Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İsmet İstanbulî

Sabitlenmiş gönderi
Yaşamak benim için bir sevinç oluyorsa, bu, bana bağışlanmış hayatı, bağışlayanın rızası uğruna ve o doğrultuda sersebil edebildiğim içindir. Sevinci, bu rızaya mazhar olmanın dışında tutmak isteyen, sadece hüsranı tadar.
Sayfa 108 - İz Yayıncılık, 22. Baskı, 2021 İstanbulKitabı okudu
Reklam
"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet, cihânda bir nefes sıhhat gibi..."
Sayfa 182 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Kanuni devri
... Kemal Paşazadei Celalzade, Ebussuud Efendi, Zembilli Ali Cemâlî Efendi, Pirî Reis, Taşköprülüzade, İbrahim Çelebi, Molla Hayrüddin ve daha nice bilginler Kanuni devrini ışıklandırmışlar, kendilerinden sonra geleceklere eserleriyle/keşifleriyle yol göstermişlerdir. Bu devirde İngiltere'den Osmanlı Devleti'nin merkezi olan İstanbul'a bir heyet gelmiş, Osmanlı hukuk sistemini incelemiş ve bu sistem İngiltere kanunlarının temeli yapılmıştır...
Sayfa 181 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Osmanlı Devleti'nin en parlak dönemi, Kanuni devridir. Devlet her bakımdan bütün dunya devletlerinden üstündür. En büyük mimari eserler bu devirde yapılmış, Osmanlı Devleti'ne bağlı toprakların yüzölçümü bu devirde 22 milyon kilometrekareyi bulmuştur.
Sayfa 181 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Mohaç Zaferi 1526
Osmanlı padişahı sabaha kadar uyumamış, hazırlıklanı kontrol etmiş, toplantılar yapmıştı. Ancak sabaha karşı otağa döndü. Abdest tazeledi. Seccadeye çöktü. Zikretti, şükretti ve duada bulundu: "Yarınki büyük günde bizi muzaffer eyle Allah'ım! Muhammed (s.a.v.) ümmetini yendirme. Zaferi görmeden canımı alma. Bütün kuvvet ve kudret Senin, bütün hüküm Sendedir. N'eylersen güzel eylersin."
Sayfa 169 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Reklam
Sen izin vermediğin sürece kimse seni mutsuz, başarısız, güçsüz, onursuz olarak kodlayamaz; böyle bir insana dönüştüremez.
Sayfa 26 - Timaș Yayınları, 28. Baskı, Haziran 2023Kitabı okuyor
Diyalog önyargıları giderir.
Sayfa 26 - Timaș Yayınları, 28. Baskı, Haziran 2023Kitabı okuyor
Kendi fikrine güvenen diyalogdan çekinmez.
Sayfa 26 - Timaș Yayınları, 28. Baskı, Haziran 2023Kitabı okuyor
Gizli Cahillik
Kravatlı cahiller vardır, gardırop modernistleridirler, insanı yanıltırlar. Dürtüsel, düşünmeden hareket eden, her şeye kızan, faydasız konuşan, öğüt almayan, sır saklamayan, susmayı bilmeyen, malı yerinde harcamayan, zamanı iyi kullanmayan, kolay inanan, kolay güvenen, iyi niyetli cahilleri iyi tanı. Bunlar faydasızdırlar. İkiyüzlü, fırıldak, yanardöner cahiller kendilerini alim zannederler. Bunlar da zararlıdırlar.
Sayfa 25 - Timaș Yayınları, 28. Baskı, Haziran 2023Kitabı okuyor
Bilimsel Metodoloji
Deney ve gözlem, pozitivist düşünce birinci gerçeğe götüren yoldur. Ampirik ve deneysel düşüncenin açıklayamadığı durumları akıl yürütme yöntemleri açıklar. Akıl yürütme yöntemleri ikinci gerçeğe götüren yoldur. Üçüncü yol sezgiler, dördüncü yol ise inançlardır. Bu yollarla iyi, doğru ve güzel gerçekliğe doğru ilerleyebilirsin.
Sayfa 24 - Timaș Yayınları, 28. Baskı, Haziran 2023Kitabı okuyor
Reklam
"Akıllı insan, herkesten öğrenen insandır."
“Babasız kaldıktan sonra, padişahlık ne ki!”
Sayfa 159 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Tarihçilerin, "sekiz yıla 80 yıllık iş sığdırmış büyük bir padişah" olarak selamladığı Yavuz Sultan Selim, sert ama mertti.
Sayfa 156 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Yavuz Sultan Selim Sade Giyinirdi
Çok sade giyinirdi. O kadar ki, onu herhangi bir saraylıdan ayırmak mümkün olmazdı. Birgün bunun sebebini sormuşlar ve Yavuz’dan şu harika cevabı almışlar. “Vezirlerin ve beylerin süslü elbiseler giymesi, padişahlarına saygıdan ileri gelir. Biz kime şirin görünmek için süslü giyinelim? Bizim padişahımız (Allah) vücudun dışına değil, içindeki cevhere (imana) bakar” Bir gün Yavuz Selim’e oğlu Süleyman, çok süslü elbiseler olduğu halde huzuruna getirilmişti. Yavuz hemen çocuk yaşta bulunan Süleyman’ı şöyle bir süzdükten sonra; “Bu ne hal Süleyman?” dedi. “Anana giyecek bir şey bırakmamışsın!” Böylece süslenmenin kadınlara mahsus olduğunu belirtmek istedi...
Sayfa 155 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Yavuz'un Küpesi
Yavuz, Mısır seferi sırasında, kölelerin tek kulaklarındaki küpeyi görüp sormuş: "Bu nedir?" Cevap vermişler: "Bu tek küpe, kölelik işaretidir." Bunu duyan Yavuz hemen kulağını deldirmiş ve "Ben de Cenab-ı Allah'ın kulu ve kölesiyim!" diyerek küpe taktırmış...
Sayfa 155 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
42,3bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.