Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İstanbul ve Fatih

Ömer Nasuhi Bilmen

İstanbul ve Fatih Gönderileri

İstanbul ve Fatih kitaplarını, İstanbul ve Fatih sözleri ve alıntılarını, İstanbul ve Fatih yazarlarını, İstanbul ve Fatih yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fâtih hazretleri Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve ibranice'ye vâkıf, edebiyatla uğraşır, şairce yaratılışa sahip bir sultandı.
Sayfa 82 - SemerkandKitabı okudu
Sultan Fâtih, kendi hocası olan Şeyhülislâm Molla Gürânî'nin elini öper, kazaskeri bulunan Molla Hüsrev'e çok saygı gösterir, camide bile olsa kendisine hürmeten ayağa kalkar, "Bu zat zamanımızın Ebû Hanîfesi'dir" derdi
Sayfa 79 - SemerkandKitabı okudu
Reklam
Osmanlılar, ilk medreseyi 737'de (1337), Sultan Orhan zamanında İznik'te inşa etmişlerdir. Bu medresenin müderrisliğini meşhur âlimlerden Davud-ı Kayserî yapmıştır.
Sayfa 65 - SemerkandKitabı okudu
Osmanlı'nın İstanbul'da kurduğu bazı kütüphaneler.
1. Fâtih Kütüphanesi, 2. Feyzullah Efendi Kütüphanesi, 3. Râgıb Paşa Kütüphanesi, 4. Köprülü Mehmed Paşa Kütüphanesi, 5. Şehid Ali Paşa Kütüphanesi, 6. Damad İbrahim Paşa Kütüphanesi, 7. Kılıç Ali Paşa Kütüphanesi, 8. Hüsrev Paşa Kütüphanesi, 9. Amca Hüseyin Paşa Kütüphanesi, 10. Şehza de Sultan Mehmed Kütüphane 11. Hamid-i
Sayfa 66 - SemerkandKitabı okudu
İstanbul'da kiliseden Cami-i Şerife dönüştürülen 18 mâbed vardır.
Büyük Ayasofya, Küçük Ayasofya, Atik Mustafa Paşa Camii, Toklu Dede Mescidi, Kariye Camii, Fethiye Mescidi, Eski İmaret Mescidi, Şeyh Süleyman-ı Hamidi Mescidi, Zeyrek Camii, Timurcılar Mescidi, Fenârî Isa Mescidi, Sekbanbaşı Mescidi, Kalendarhane Mescidi, Kilise Mescidi, Balabanağa Mescidi, Mehmed Paşa Mescidi, Mîrâhur Camii, Mustafa Paşa Camii (Feth-i Celîl-i Kostantiniyye'den).
Sayfa 64 - SemerkandKitabı okudu
İstanbul'da Osmanlı'nın inşa ettiği bazı Cami-i şerifler
İNSA EDİLİŞ TARİHİ HİCRÎ MİLÂDÎ 868 1464 Mahmud Paşa Cami-i şerifi 870 1466 Murad Paşa Cami-i şerifiS 890 1485 Davud Paşa Cami-i şerifi 902 1497 Atik Ali Paşa Cami-i şerifi 911 1506 Bayezid Cami-i şerifi 926 1520 Pîrî Paşa Cami-i şerifi 939 1533 Sultan Selim Cami-i şerifi 946 1539 Haseki Cami-i şerifi 954 1548 Üsküdar'da Mihrimah Cami-i 955
Sayfa 61 - SemerkandKitabı okudu
Reklam
Gayrimüslimlerin haftanın 6 gününü bizim yüzümüzden uğursuz diye görmesi:)
Müslümanların bu fethe muvaffak olmaları salı gününe rastladığı için rumlarca salı günü uğursuz sayılmaktadır.
Sayfa 61 - SemerkandKitabı okudu
SULTAN FATİH'İN MAĞLUPLAR HAKKINDAKİ MERHAMETİ
Fâtih hazretleri fethe şükretmek amacıyla Bizans ahalisi hakkında çok haysiyetli ve asil davranışta bulunmuştur. Öldürülenler arasında bulunan Konstantin'in cesedini başbakanı olan Lukas Notaras'a göstermiş, onun teşhisi üzerine defnine izin vererek mezheplerine göre hareket etmeleri için Rumlar'a teslim etmiştir. Fâtih Sultan Mehmed Rumlar'dan firar etmiş olanların korkmaksızın hanelerine dönmelerini emretmiş, ahalinin olduğu gibi işleriyle meşgul olmalarını ilan ettirmiştir.
Sayfa 59 - SemerkandKitabı okudu
Velhasıl Fâtih Sultan Mehmed Han İstanbul'u elli dört gün muhasara edip nihayet 20 Cemâziyelevvel 857 (29 Mayıs 1453) tarihinde fethetmiş, bununla Ortaçağ son bulmuş ve Yeniçağ başlamıştır. Kur'an'daki "beldetün tayyibetün" ifadesi, İstanbul'un fethine tarih düşüp ebced hesabıyla hicrî 857 yılını göstermektedir. Evet... İstanbul, pek hoş ve latif bir beldedir. Yeryüzünde mislini görmüş değildir rüzgar Bir bedî'azârdır. İstanbul'un her bir yeri Her taraf parlak, deniz sakin, sevabil pek latif Gaşyolur bu levhayı görse cihan şairleri.
Sayfa 59 - SemerkandKitabı okudu
Artık İstanbul'un fethi ân meselesidir.
Ben Sultan Fatihim, önündeyim İstanbul’un. Yakarım bu şehri yüzünde bir tebessüm için. Yoksa gül yüzünü güldürmeyen sultanlığı istemem, İstanbul’u istemem. Ben bir garip yunusum, yazdığım sensin, yandığım sen. Senden gayrı bir aşka ben kalemi istemem, kağıdı istemem. Ben senin ümmetinim, sensin benim efendim. Senden gayrı, senden başka efendi istemem, sevgili istemem, istemem…
Sayfa 56 - SemerkandKitabı okudu
56 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.