Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İslam Hukuku

Kolektif

İslam Hukuku Sözleri ve Alıntıları

İslam Hukuku sözleri ve alıntılarını, İslam Hukuku kitap alıntılarını, İslam Hukuku en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kendileri gibi inanmayan ve düşünmeyen topluluklarla birlikte ve iç içe yaşamayı başaran ilk medeniyet, müslümanların medeniyetidir.
...her olaya ait bir hüküm vardır.
Sayfa 62
Reklam
“Emeviler Dönemi Fıkhın Dört Özelliği”
1)Fıkhın alanının genişlemesi(Yeni fetihler ve İslam’ın yayılması) ve fıkhî meselelerde ihtilafın artması 2)Hadîs rivayetlerinin yaygınlaşması 3)Mevzû hadîslerin ortaya çıkması: Bu dönem mezhepler/ırklar üstünlük için hadis uydurmuşlardır. Ancak hadîslerin tedvîni, ulemanın hadîslerin zayıfını, uydurmasını sahih olandan ayıracak kriterleri belirlemeleri, hadis diye uydurulan sözleri bir bir tespit etmeleriyle bu faaliyet sonuçsuz kalmıştır. 4)Re’y ve Hadîs ekollerinin doğması: Ehli Rey/Ehli Hadis.
Sayfa 57
“Kazanılması/Kaybedilmesi bakımından Mülkiyet”
a) Aslen İktisab : Mülkiyet ilişkisi bir eşya üzerinde ilk defa mülkiyet tesis etme. Örnek: avlanma, mantar toplama b) Devren İktisab : Mülkiyete konu bir nesne üzerinde egemenlik hakkı sahibinin değişmesi demektir. Örnek: alım-satım, kira
Mülkiyet Hakkının Özellikleri
1) Hukukilik : İktisadi değer sahip olduğu halde mülkiyet konu olmayan. (İçki,Leş,Domuz) 2) Yetki : -Aktif Yetki : Şahsa mülkiyeti konusunda her türlü tasarrufu sağlar. -Koruyucu Yetki : Başkasının tasarruf ve müdahelesine engel olma hakkı. 3) Sınırlandırma : Mülkünde tasarruf yetkisini başkasına zarar verecek şekilde kullanılma.
“Dört Halife Dönemi Özellikleri”
•Kur’ân-ı Kerîm bir mushafda cem edilmiştir. •Hadisler tedvîn edilmemiştir. •Meseleler şûra ile halledilmiştir. •Rey’de serbestlik vardır. •Fıkıh tedvîn edilmemiştir. Ama Sahabenin fetva ve içtihadları günümüze ulaşmıştır.
Sayfa 55
Reklam
İzâle-i Süyû’ Davası
Müşterek mülkiyet ilişkisinde paylı halin giderilmesi için açılan davaya denir.
Yaşam hakkında tüm insanların eşitliği ilkesi, insanlık tarihi bakımından ilk defa İslam hukukunca tanınmış ve uygulamada istikrar bulmuştur.
Hak Sahibinin Sayısı Bakımından Mülkiyet Çeşitleri
1- Tek Kişi Mülkiyeti: Eşyanın tüm bölüm ve parçalarıyla tek bir şahsa ait olduğu mülkiyet türü. 2- Müşterek Mülkiyet: Birden çok şahsın bir maldaki mülkiyet hakkında pay sahibi olması haline denir.
“Dört Halife Dönemi”
Bu dönemde fıkhi hükümler, öncelikle iki temel kaynakta aranıyordu. Hiyerarşik olarak önce Kur’an sonra Sünnet onda da bulunamazsa re’y içtihadına başvurulurdu. Bu yöntem Muaz Hadisi ile Hz.Peygamber’in(SAS) onayına dayanıyordu.
Sayfa 53
65 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.