Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özgürlük Neden Otoriteye "Hayır" Demektir?

İtaatsizlik Üzerine

Erich Fromm

İtaatsizlik Üzerine Gönderileri

İtaatsizlik Üzerine kitaplarını, İtaatsizlik Üzerine sözleri ve alıntılarını, İtaatsizlik Üzerine yazarlarını, İtaatsizlik Üzerine yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kişi, güce hayır demeyi öğrenerek itaatsizlik eylemleri yoluyla özgürleşebilir. Fakat sadece itaatsizlik yeteneği özgürlüğün koşulu değildir; özgürlük de itaatsizliğin koşuludur.
Sayfa 15 - SayKitabı okudu
Fakat gerçek şu ki, teknik olarak Atom Çağı'nda yaşanırken, insanların çoğu -iktidarda olanların çoğu dahil- duygusal anlamda hala Taş Devri'nde yaşıyorlar. Matematik, astronomi ve doğa bilimlerinde yirminci yüzyılda bulunuyor olmamıza rağmen, siyaset, devlet ve toplum hakkındaki görüşlerimizin çoğu, bilim çağının çok gerisinde kalıyor.
Sayfa 11 - SayKitabı okudu
Reklam
Düşünce büyüktür, hızlıdır ve özgürdür, dünyanın ışığıdır ve insanın en önemli övünç kaynağıdır.
Neden Terk Ettik ki Cenneti...
"Bu itaatsizlikleri, doğayla olan bağlarını koparttı ve onları birey haline getirdi. "İlk günah", insanı, yozlaştırmak şöyle dursun, özgürleştirmişti, tarihin başlangıcıydı. İnsan kendi gücüne güvenmeyi öğrenmek ve tam anlamıyla bir insan olmak için Cennet Bahçesi'ni terk etmeliydi." İtaatsizlik Üzerine - Erich Fromm
İtaatsizlik Üzerine
İtaatsizlik Üzerine
...böylece ailede ve okulda yetiştirilen ve büyük düzenin içinde eğitimini tamamlayan "düzen adamının", fikirleri vardır ama inançları yoktur.
Bu bürokrasiler, nesneler ile insanları bir görerek yönetirler; belli ilkeleri, özellikle bilanço, sayısallaştırma, en çok verim ve kar ilkelerini izler ve özünde, bu ilkelere göre programlanmış bir bilgisayar gibi işlev görürler. Birey, bir sayı halini alır, kendini bir nesneye dönüştürür. Fakat herhangi açık bir otorite olmadığı için, itaat etmeye ''zorlanmadığı'' için birey, gönüllü olarak bu şekilde davrandığı, sadece ''akılcı'' otoriteye uyduğu yanılsamasındandır. ''Akılcı'' olana kim karşı çıkabilir ki? Kim bilgisayar bürokrasisine karşı çıkabilir? İtaat ettiğinin bile farkında değilken kim itaatsizlik edebilir?
Reklam
Düşünür, klişelere ve kamuoyuna itaatsizdir, mantığa ve insanlığa itaat eder. Çünkü mantık evrenseldir, tüm ulusal sınırlar aşar ve mantığın peşinden giden düşünür, bu dünya vatandaşıdır; onun konusu, şu veya bu kişi değil, şu ya da bu ulus değil, insandır. Ülkesi, doğduğu yer değil, dünyadır.
Kazanacaksınız çünkü gereğinden çok kaba kuvvete sahipsiniz. Ama inandıramayacaksınız. İnandırmak için ikna etmeniz gerekir. Ve ikna etmek için ihtiyacınız olan şey de sizde yok: Mantık ve mücadelenin haklılığı.
Goethe, çeşitli tarihsel dönemler arasındaki en temel farkın, inanç, ve inançsızlık olduğunu söylemiştir ve inancın hakim olduğu tüm çağlar parlak, mutlu ve verimli iken inançsızlığın hüküm sürdüğü çağların kaybolup gittiğini çünkü hiç kimsenin kendini yararsız bir şeye adamak istemediğini eklemiştir. Goethe'nin sözünü ettiği ''inanç'', yaşam sevincinin derinliğinden kaynaklanır. Yaşamı sevdiren koşulları yaratan kültürler, aynı zamanda inanç kültürleridir; bu sevgiyi yaratamayanlar, inancı da yaratamazlar.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.