Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kan ve İnanç - PKK ve Kürt Hareketi

Aliza Marcus

Kan ve İnanç - PKK ve Kürt Hareketi Sözleri ve Alıntıları

Kan ve İnanç - PKK ve Kürt Hareketi sözleri ve alıntılarını, Kan ve İnanç - PKK ve Kürt Hareketi kitap alıntılarını, Kan ve İnanç - PKK ve Kürt Hareketi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Solcular için Avrupa emperya­listti, bu nedenle Avrupa’yı lanetlerlerdi, ama bir ülkeye iltica etmeleri gerektiğinde, hepsi Avrupa’yı tercih ediyordu,”
PKK’nm omuzdan ateşlenen, yerden havaya atılan roketlere (SAM) sahip olmaması asileri zor duruma sokuyordu. Mesele para değildi; zira PKK, Avrupa’daki Kürt işletmelerle şahıs- lardan her yıl on milyonlarca dolar topluyordu. Üstelik bölgede dolaşımda olan daha ucuz Rus yapımı çeşitlerin ederini her koşulda karşılayabilirlerdi. Sorun, PKK’nın bu tür silahları elde etmede hep sıkıntılarla karşılaşmasıydı.
Reklam
PKK ayakta kalabiliyor, çünkü Türkiye’deki Kürtler arasında tutuluyor. Tutuluyor, çünkü çok uzun bir süre savaştı ve PKK’nin mücadelesi insanları parti­ye bağladı, Kürtlerin saygısını kazandı. Türkiye’deki Kürtlerin PKK’ya arkalarını dönmeleri artık pek mümkün değil; çünkü bu, hayallerine ihanet etmek anlamına geliyor. Öcalan, Kürtlerin isteklerinin bir simgesi haline geldi. Ne söylediği ya da ne yaptı­ğı o kadar da önemli değil, çünkü o bir simge. PKK da öyle. PKK’nın mücadelesi, bu mücadelenin “iyi”liği ya da “kötü”lüğü bir yana, Kürt sorununu Türkiye ve dünya gün­demine yerleştirdi. Kürtlerin kendilerini Kürt kimliği içinde ifade etmelerine ve bunu bir onur sorunu olarak algılamaları­na yol açtı. Bu, Hüseyin Topgider ve bu kitap için görüşülen eski militanların çoğu için yeterli.
... çözüm Türkiye’nin Kürtlerle gerçek bir diyalog başlatıp buradan yol almasında yatıyor.
“Dahası, Türkiye’de bir ‘Kürt azınlık’ mevcut değil,” diye yazıyordu Oktay Ekşi. “Mevcut olan, Kürt olarak bilinen bir etnik gruptan geldiklerini kabul eden ya da düşünen kimi Türkler."[28]
Son olarak, Suriye’nin iddiasına göre Türkiye, -Öcalan ve öteki firarilerin Suriye’ye geçmeye başlamasıyla aynı dönemde- Suriye hükümetine karşı aralıksız saldırılar düzenleyen Müslüman Kardeş­ler isimli militan muhalif gücün üyelerini barındırıyordu.
Reklam
Öcalan’ın savaş başlatma niyeti­nin (bu plan, partinin Almanya’da yayınlanan Serxwebutı gaze­tesinde her ay dile getiriliyordu) ordu tarafından bilindiği var­sayılsa da, devletin yönetim kademesi, PKK’nın tehditlerini hayata geçirme kabiliyetini kesinlikle hafife almıştı.
Türkiye'deki Kürt sorununu anlayabilmek için, PKK'yi tanımak gerek.
"Türkiye demokrasisinin bir gizli yüzü vardı, sakat bir de­mokrasiydi,” diyor, Öcalan’la tanıştığında Hacettepe Üniversi­tesinde mühendislik okuyan Selahattin Çelik. “(Türkiye’deki idare tarzından) kurtulabilmek için yasal ya da demokratik yol­lari kullanamazdınız. Bu nedenle, zafere ulaşmanın tek yolunun silahlı mücadele olduğuna inanmıştık. Demokrasiyi hiç tecrübe etmemiştik ki demokrasi hakkında bir şeyler biliyor olalım."
Giderek güçle­nen Türkiye solu, devlet politikalarının önemli bir bölümüne yüksek sesle muhalefet etse de, Kürt meselesinde görece ses­siz kalıyordu. Mücadelelerini sol içinde sürdürebileceklerini umut eden Kürtler hayal kırıklığına uğruyorlardı, fakat gide­bilecekleri başka bir yer de yoktu.
Reklam
Yalnızca "Evin" kod adıyla tanınan bir kadınsa Aydın kadar talihli değildi. Evin, 1985 yılında Lübnan'daki bir PKK kampında Öcalan'ın onayıyla infaz edildi. Avrupa'da Semir'le birlikte çalışmış, söz konusu anlaşmazlıktaysa Ocalan'a taraf olmuştu. O sıralar Lübnan'da bulunan bir militan, "Fikir, herhangi bir biçimde meseleye karışanlardan kurtulmaktı; bu kadar basitti," diyor. Öcalan'ın talebi üzerine 1983 yılında Almanya'dan Şam'a geldikten sonra Semir'i savunan Saime Aşkın da öldürüldü. Öcalan, ilk olarak, Kuzey Irak'taki Lolan kampına geçmesini emretti. "Tartışabilen, düşüncelerini dile getirebilen türden bir kadındı," diyor, Aşkın'ı Lolan'da tanımış olan bir PKK militanı. "İnsanlar, genellikle, onda tehlikeli bir potansiyel görüyordu." 1984 sonları ya da 1985'in ilk yarısında, PKK tarafından infaz edildi.
Sayfa 133Kitabı okudu
Kürtler dünyanın en kalabalık devletsiz halkı ve yak­laşık yarısı Türkiye’de yaşıyor; dolayısıyla buradaki mücadele bölgedeki daha geniş Kürt sorununun çok önemli bir bileşeni haline geliyor.
Iranlı Kürt isyancılann hareket alanını sınırlandırmayı kabul etmişti. Suriye, Irak rejimini zayıflatma umuduyla, Irakh bir Kürt grubun Şam civarında etkinliklerini sürdürmesine izin veriyordu. İran’ın desteklediği bir hizbi devre dışı bırakmak amacıyla, Iraklı bir Kürt hizbe yine Irak tarafından arka çıkıldığı bile olmuştu.
Üstelik Semir, Öcalan’ın, kendi hâkimiyetine ve grubun birliğine meydan okunamamasma dayalı yönetim anlayışının tek kurbanı olmayacaktı. 1983 ile 1985 yılları arasında Öca­lan, Semir’in de içinde bulunduğu en az 11 eski ya da mev­cut üst düzey PKK üyesinin katlini ya emredecek ya da teşvik edecekti.
Kürt kimliğine ilişkin yasaklamalar öyle eksiksizdi ki, yönetici güçlerin, Türkiye’de bir Kürt sorunu oldu­ğunu unutmaları garip kaçmazdı.
86 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.