Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İstanbul ve Fatih

Ömer Nasuhi Bilmen

İstanbul ve Fatih Gönderileri

İstanbul ve Fatih kitaplarını, İstanbul ve Fatih sözleri ve alıntılarını, İstanbul ve Fatih yazarlarını, İstanbul ve Fatih yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ortodokslar, Roma'ya Katolik mezhebine tâbi olmayı bir türlü uygun görmüyor, "İstanbul'da Türk sarığını gömek kardinal şapkası görmekten evladır" diyorlardı.
Sayfa 54 - SemerkandKitabı okudu
İSTANBUL UN MÜSLÜMAN TÜRKLER TARAFINDAN MUHASARALARI
1. Sultan Yıldırım Bayezid İstanbul'u iki defa kuşatmıştır. 2. Yıldırım Bayezid zamanında (1389-1403) Bizans Hükümdarı loannes Palaiologos (1379-1391) ile oğlu Andronikos Palaiologos ve torunu arasında anlaşmazlık çıkmıştı. Hükümdarın bu oğlu ile torununun müracaatı üzerine Yıldırım Bayezid bir eyaletten ibaret kalmış olan Bizans ülkesine 6000 süvari ve 4000 piyade ile varmış, loannes ile diğer oğlu Manuel Palaiologos'u saraylarından çıkarıp zindanına atmış, An dronikos'u Kostantiniye tahtına oturtmuştur.
Sayfa 42 - SemerkandKitabı okudu
Reklam
Ashâb-ı Kirâm'ın İstanbul kuşatması
1. Kostantiniye şehri Hz. Osman'ın (r.a) halifeliği zamanında (644-656) Şam valisi olan Hz. Muâviye (r.a) tarafından 32 (652) yılında kuşatılmıştır. Hz. Muâviye'nin ordusu, İstanbul dolaylarında Bizanslılar ile savaşmış, daha sonra geri dönmüştür. 2. Kostantiniye, Hz. Muâviye'nin halifeliği zamanında (661-680) Süfyân b. Avf komutasındaki bir İslâm ordusu tarafından kuşatılmıştır. Bu orduya daha sonra Hz. Muâviye'nin oğlu Yezîd de 4000 kişilik bir kuvvetle katılmıştır. Bu kuvvet arasında Ashâb-ı kirâm'dan Halid b. Zeyd Ebû Eyyûb el-Ensâri de (r.a) bulunuyordu. Bu kuşatma, denizden ve karadan yapılmış, bu esnada birçok İslâm mücahidi şehid düşmüştür.
Sayfa 35 - SemerkandKitabı okudu
İSTANBUL UN ESKİ ÇAĞLARDAKİ KUŞATMALARI
İstanbul, dünyanın en seçkin idare merkezi olmaya layık olduğundan, öteden beri milletlerin, hükümdarların dikkati ni çekmiş ve çeşitli tarihlerde birçok milletin hücumuna uğramış, yirmi dokuz kere kuşatılmıştır. Şehir on yedi kez Traklar, kadim İranlılar, Turanîler, Latinler, Avarlar gibi gayri müslim milletler tarafından kuşatıldığı gibi, yedi defa da müslüman Araplar ve beş kere de müslüman Türkler tarafından muhasara olunmuştur.
Sayfa 25 - SemerkandKitabı okudu
Türkler'de İstanbul'a, İslâmbul, Âsitâne, Dersaadet, Dârülhilâfe, Deraliyye gibi adlar vermiştir.
Sayfa 20 - SemerkandKitabı okudu
Şehrin en eski yerleşim tarihi hakkında bilgi bulunmamaktadır. Ancak araştırmacılar milattan önce üçüncü binin başlarından itibaren bu yörede yerleşim olduğu görüşündedir. En erken yerleşim yeri olarak Halic kıyıları ile bunun ucundaki Alibey ve Kâğıthane derelerinin vadileri ve va bu vadilere hâkim tepeler gösterilmektedir. Romalı Plinius milattan önce 7. yüzyıldan önce Byzantion'un yerinde Lygos adında bir köv bulunduğunu ifade etmektedir.
Sayfa 19 - SemerkandKitabı okudu
Reklam
İstanbul önceleri Bizans adıyla anılırdı ve yalnız Sarayburnu civarından ibaret küçük bir köy halindeydi.
Sayfa 19 - SemerkandKitabı okudu
"Yeryüzü bir hükümetin idaresi altında olsa, merkezî idaresinin İstanbul olması gerekir. İstanbul'a hâkim olan dünyaya hâkim olabilir.
Sayfa 24 - Napolyon BonapartKitabı okudu
Evet, milletimizin ruhundaki cesaret ve kahramanlığı gösteren İstanbul'un fethi çok muazzam bir tarihî olaydır.
56 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.