Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İstanbul ve Fatih

Ömer Nasuhi Bilmen

İstanbul ve Fatih Sözleri ve Alıntıları

İstanbul ve Fatih sözleri ve alıntılarını, İstanbul ve Fatih kitap alıntılarını, İstanbul ve Fatih en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Artık İstanbul'un fethi ân meselesidir.
Ben Sultan Fatihim, önündeyim İstanbul’un. Yakarım bu şehri yüzünde bir tebessüm için. Yoksa gül yüzünü güldürmeyen sultanlığı istemem, İstanbul’u istemem. Ben bir garip yunusum, yazdığım sensin, yandığım sen. Senden gayrı bir aşka ben kalemi istemem, kağıdı istemem. Ben senin ümmetinim, sensin benim efendim. Senden gayrı, senden başka efendi istemem, sevgili istemem, istemem…
Sayfa 56 - SemerkandKitabı okudu
Ashâb-ı Kirâm'ın İstanbul kuşatması
1. Kostantiniye şehri Hz. Osman'ın (r.a) halifeliği zamanında (644-656) Şam valisi olan Hz. Muâviye (r.a) tarafından 32 (652) yılında kuşatılmıştır. Hz. Muâviye'nin ordusu, İstanbul dolaylarında Bizanslılar ile savaşmış, daha sonra geri dönmüştür. 2. Kostantiniye, Hz. Muâviye'nin halifeliği zamanında (661-680) Süfyân b. Avf komutasındaki bir İslâm ordusu tarafından kuşatılmıştır. Bu orduya daha sonra Hz. Muâviye'nin oğlu Yezîd de 4000 kişilik bir kuvvetle katılmıştır. Bu kuvvet arasında Ashâb-ı kirâm'dan Halid b. Zeyd Ebû Eyyûb el-Ensâri de (r.a) bulunuyordu. Bu kuşatma, denizden ve karadan yapılmış, bu esnada birçok İslâm mücahidi şehid düşmüştür.
Sayfa 35 - SemerkandKitabı okudu
Reklam
İstanbul'da Osmanlı'nın inşa ettiği bazı Cami-i şerifler
İNSA EDİLİŞ TARİHİ HİCRÎ MİLÂDÎ 868 1464 Mahmud Paşa Cami-i şerifi 870 1466 Murad Paşa Cami-i şerifiS 890 1485 Davud Paşa Cami-i şerifi 902 1497 Atik Ali Paşa Cami-i şerifi 911 1506 Bayezid Cami-i şerifi 926 1520 Pîrî Paşa Cami-i şerifi 939 1533 Sultan Selim Cami-i şerifi 946 1539 Haseki Cami-i şerifi 954 1548 Üsküdar'da Mihrimah Cami-i 955
Sayfa 61 - SemerkandKitabı okudu
Müslümanların bu fethe muvaffak olmaları böyle salı gününe rastladığı için Rumlar'ca salı günü uğursuz sayılmaktadır. Müslümanlık'ta ise hiçbir güne uğursuzluk yakıştırılamaz.
Sayfa 61 - SemerkandKitabı okudu
Fâtih hazretleri Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İbranice'ye vâkıf, edebiyatla uğraşır, şairce yaratılışa sahip bir sultandı.
Sayfa 82 - SemerkandKitabı okudu
İstanbul, aslında yedi tepeden oluşur. Bunların birincisi Sarayburnu civarıdır ki Ayasofya, Sultan Ahmed camileriyle Topkapı Sarayı buradadır.
Sayfa 23 - SemerkandKitabı okudu
Reklam
SULTAN FATİH'İN MAĞLUPLAR HAKKINDAKİ MERHAMETİ
Fâtih hazretleri fethe şükretmek amacıyla Bizans ahalisi hakkında çok haysiyetli ve asil davranışta bulunmuştur. Öldürülenler arasında bulunan Konstantin'in cesedini başbakanı olan Lukas Notaras'a göstermiş, onun teşhisi üzerine defnine izin vererek mezheplerine göre hareket etmeleri için Rumlar'a teslim etmiştir. Fâtih Sultan Mehmed Rumlar'dan firar etmiş olanların korkmaksızın hanelerine dönmelerini emretmiş, ahalinin olduğu gibi işleriyle meşgul olmalarını ilan ettirmiştir.
Sayfa 59 - SemerkandKitabı okudu
Türkler'de İstanbul'a, İslâmbul, Âsitâne, Dersaadet, Dârülhilâfe, Deraliyye gibi adlar vermiştir.
Sayfa 20 - SemerkandKitabı okudu
Şehrin en eski yerleşim tarihi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ancak araştırmacılar milattan önce üçüncü binin başlarından itibaren bu yörede yerleşim olduğu görüşündedir. En erken yerleşim yeri olarak Halic kıyıları ile bunun ucundaki Alibey ve Kâğıthane derelerinin vadileri ve va bu vadilere hâkim tepeler gösterilmektedir. Romalı Plinius milattan önce 7. yüzyıldan önce Byzantion'un yerinde Lygos adında bir köv bulunduğunu ifade etmektedir.
Sayfa 19 - SemerkandKitabı okudu
Osmanlılar, ilk medreseyi 737'de (1337), Sultan Orhan zamanında İznik'te inşa etmişlerdir. Bu medresenin müderrisliğini meşhur âlimlerden Davud-ı Kayserî yapmıştır.
Sayfa 65 - SemerkandKitabı okudu
53 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.