Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İzafiyet Teorisi

Albert Einstein

İzafiyet Teorisi Sözleri ve Alıntıları

İzafiyet Teorisi sözleri ve alıntılarını, İzafiyet Teorisi kitap alıntılarını, İzafiyet Teorisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kainat, uzay ve zaman olarak sınırsızdır. Her tarafta yıldızlar vardır, öyle ki maddenin yoğunluğu yer yer başka başka ise de ortalama olarak her yerde aynıdır. Diğer deyişle: kainatta uzay içinde ne kadar uzaklara gidilirse gidilsin, her tarafta aşağı yukarı aynı yoğunlukta ve aynı tarzda dağınık sabit yıldızlara rastlanır.
Sayfa 120Kitabı okudu
Genel Görelilik
Düzgün bir şekilde hareket etmekte olan eski dostumuz vagona bindigimizi varsayalım. Vagon düzgün bir biçimde hareket ettiği sürece, içindeki yolcu onun hareketinin farkina varmayacaktır. İşte bu nedenden dolayi hiç tereddüt etmeden durumu vagonun sabit, yerin hareketli olduğu şeklinden yorumlayacaktır. Özel görelilik ilkesine göre böylesine bir yorum, fiziksel bir görüş açısından da olçukça doğrudur.
Sayfa 63
Reklam
Kraliyet ve Kraliyet Astronomi derneklerinin ortak ve komitesi tarafından oluşturulan iki seyahat heyeti tarafından çekilen yıldız fotoğrafları sayesinde kuramın öne sürdüğü, ışığın eğilmesi, ilk kez 29 Mayıs 1919'da bir güneş tutulması sırasında doğrulanmıştır.
İki noktadan bir doğrunun geçip geçmediğini yahut gerçek olup olmadığı sorulamaz. Öklid geometrisinde bu soru sorulur ve olaylar saf akıl ile aranmaya çalışılır. Geometrinin kuralları gerçeklik ile bağdaştırılamaz. Çünkü gerçek varlığı karşılar, varlığı karşılanamayan geometrinin de gerçekliği ispatlanamaz.
Referans cisimlerinin hepsi Galileo referans cisimleri olarak tanımlanır. İşte yalnız bu elsimler için izafiyet prensibinin doğru olduğu kabul edilmiştir ve bunlardan başkaları için ( başka türlü hareketler yapanlar için) değil. İşte bu anlamdadır ki sınırlı izafiyet prensibinden veya sınırlı izafiyet teorisinden bahsediyoruz.
Güzellik sorunlarının terzilere ve ayakkabıcılara bırakılması fikrini savunan zeki kuramsal fizikçi L. Boltzmann'a tamamen katılıyorum.
Reklam
..Galile referans cismine K'ya göre böylesine bir ışık ışını c hızıyla düzgün olarak yayılır. Aynı ışık ışının izlediği yolun ivmelendirilmiş kutuya (K' referans cismi) göre artık düz bir çizgi olmadığı kolaylıkla gösterilebilir. Bundan, genel olarak ışık ışınlarının çekim alanlarında eğrisel olarak yayıldıkları sonucunu çıkartırız.
Sayfa 73
Görelik Kuramı gelişmeden önce zaman ifadesinin mutlak bir önemi olduğu farz edilirdi. Yani onun, referans cisminin hareket durumundan bağımsız olduğu düşünülürdü. Ama az önce bu varsayımın, aynıandalığın en doğal tarifiyle uyuşmadığını gördük
Buraya kadar olan düşününce silsilemiz şu şekilde özetlenebilir. Deneyler, bir tarafta görelilik ilkesinin doğru olduğu, diğer tarafta ise boşlukta ışığın yayılma hızının c sabitine eşit oldugu inancına yol açmıştır. Bu iki postülayı,birleştirerek doğadaki gelişimi oluşturan t zamani ve x, y, z kartezyen koordinatlan içinde dönüşüm yasasını elde ettik. Bu şekilde elde ettiğimizi Galile dönüşümü değil, klasik mekanikten farklı olan Lorentz dönüşümü idi.
Sayfa 44
Işığın Eğilmesi
Kraliyet ve Kraliyet Astronomi derneklerinin ortak bir komitesi tarafından oluşturulan iki seyahat heyeti tarafindan çekilen yıldız fotograflari sayesinde kuramın öne sürdüğü, ışığın eğilmesi, ilk kez 29 Mayıs 1919’da bir güneş tutulması sırasında doğrulanmıştır.
Sayfa 74
184 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.