Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İstihbarat Teorisi

Ümit Özdağ

İstihbarat Teorisi Sözleri ve Alıntıları

İstihbarat Teorisi sözleri ve alıntılarını, İstihbarat Teorisi kitap alıntılarını, İstihbarat Teorisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Propaganda
Propagandanın amacı, fikirlerin başkaları tarafından öğrenilmesini, kabul edilmesini, hafızalarda yer almasını ve sonunda fikri benimseyenlerin fikrin amaçları doğrultusunda aktif çalışma içine girmelerini sağlamaktır.
Zengin milletler siber istihbarat veya enformasyon savaşına çok büyük paralar harcamaktadırlar. Siber istihbarat çok büyük bir hızla gelişmektedir. Enformasyon savaşına hazırlanmayan milletler, 21. yüzyılda enformasyon savaşına hazırlanan milletler karşısında kızılderilerlilerin kovboylar karşısında düştüğü durumdan daha kötü duruma düşeceklerdir.
Sayfa 109
Reklam
"İstihbaratı dikkate almayan bir devlet yönetiminin, gözleri bağlı şekilde maraton koşmaya çalışan bir sporcudan hiçbir farkı yoktur..."
Ulusal güçte sadece personel sayısı, silah gücü ve kalitesi değil, askeri liderlik, bir­liğin disiplin ve savaşma arzusu da önemli yer tutar.
Kassandra Kompleksi
Oysa çoğu karar alıcı, ne yazık ki, "ölçülmüş belirsizlikler içinde yaşamaktansa, sahte kesinlikler içinde yaşamayı" tercih etmektedir. Üstelik, istihbaratçılar çoğu kez siyasî ve askerî karar alıcıların "Kassandra Kompleksi" ile de uğraşmak zorundadırlar. Kassandra Kompleksi, karar alıcıların beğenmedikleri düşünceleri ön kabullerine uymayan bilgi ve istihbaratı kabule yanaşmamalarıdır.
Küçük Örgütlerin de Psikolojik Savaş Yeteneği Vardır
Psikolojik harekatın sadece daha güçlü propaganda araçlarına, kaynaklara sahip olan devletler tarafından gerçekleştirilebileceği düşünülmemelidir. Aksine terörizm, gerilla savaşı, barış operasyonu, istikrar operasyonu gibi farklı türleri olan düşük yoğunluklu çatışma da zayıf tarafı oluşturan gerilla, terör veya direniş örgütleri de psikolojik savaş ve harekatı büyük bir etkinlikle uygularlar. Hatta, bu örgütler düşük yoğunluklu çatışmanın siyasi doğasını çatıştıkları devletten daha iyi anladıkları için askeri boyuttan çok psikolojik harekat boyutuna önem verirler.
Sayfa 224Kitabı okudu
Reklam
Komplo Teorilerine Nasıl Yaklaşılmalı
Örtülü operasyonların bu niteliklerini gizlemek, gerçekleştirdikleri, ülke aydın ve halkının dikkatinden kaçmak için kullandıkları temel bir yöntem, "komplo teorisi" tezini yerleştirip, özellikle aydınların zihnine perde çekmektir. Aydınlar, sosyal yaşamın dış müdahaleler ile şekillendirilemeyeceği gibi bir ön kabul ile hareket ederek, modern politikanın bir parçası olan komplolara, daha baştan rasyonel değil, psikolojik bir tavır ile karşı çıkmakta; yapılan izahları ne kadar mantıklı olur ise olsun "komplo teorilerinin ilk özelliği mantıklı olmalarıdır" diyerek reddetmekte ve böylece içinde yaşadıkları komployu algılayamamaktadırlar. Ancak, hayatı sadece komplolardan ibaret gören, her olayı bir örtülü operasyon, yabancı müdahale olarak izah eden yaklaşım da en az birincisi kadar, hatta belki de daha fazla zararlıdır.
Sayfa 243Kitabı okudu
Propaganda Hedef Toplumun Kültürel Yapısına Uygun Olmalıdır
Hedef toplumun içinde bulunduğu koşullar, yakın geçmişi, gelenek ve görenekleri ve kültür düzeyi, eğilimleri, en ince ayrıntılarına kadar bilinmelidir. Ayrıca propaganda dolaylı veya dolaysız olarak hedef toplumun değer verdiği temel inanç ve geleneklere saldırmaktan kaçınmalıdır. Aksi bir çizgi izlendiği takdirde hedef toplum daha ilk aşamada yapılan propagandaya kendisini kapatacak, refleks geliştirecek ve propaganda etkisiz olacaktır.
Sayfa 270Kitabı okudu
236 öğeden 141 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.