Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahlak Psikolojisi Üzerine Bir Araştırma

Kendini Savunan İnsan

Erich Fromm

Kendini Savunan İnsan Gönderileri

Kendini Savunan İnsan kitaplarını, Kendini Savunan İnsan sözleri ve alıntılarını, Kendini Savunan İnsan yazarlarını, Kendini Savunan İnsan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Spinoza'ya göre varlığını korumak, yetenekli olduğu şey haline gelebilmektir.
Mutluluk, 'etkinlik' ve 'yararlılık'ın sonucudur. Mutluluk dingin bir nitelik ya da ruhsal bir durum değildir.
Reklam
İnsan, kültürün üstüne metnini yazabileceği boş bir kağıt parçası değildir.
İnsan kendini köleliğe uyarlayabilir, ama bu duruma, düşünsel ve ahlaksal niteliklerini alçaltarak tepki gösterir. O, karşılıklı güvensizlik ve düşmanlığın egemen olduğu bir kültüre de uyarlanabilir, ama bu uyarlamaya da zayıf ve ürün vermeyen biri haline gelerek tepkide bulunur. İnsan, kendini cinsel itilimlerin bastırılmasını isteyen kültürel koşullara da uyarlayabilir, ama bu uyarlamayı başarırken Freud'un göstermiş olduğu türden nevrotik belirtiler geliştirir.
İnsanın yaşam amacı, onun kendi güçlerini, doğasının yasalarına uygun şekilde ortaya koyması olarak anlaşılmalıdır.
Yaşam sanatında insan, hem sanatçı hem de sanatının objesidir. Bu sanatta o, hem yontucu hem mermer, hem doktor hem de hastadır.
Reklam
Otorite, boyun eğmenin en büyük erdem, başkaldırının ise büyük bir suç sayılmasını ister.
"İyi" çocuk, yalnızca anne babasının isteklerine boyun eğerek onları hoşnut etmeye çalışan korkmuş ve güvensiz biri olabileceği gibi, "kötü" çocuk da anne babasının hoşuna gitmese bile kendi isteği ve içten ilişkilerine göre eylemde bulunan biri olabilir.
Bir şey, eğer onu kullanan kimse için iyi ise iyi diye adlandırılır.
Beğenilmeme korkusuyla beğenilmek için duyulan gereksinmenin gerçekte etik yargının en güçlü ve hemen hemen her şeyi dışta bırakan güdümleyicisi olduğu görülüyor.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.