Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kadın Bakış Açısından 1980'ler Türkiye'sinde Kadınlar

Şirin Tekeli
8/10
2 Kişi
19
Okunma
3
Beğeni
571
Görüntülenme
Kadınların toplumdaki yeri, 1980`lerde Türkiye`nin gündemine yeniden, çarpıcı biçimde girdi. "Kamuoyu`nu oluşturan herkesi yakından, derinden ilgilendiren tartışma konularının başında yeralan bu konu, çok yönlülüğünden, çok boyutluluğundan ve karmaşıklığından ötürü, kolay kolay gündemden kalkacağa da benzemiyor. Bu yüzden, önümüzdeki yıllarda da "kadınların yeri" tartışmalarının güncelliğini koruyacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Bu çok boyutlu ve karmaşık konuyu özünde şu ana soruya indirgemek mümkün: Kadınlar toplumun onlara uygun gördüğü konumu benimsiyor ve kabulleniyorlar mı, yoksa onu kendi özlemleri doğrultusunda yeniden biçimlendirmek mi istiyorlar? Elinizdeki kitapta, ortak yanları kadınların 1980`ler Türkiye`sindeki çelişkili varoluşuna "kadın bakış açısından" bakmak olan yirmi kadın araştırmacı kendilerine bu soruyu sordular ve cevap bulmaya çalıştılar. Kadın Bakış Açısından Kadınlar`da, Nora Şeni, Feride Acar, Yeşim Arat, F. Yıldız Ecevit, Ferhunde Özbay, Günseli Berik, Fatma Gök, Yakın Ertürk, Ayşe Saktanber, Hale Bolak, Nükhet Sirman, Lale Yalçın Heckmann, Ayşe Güneş Ayata, Fatmagül Berktay, Nilüfer Çağatay, Yasemin Nuhoğlu Soysal, Şahika Yüksel, Arşalus Kayır, Deniz Kandiyoti ve kitabı yayına hazırlayan Şirin Tekeli`nin yazıları yer alıyor. ...
Yazar:
Şirin Tekeli
Şirin Tekeli
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 15 dk.Sayfa Sayısı: 397Basım Tarihi: Ağustos 2015Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789754700794Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
397 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Yorum yapmak için bitirmeyi bekleyemeyeceğim. Kadının konumunu, kadının gözünden anlatması kitabın bence en önemli yanı. Kitabı okumaya istekli olmanız için öncelikle feminizmi “bir diğer cinsle kavga” olarak gören ön yargınızı kırmanız gerekir. Kadının mücadelesi “yerleşmiş kültürel normlar” iledir. Batı toplumlarında olsun, doğu toplumlarında olsun değişmeyen bir gerçek var: Kaleme ve kürsüye ağırlıkla hakim olan cinsin erkek oluşu. Bu da kaçınılmaz bir sorunu ortaya çıkartıyor: Yazılanlar ve söylenenler, erkek kaleminden/söyleminden çıktığı müddetçe erkek bakış açısından tanımlanan “ideal kadın”. Bu tanımlara boyun eğmiş(isteyerek ya da istemeyerek) kadınlar ve eğmemiş kadınlar.. Feminizmi, kabaca “ideal kadın” ın bir kadın kaleminden/söyleminden tanımlanmaya başlaması olarak tanımlayabiliriz. “Kadın Bakış Açısı”, elinin hamuruyla(!) yazmaya ve söylemeye başlayan kadın, ataerkil toplumlarda otoriteyi oldukça tedirgin ediyor. Kadının eğitimde, ailede, siyasette, coğrafyalarda ve toplumlardaki konumuna kadın gözüyle bakmanızı sağlayacak bir kitap.
Kadın Bakış Açısından 1980'ler Türkiye'sinde Kadınlar
Kadın Bakış Açısından 1980'ler Türkiye'sinde KadınlarŞirin Tekeli · İletişim Yayıncılık · 201519 okunma
Reklam
397 syf.
8/10 puan verdi
Kadınların toplumdaki yeri, 1980`lerde Türkiye`nin gündemine yeniden, çarpıcı biçimde girdi. "Kamuoyu`nu oluşturan herkesi yakından, derinden ilgilendiren tartışma konularının başında yeralan bu konu, çok yönlülüğünden, çok boyutluluğundan ve karmaşıklığından ötürü, kolay kolay gündemden kalkacağa da benzemiyor. Bu yüzden, önümüzdeki yıllarda da "kadınların yeri" tartışmalarının güncelliğini koruyacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Bu çok boyutlu ve karmaşık konuyu özünde şu ana soruya indirgemek mümkün: Kadınlar toplumun onlara uygun gördüğü konumu benimsiyor ve kabulleniyorlar mı, yoksa onu kendi özlemleri doğrultusunda yeniden biçimlendirmek mi istiyorlar? Elinizdeki kitapta, ortak yanları kadınların 1980`ler Türkiye`sindeki çelişkili varoluşuna "kadın bakış açısından" bakmak olan yirmi kadın araştırmacı kendilerine bu soruyu sordular ve cevap bulmaya çalıştılar. Kadın Bakış Açısından Kadınlar`da, Nora Şeni, Feride Acar, Yeşim Arat, F. Yıldız Ecevit, Ferhunde Özbay, Günseli Berik, Fatma Gök, Yakın Ertürk, Ayşe Saktanber, Hale Bolak, Nükhet Sirman, Lale Yalçın Heckmann, Ayşe Güneş Ayata, Fatmagül Berktay, Nilüfer Çağatay, Yasemin Nuhoğlu Soysal, Şahika Yüksel, Arşalus Kayır, Deniz Kandiyoti ve kitabı yayına hazırlayan Şirin Tekeli`nin yazıları yer alıyor.
Kadın Bakış Açısından 1980'ler Türkiye'sinde Kadınlar
Kadın Bakış Açısından 1980'ler Türkiye'sinde KadınlarŞirin Tekeli · İletişim Yayıncılık · 201519 okunma
397 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
İçerisinden altı makale okuduğum ilgi çekici toplumun kadına bakışı ve kadınla ilişkisi üzerine aydınlatıcı bir kitap. Yazarların farklı siyasal eğilimleri ve düşünce dünyaları ile kadını ele aldığı yazılarda 80'li yılların Türkiyesindeki durum inceleniyor. Keyifli okumalar. -19. yy. sonu İstanbul basınında moda ve kadın kıyafeti / Nora Şeni -Türkiye'de İslamcı Hareket ve Kadın. Kadın dergileri ve bir grup üniversite öğrencisi üzerinde bir inceleme / Feride Acar -Feminizm ve İslam: Kadın ve Aile dergisinin düşündürdükleri / Yeşim Arat -Türkiye'de Medyada Kadın: Serbest Müsait kadın veya iyi eş, fedakar anne / Ayşe Saktanber -Türkiye Solunun Kadına Bakışı: Değişen bir şey var mı? / Fatmagül Berktay.
Kadın Bakış Açısından 1980'ler Türkiye'sinde Kadınlar
Kadın Bakış Açısından 1980'ler Türkiye'sinde KadınlarŞirin Tekeli · İletişim Yayıncılık · 201519 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.