Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kabuğunu Kıran İnci

Nadia Hashimi
Baskıya, eşitsizliğe, hatta kaderlerine karşı savaşan iki genç kadının unutulmaz öyküsü… Yıl 2007… Taliban’ın hükmettiği, kanayan yaraların sarılamadığı Afganistan’da madde bağımlısı bir babası olan ve hiç erkek kardeşi olmayan Rahima ve ablaları, sokağa bile çıkamaz, okula gidemezler. Tek umutları, oğlu olmayan ailelerin, kızlarından birini, ergenlik çağına gelene kadar erkeğe çevirmesini sağlayan Bacha Posh geleneğidir. Rahima, bu gelenek sayesinde erkek gibi giyinip, öyleymiş gibi davranabilir ve hayal bile edemeyeceği bir özgürlüğe kavuşur. Öte yandan ailesinde bu sıra dışı geleneği ilk uygulayan kişi Rahima değildir. Yüz yıl önce büyük büyük büyükannesi Shekiba da onunla aynı kaderi paylaşmıştır. Bu değişim onu da ıssız bir köydeki güçlüklerle dolu hayatından alıp, hayal bile edemeyeceği bir dünyaya taşımıştır. Peki, Shekiba ve Rahima, gerçekten özgür bir hayat yaşayabilecekler midir? Ya aksi olursa hayatlarına nasıl devam edeceklerdir? Kabuğunu Kıran İnci, aralarında yüz yıl olmasına rağmen aynı cesarete sahip olan bu iki kadının olağanüstü öyküsünü her sayfada ilmek ilmek işliyor. “Dokunaklı bir aile hikâyesi… Şaşırtıcı, gizemli ihtişamıyla bir Afganistan portresi ve Afgan kadınlarının devam eden mücadelelerine tutulmuş bir ayna.”
Yazar:
Nadia Hashimi
Nadia Hashimi
Çevirmen:
Mehtap Gün Ayral
Mehtap Gün Ayral
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 44 dk.Sayfa Sayısı: 520Basım Tarihi: 11 Eylül 2019İlk Yayın Tarihi: Kasım 2015Yayınevi: Arkadya Yayınları
ISBN: 9786056955600Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
520 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ilk olarak kitap hakkında söylemek istediğim şey kesinlikle bu kadar az okunmayı haketmemesidir. Yazarı ilk kez okumama rağmen anlattığı yaşam, işlediği konu, dili beni bütünüyle etkiledi. Gerçekten içinde bulunduğumuz yüzyılda hala anlatılan kültürde , çevrede, gelenekte yaşayan insanların olduğunu okura hatırlatan bir kitap. Konu olarak afganistanda yaşayan bir kızın ve kızın büyük büyük annesinin başından geçen iç burkan olayları anlatmış. Kitap bitince yaşadığım hayata tekrar şükrettim.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
Reklam
520 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Coğrafya Kaderdir.
Bacha posh: Afganistan ve Pakistan ülkelerinde erkek çocuğu olmayan ailelerin kız çocuklarını belirli bir yaşa kadar erkekmiş gibi giydirdiği bir anlayış. Afgan iki kadının hayatlarını, yaşadıklarını insanı hüzünlendirecek kadar anlatan akıcı bir kitap. Afganistan’da hayatını devam ettiren bu iki kadın yaşadıkları zorlukları aşmaya çalıştıkça daha da zorlu şartlar kendilerini beklemektedir. Oysaki tek suçları-topluma göre- kız çocuğu olarak doğmalarıdır. Kitabın bende bıraktığı etkileri o kadar fazla ki her yapılanı anlamaya çalıştıkça tiksinti duyarak okudum. Bu kadarı da olmaz dedikçe dahası da vardı eserde. Akıcı olduğu kadar etkileyici olan bu eser insanı ağlatacak kadar sarsıcı. İnsanın insan kaldığı bir dünyada bunların olabilmesi bile acı verici. Her doğan çocuğa verilecek temel derslerden biri de şu olmalıdır: Yeryüzünde yaşayan hiçbir canlı bizden rahatsız olmamalıdır.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Afganistan'da İslam esaretindeki kadınların neler çektiğini anlatan bir kitap ... Kitabi özellikle ortalıkta "şeriat isteriz "diye böğüren kadinlar mutlaka okumalı ki Atatürk'e neler borçlu olduklarını bilincine varsinlar.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Bu kitap Hakkında düşüncelerimi nasıl toparlayacağımı bilemiyorum. Beni oldukça fazla etkileyen bir kitap oldu. Okumaya devam edebilmem için ara ara durup dinlenmem gerekti. Ben okumaya dayanamazken birilerinin bunları yaşadığını düşünmek fazlasıyla acı! Kadınları bu kadar değersizleştirmek, yok saymak, bir hiçmiş muamelesi yapmak hangi Vicdana nasıl sığıyor anlamak mümkün değil! Kadınlar Allah'ın emanetidir. Bu kadar acımasızlık emanete hıyanet olmaz mı? İki güçlü kadının yaşadığı tüm zorluklara rağmen hayatta kalma mücadelesini anlatan bir kitap. Yazarın dili oldukça akıcı olduğu için bir çırpıda bitirilebilir. Tavsiye ederim.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
Reklam
520 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
"Elmanın kıymetini bilmeyen,elma bahçesini de hak etmez." Okumayı fazlasıyla hak ediyor. İsminden de belli olacağı gibi o kabuğu kırmak öyle kolay değil.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
9/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Kitabın adını da yazarı Nadia Hashimiyi de hiç duymamıştım aslında. Kitapçıda tesadüfen belki renginden dolayı alıp arkasını okudum ve almaya karar verdim. Yazarın dilini etkileyici ve sürükleyici buldum. Kitap ise ayrıca hüzünlü ve etkileyici. Kitabın arkasında yazan cümledeki gibi; “Baskıya, eşitliğe, hatta kaderlerine karşı savaşan iki genç kadının unutulmaz öyküsü.” Bu hikayede kadınlara zulüm eden erkekleri göstermiş yazar ama daha kötüsü ne yazıkki kadının kadına zulmünü de göstermiş. Dünya kötüymüş ne yazıkki hala da kötü. Keyifli okumalar.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
·
Puan vermedi
Kadın olmanın büyük bir günah ve utanç olduğu bir ülke; Afganistan.. Farklı zaman dilimlerinde yaşamış iki kadının hikayesi. Aradan onlarca yıl da geçmiş olsa değişmeyen, benzer bir kader. Aile baskısı, şiddet, var oluş mücadelesi, birey olduğunu kanıtlama savaşı. Rahima ve Shekiba.. Ailesinde erkek çocuk bulunmayan Rahima, "bacha posh" adı verilen gelenek sayesinde bir günde Rahim'e dönüşür. Sokakta oynar, alışveriş yapar, okula gider. Ama bu mutluluk çok sürmez. Çünkü babası artık onu evlendirecektir. Ve tekrar Rahima olur. Tıpkı Shekiba iken Shekib olan sonra yine Shekiba olmak zorunda kalan büyük büyükannesi gibi. Para karşılığı kendinden yaşça büyük erkeklerle evlendirilen çocuklar, buna dayanamayıp hayatından vazgeçen küçücük bedenler, oyun oynaması gereken yaşta kendi çocuğuna bakmak zorunda kalan çocuk anneler. İki kadın üzerinden yola çıkılarak anlatılan birçok kadının çarpıcı gerçeği anlatılır kitapta. Kitapta eleştirilmeye açık fazlaca konu mevcut. Bunların en başında kadına yönelik yapılan davranışlar var. Bir kadın olarak kitabı okurken gerek Shekiba gerek Rahima yerine koydum kendimi. Zorlu bir yaşam mücadelesi vermeye çalışan bu iki kadını geleneklerin, kültürün, ailenin savuruşundan söz eder kitapta. Aslında bizi biz eden değerler vardır. Örf ve adetlerimiz, geleneklerimiz, yaşam tarzımız, aile yapımız ve dahası.. İnsan değerlerini yaşatır yaşamı boyunca. Ama bu değerleri insanlar çekip çevirirler ve kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirirler. Bunun yansıması kitapta anlatılan iki kadında da bariz şekilde bellidir.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
İncelemeyi yazmayacağım demiştim ama bu kitabı asla boş bırakıp geçemezdim. İki kadının hayatındaki benzerlikleri anlatan, insanın yüreği kaldıramayacak gerçek hayatı anlatan akıcı bir eser. Tek suçları dünyaya kadın olarak gelmek olan bazı ülkelerde, maalesef kadınlara olan değersiz tutumlar hala devam ediyor. Sesini duyurabilmek onlar için bir mucize gibi geliyor. Sesini yavaş yavaş duyurmaya başlayan kaç tane kitap okudum ve aşırı mutlu oluyorum her kurtulana. Kitapta anlatılan iki kadın hayatlarının belirli dönemlerinde erkek gibi giyinmek zorunda kalıyorlar. Kadınları o kadar değersiz görüyorlar ki erkek doğuramadı diye üstüne gelen kumaları mi sayayım, zengin adı duyulan kişilere hediye edilen kız çocuklarını mı sayayım, kız diye okutulmayanları mı, istemediği olduğunda dövülerek, ya da öldürülerek yok olup giden kadınları mı ve kurtuluşu ölümde bulup üstüne kızgın yağ döken kız çocuklarını mı anlatayım bilemedim. Destan olur yazılara dökülse o ailelerin hayatları. Acımasız hayatların son bulması ümidiyle, haberimiz olmadan neler yaşandığını bilmek isteyenlere şiddetle tavsiyemdir.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
Reklam
520 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitap kadar güzel ve etkileyici çok az kitap okuduğumu hatırlıyorum. Spoiler vermeden nasıl anlatılır bilmiyorum. Kitabın belli bölümlerinde ağladım hatta. Duyguyu o kadar güzel hissettiriyor ki insana... Rahima'nın oğlunu kaybetmesi ve en sonunda yaşadığı şiddet dolu hayattan kurtulması. Atalarının yaşadıklarından ders alıp uygulaması. Çok çok güzel anlatılmış kitapta. Diyor ya şair insan başkalarının hayatlarından ders almalı. Herşeyi kendi tecrübe edecek kadar uzun yaşamıyor çünkü. Tamda bunu destekler nitelikte bir roman olmuş. Ben çok beğendim. Kolay kolay da etkisinden çıkabileceğimi sanmıyorum.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Taliban'ın hükmettiği, örf ve adetlerle, dini kuralların birbirine girdiği Afganistan'da kadın olarak hayatta kalmanın nelere bedel olduğu çarpıcı bir hikaye ve akıcı bir dille o kadar güzel anlatılmışki 520 sayfalık kitap ne ara bitti anlamadım. Aralarında yaklaşık yüz yıl yaş farkı olan Shekiba ile Rahima'nın acı, zulüm ve haksızlıklarla dolu hayat hikayelerini konu ediyor kitap. Kitapta eleştiri getirebileceğim yer ise iki kadının hayat hikayesi yaklaşık 490 sayfada uzun ve güzel anlatılmış. Ancak sonuç kısmı 30 sayfada şıp diye bitirilmiş ve kafanızda sonuca dair pek çok soru işareti kalmış oluyor. Bu kitabı okurken karşıma Mustafa Kemal Atatürk'ün aşağıdaki sözü çıktı, ne kadar haklı ve iyi bir lider olduğuna bir kez daha kanaat getirdim. "İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin?Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin"
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
10/10 puan verdi
·
20 günde okudu
Qadın olmanın ağır olduğu Əfqanıstanda fərqli dönəmlərdə yaşamış iki güclü qadının həyatda qalmaq mücadilələrini oxuyuruq kitabda. Əslində kitab haqqında ele bu özət bəsdir məncə - Əfqanıstanda qadın olmaq... Shekiba və Rahima.. Düşünün sosial həyat bir qırağa, küçədə yerimək belə günahdır burda qadınlar üçün.. Din adı altında qadınlara yaşadılan zülmlər, cahilliklər.. Bəzi kitabların başlanğıcı sıxır adamı çox vaxt. Bu kitab isə əksinə başdan sona çox axıcı gedir və təəsüf ki gerçəkdə yaşanmışları, yaşanmaqda davam edənləri əks etdirir özündə..
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Son zamanlarda okuduğum en etkileyici kitaplardan biriydi okudukça düşündüren duygulandıran şükretmeme sebep olan bir kitaptı. Kadınların hor görüldüğü eksik kabul edildiği bir ülke Afganistan. Farklı zaman dilimlerinde yaşamış iki kadının hayat mücadelesi. Shekiba ve Rahima kendilerinin de bir insan olduğunu kanıtlamak için verdikleri savaşı. Ailesin de erkek çocuk olmayan Rahima "Bacha Posh" denilen gelenek sayesinde ailesinin erkek çocuğu olup Rahim oluyor. Erkek çocukları gibi özgürlüğü yaşar bu haldeyken ama çok uzun sürmez evlilik çağı gelir ve yeniden Rahima olur tıpkı büyük büyük annesi Shekiba'nin önce Shekiba'nin sonra yeniden Shekiba'ya dönüşmesi gibi. Para karşılığında çocuk yaşta babaları yaşındaki adamlara satılan çocuk gelinler sokakta oynayacak yaşta kendi çocuklarını büyütün anneler bu acıya bu ateşe dayanamayıp kendini yakan çocuk kadınlar. Kabuğunu kıran inci İki farklı dönemde yaşamış iki kadın üzerinden tüm bu olaylara dikkat çeken kitap bazı bölgelerd bazı hayatların aradan ne kadar zaman geçse de degismeyeceğini gözler önüne seriyor.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Bacha Posh: Afganistan ve Pakistan' da uzun yıllardır süren bir gelenek. Erkek çocuğu olmayan aileler, kız çocuklarından birini seçer ve erkek gibi yetiştirir. Erkek gibi giyinir, erkek gibi davranır ve görünüşü de erkek gibi olur. Aslında kız olduğu bilinir. Kitapta ilk defa öğrendiğim ve maalesef kurgu olmayan bir terim.. Rahima, bu gelenek sayesinde erkek gibi giyinip, öyleymiş gibi davranabilir ve hayal bile edemeyeceği bir özgürlüğe kavuşur. 13 yaşında evlendirilinceye kadar. Başka bir mücadele başlar… Öte yandan yüz yıl önce büyük büyük büyükannesi Shekiba da onunla aynı kaderi paylaşmıştır. Bu değişim onu da ıssız bir köyden alıp, hayal bile edemeyeceği bir dünyaya taşımıştır. Kitap Rahima’nın hayatı ile başlar ve teyzesinin, Shekiba’nın hayatını yeğenlerine parça parça anlatmasıyla ilerler. Baştan sona acı veren, bende ciğer bırakmayan bir kitaptı. Hem üzüldüm hem sinirlendim.. Kurgu olmasını, ütopya olmasını dilerdim ki maalesef bunu yaşayan kadınlar oldu hatta olmakta.. Anlatım tarzı ve konusu itibariyle Bin Muhteşem Güneş kitabına çok benzettim. Yine de benim favori kitabım hala Bin Muhteşem Güneş’tir.. Kitapla kalın.. (instagram.com/p/CnUsnO0tQa-/?...
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnci
Nadia Hashimi
Nadia Hashimi
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
#kitapyorumum #Kabuğunukıraninci @NadıaHashımı @arkadya_kitap merhaba ben geldim arkedeşlerim. Nadıa davet etti bu seferde gel dedi sana afganistan da neler oluyor sana anlatcam dedi. tabe merakli ben koptum hemen ayyy keşkem gitmeseydim çok üzgünçlü şeyler vardıpiskolojim bozuldu insanlara nefretim geldi yineiyi ki afganistan da yaşamıyorum
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
520 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
17 Şubat 1926 Medeni Kanun kabul edildi. Bu tarihi sakın unutmayın kadınlar! Bundan yaklaşık 100 yıl kadar önce bir ADAM bize insan olma hakkı verdi. Seçme seçilme, oy kullanma, kadın erkek eşitliği, TEK EŞLİLİK... İyi ki ATATÜRK gibi bir liderimiz vardı, yoksa Afganistan'dan, Arabistan'dan hiçbir farkımız kalmazdı. Rahima ve Shekiba hayatları kim olduklarını bulmakla geçti. Hiçbir söz hakkı olmayan iki kadın, ailelerindeki erkekler ne derse boyun eğmek, söylenene itaat etmek zorundaydılar. Onların bir kurtuluşu yoktu. Rahima hiç erkek kardeşi olmayan, bu yüzden Bacha Posh yapılan bir kız çocuğu; Shekiba ise lanetli olduğuna inanılan büyük büyükanneannesidir. Rahima da Shekiba da 100 yıl farkla iki kadının benzer yaşam öykülerine değiniyor. Kitabı okurken bir çok yerde üzülüp, bir çok yerde sinirlerime hakim olamadım.
Kabuğunu Kıran İnci
Kabuğunu Kıran İnciNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 20191,213 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.