Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kahve ve Sağlık

Hamdi Akan

Kahve ve Sağlık Gönderileri

Kahve ve Sağlık kitaplarını, Kahve ve Sağlık sözleri ve alıntılarını, Kahve ve Sağlık yazarlarını, Kahve ve Sağlık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
''Özellikle günlük kafein alımı 300 mg (3 kupa kahve) üzerinde olan ve yetersiz kalsiyum alan kadınlarda kemik mineral yoğunluğu azalmaktadır.''
''Orta boy karamel Macchiatto'da 9 çay kaşığı (10 küp) şeker, beyaz çikolatalı Mocha'da ise 14 çay kaşığı (18 küp) şeker bulunmaktadır. Görüldüğü gibi durum vahimdir.''
Reklam
112 syf.
·
Puan vermedi
Kaliteli bir kağıda, kaliteli bir baskı kitap, buna rağmen çok uygun fiyata almıştım. Bir saatte rahatça okuyup bitirilebilirsiniz. Kitap, kahve hakkında genel bilgilerle başlıyor. Baristalar için yazılmış bir kitap olmadığından, sıradan bir kahve tüketicisi için bu bilgiler gayet doyurucu. Sonrasında normal olarak kafeine değiniyor kitap. Devamında ise kahvenin çeşitli durumlardaki olumlu olumsuz etkilerini değerlendiriyor. Her bölümün sonunda ''Sözün özü'' başlığıyla kısa bir özet yapılması çok faydalı ve akıllıca olmuş. Kitaptan çıkarılacak genel sonuç ise şu aslında; günde bir bardak kahve içiyorsanız bunun sağlığınıza olumsuz bir etkisi -en azından şimdiye kadar olan çalışmalara göre- yok kesinlikle. Sadece demir eksiliğiniz, reflü rahatsızlıklarınız varsa kahveyi düzenli tüketmekten kaçınmanız gerekir benim kitaptan çıkardığım sonuca göre. Kitap boyunca kahvenin olumlu olumsuz etkileri anlatışmış ancak bunların ortaya çıkması için içilmesi gereken kahve miktarı standart bir tüketimin üzerinde diyebilirim. Tüm araştırmalarda günde 3 4 cup (750 ml'den fazladır bu) civarında kahve tüketildiğinde net bir olumlu ya da olumsuz sonucun ortaya çıktığından bahsedilmiş. Tabii kitabın 2011'de yazıldığını da unutmamak gerekiyor. O zamandan bugüne değişen şeyler, yeni araştırmalar ve süregelen araştırmaların açıklanan sonuçları vs. illa ki olmuştur. Küçük de bir hata vardır kitapta. Pankreas kanserinin anlatıldığı bölümde bir yerden sonra, bir önceki sayfada yer alan yumurtalık kanserine ilişkin bilgiler tekrar yazılmış.
Kahve ve Sağlık
Kahve ve SağlıkHamdi Akan · Mikado Yayınları · 201112 okunma
Son bir bilgi de doğum kontrol hapı kullananlarda kafeinin kandan atılması yüzde 40 gecikmekte, yani az kafein alsanız bile sanki daha çok almışsınız gibi kafein kanda daha uzun süre kalmaktadır.
Sayfa 88 - Mikado Yay - 2011 Kasım - 1. BaskıKitabı okudu
Hamilelik çok hoş bir sonuca ulaşmak için yaşanan özel bir dönemse de, ucunda bebek özlemi olmasa, kadınlar için pek de katlanılacak bir süreç değildir. Gebelik süresince ortaya çıkan hormonal farklılıklar yalnız fiziksel yapının etkilenmesine yol açmaz; aynı zamanda psikososyal yapıda da belirgin değişikliklere neden olur. Kontrol etmekte zorlanılan kilo alımı, yemek yeme alışkanlıklarında baş gösteren beklenmedik değişiklikler ya da istekler, vücutta memelerin büyümesi, kilo alma ve çatlaklar şeklinde görülen belirtilere razı olmak, biraz da sonuçta elde edilen ürünü yani bebeği daha da kıymetli hale getirmek içindir.
Sayfa 81 - Mikado Yay - 2011 Kasım - 1. BaskıKitabı okudu
Kahve ile sindirim sistemimiz arasındaki durum, biraz sakar bir dostumuzla olan ilişkimiz gibidir. Yemeklerle birlikte kahve içmek çok iyi değil; mide ve yemek borumuzun da kahveyle arası pek iyi değil ama karaciğer ve bağırsaklarımızın kahveden hoşnut olduğu söylenebilir.
Sayfa 58 - Mikado Yay - 2011 Kasım - 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
ABD'DE 120.000 kişi üzerinde yürütülen sekiz yıllık bir çalışmada alkolik siroza bağlı ölümler günde bir fincan kahve başına yüzde 22 azalmaktadır. Norveç'te 51.000 kişi üzerinde yürütülen 17 yıl süren bir çalışmadaysa günde en az iki fincan kahve içenlerdeki sirozdan ölme riski, hiç kahve içmeyenlere göre yüzde 40 daha azdır.
Sayfa 55 - Mikado Yay - 2011 Kasım - 1. BaskıKitabı okudu
Aslında en doğrusu kahvenizi şeker, süt, krema eklemeden içmektir.
Sayfa 48 - Mikado Yay - 2011 Kasım - 1. BaskıKitabı okudu
Genelde, kahvenin psikososyal ve nörolojik etkileri olumlu ve koruyucu yöndedir. Yüksek doz kafein zararlı gibi gözükse de, günlük kullanımda bu dozlara ulaşmak olanaksız gibidir.
Sayfa 40 - Mikado Yay - 2011 Kasım - 1. BaskıKitabı okudu
Az miktarlarda içilen kahvenin ya da aynı anlama gelmek üzere düşük dozlarda alınan kafeinin çarpıntı, uykusuzluk, ellerde titreme, karın ağrısı, bulantı, sinirlilik, ishal ve fazla idrara çıkam gibi yan etkileri olabilir. Ancak çok yüksek (10 gram ve üstü) dozlarda alınan kafein, kişiyi ölüme kadar götürebilir (kafein zehirlenmesi). Genellikle yüksek doz alımında gözlenen bulgular ajitasyon, deliryum, kasılmalar, nefes darlığı, kalpte ritim bozuklukları, bulantı-kusma, kan şekeri yüksekliğidir. Unutulmaması gereken, bu kadar yüksek dozda kafeini kahve içme yoluyla almanın hemen hemen imkânsız olduğudur.
Sayfa 37 - Mikado Yay - 2011 Kasım - 1. BaskıKitabı okudu
17 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.