ve sömürü ve baskının olmadığı sınıfsız bir toplumu gerçekleştirmektir."
Vardiya Yayınları
"Üretim nasıl gerçekleşir? işçiler lşyerlerinde ne yaparlar? işverenin önlerine koyduğu mokinelerde kendilerine verilen hammaddelerle çalışıp o maddeleri işleyip ortaya bir mal çıkarırlar. Yıllar içinde edindikleri bilgi, tecrübe ve iş alışkanlığıyla aletleri, makineleri harekete geçirir ve hammaddelerl insanlara faydalı, kullanılır ürünler haline getirirler. Peki, bu ürünler nelerle, nasıl ortaya çıkar? Herhangi bir yerde bir ürünün meydana getirilebilmesi yani üretimin olabilmesi için üç şey gereklidir: 1. Üretim araçları, 2. Emekçiler, 3. Üretim tecrübesi"
Vardiya Yayınları
Kapitalizmde Devlet
"Kapitalizmde devlet sınıflarüstü değildir, sömürü ve baskıyı sürdürmekte kullanılır. Kapitalizm, kapitalist sınıf için, yani burjuvalar için özgürlük, işçi sınıfı için ise ücretli köleliktir."
Sayfa 159Kitabı okudu
"Ama iş yalnızca bununla kalmaz. Kapitalist düzende iktidara kapitalistler hakimdir. Meclislerde kanunları yapan işçiler değildir. Kanunlar yapılırken elbette işçiler değil, kapitalistler korunur."
Sayfa 147Kitabı okudu
Reklam
Feodal düzene tanrı düzeni dediler. Ama her düzen gibi feodal düzen de değişti. İçinde yaşadığımız ücretlilik düzeninin de değişeceği gibi.
Ekonomik güç, siyasi gücün temeli oldu. Kanun, hukuk, mahkeme... diyerek baskıyı sürdürdüler. Yasalar, kanunlar hep nalıncı keseri gibi efendilerden, sömürenlerden yana yonttu.
"Üretim biçiminin en önemli özelliği değişir olmasıdır. Böyle gelmiş böyle gider, sözü yalandır. Düzenler değişmez değildir, değişir. Zaman içinde ilkel ortaklaşa toplum köleci topluma, köleci toplum feodal topluma, feodal toplum kapitalist topluma, kapitalist toplum da sosyalist topluma dönüşmüştür. Ama bu iş rastgele olmamıştır."
Lenin:
"1.Üretimde ve sermayede görülen yoğunlaşma öyle yüksek bir gelişme derecesine gelmiştir ki, ekonomik hayatta tayin edici rol oynayan tekelleri yaratmıştır. 2.Banka sermayesi sınai sermayeyle kaynaşmış ve bu mali sermaye temeli üstünde bir mali oligarşi kurulmuştur. 3.Sermaye ihracı, emtia ihracından ayrı olarak, özel bir önem kazanmıştır. 4. Dünyayı aralarında bölüşen uluslararası tekelci kapitalist birlikler kurulmuştur. 5. En büyük kapitalist kuvvetlerce dünya toprak bakımından bölüşülmüştür. Emperyalizm, kapitalizmin çürüyen, can çekişen, çökmekte olan dönemidir."
Vardiya Yayınları - Tekelci Kapitalizm (Emperyalizm)in Özellikleri:
"Bugün Türkiye'de verginin çoğunluğunu emekçiler verir. <Parayı veren düdüğü çalar>, derler. Parayı veren emekçiler düdüğü çalamaz. Ödediği vergilerin nerelere, nasıl harcanacağına karar verenler emekçiler değildir."
Sayfa 148Kitabı okudu
45 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.