Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kalkınma İktisadının Yükselişi ve Düşüşü

Fikret Başkaya

Kalkınma İktisadının Yükselişi ve Düşüşü Sözleri ve Alıntıları

Kalkınma İktisadının Yükselişi ve Düşüşü sözleri ve alıntılarını, Kalkınma İktisadının Yükselişi ve Düşüşü kitap alıntılarını, Kalkınma İktisadının Yükselişi ve Düşüşü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Sömürgeleşmiş aydın" kendi ülkesinin "geriliğinin" farkına varan, ama entellektüel-bilimsel bağımlılıktan ötürü bu geriliğin gerçek nedenlerini kavramakta başarısız kalan bir "aydın"dır.
Üretim olmadan ne bir artık ortaya çıkabilir ne bir değerden söz edilebilir. Üretim de belirli sosyal ilişkiler bütünü sonucu ortaya çıkan bir şeydir.
Reklam
Talep fazlalığı demek, çok fazla parayla çok az mal satın almak demektir.
Düşük gelirli ülkelerde beslenme düzeyi de yetersizdir. Zira " yetersiz gelir" yeterli beslenme olanak vermez, iyi ve yeterli beslenmeyen insanların verimlilikleri de düşüktür.
Bir ülkenin kalkınması, doğrudan o ülkenin yatırım yapabilme yeteneğine bağlıdır.
Batı'nın ve yabancı sermayenin çıkarlarının bekçiliğini yapan iktidarların ayakta kalmasını sağlıyor ve ilerici güçlerin iktidara gelmesini engelliyor.
Reklam
Esasen kapitalizmin temel sorunu "üretmek değil satmaktır." Bu yüzden sermaye, düşük ücretli ülkelere değil, yüksek yaşam standartının geçerli olduğu ülkelere yöneliyor.
Burjuvazinin vesayet altında tuttuğu halkları aldatmak için kullandığı sözcüklerden, içerikten en yoksun ama en etkin, dolayısıyla da en zararlı olanı, hiç şüphesiz kalkınma olmuştur
Ekonomik kalkınma da ekonomik büyümeyle özdeştir. Ekonomik büyümenin motoru yatırımlardır. Yatırımların gerisinde de tasarruflar vardır. Eğer bir ülkenin iç tasarruflar vardır. Eğer bir ülkenin iç tasarrufları yetersiz kalıyorsa, bu açık dış yardımlarla giderilebilir. Girişimci eksikliği de devlet müdahaleleriyle ödünlenebilir. Aynı şekilde sermaye ve teknik bilgi de sanayileşmiş ülkelerden sağlanabilirdi...
22 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.