Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Budizm üzerine bir baba-oğul tartışması

Keşiş ve Filozof

Matthieu Ricard
8.5/10
9 Kişi
25
Okunma
7
Beğeni
1.211
Görüntülenme
Geçen yıl Davos zirvesine katılan Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, etkinlik programı kapsamında meditasyon ve beyin ilişkisi üzerine katıldığı bir konferansta, katılımcılara meditasyon seansı uygulayan Budist rahip Matthieu Ricard'ın şu sözüne köşesinde değinmişti: "Her saat on saniye meditasyon yapın. Nerede olursanız olun, ne yapıyorsanız yapın, ara verin. On saniye hiçbir şey düşünmemeye çalışın. Bu, uzun süreli meditasyonlardan daha etkili." ABD'de mutlulukla beyin arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaran bir bilimsel araştırmada 68 yaşındaki Budist keşiş Matthieu Ricard'ın "Dünyanın en mutlu adamı" olduğu ortaya çıktı. Evet, Rahip Ricard kırk yıl önce Fransa'nın en kıdemli üniversitelerinden birinde moleküler genetik alanında yıldızını parlatırken, bir anda her şeyi bıraktı ve tası tarağı toplayıp Hindistan ve Tibet'e doğru uzun bir yolculuğa çıktı. Bu yolculuk onun hayatını değiştirdi. Zira, dünya onu pozitivist bir bilim adamı değil, Budist rahip olarak tanıyor. Aynı zamanda Fransa'nın en saygın filozoflarından Jean-François Revel'in oğlu olan Ricard bu kitapta babasıyla birlikte Budizm felsefesi, yöntemi ve günümüz Batı dünyasında Budizm algısı üzerine derin bir tartışma gerçekleştiriyor. Baba-oğul siz okuyucularını yer yer hararetli tartışmalarla yükselen, temposu hiç düşmeyen bir sohbete davet ediyor. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Matthieu Ricard
Matthieu Ricard
Yazar:
Jean-Francois Revel
Jean-Francois Revel
Çevirmen:
Nihan Özyıldırım
Nihan Özyıldırım
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 12 dk.Sayfa Sayısı: 360Basım Tarihi: 2014Yayınevi: Doğan Novus
ISBN: 9786050922394Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
360 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Bir baba-oğul arasında geçen hararetli bir Budizm kritiği. Bilim insanı olan Ricard, aldığı bir karar sonucu mesleğini bırakıp Budizm’e merak salar. Popüler medya tarafından dünyanın en mutlu insanı olarak gösterilen Richard, merakının bir sonucu olarak keşiş olur. Eserde Budizm’in amacı ve batıda nasıl bilindiğine dair hararetli bir tartışma var. Bunun nedeni elbette ki entelektüel doyumdur. Çünkü Keşiş Richard’ın karşısında bulunan konuşmacı bir filozoftur. Doğu felsefesine ve Budizm’e merak duyanların muhakkak okuması gereken bir eser, zihinde kalın.
Keşiş ve Filozof
Keşiş ve FilozofMatthieu Ricard · Doğan Novus · 201425 okunma
Reklam
360 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
KEŞİŞ VE FİLOZOF Terazinin iki kefesi var. Birinde Batılı ateist bir filozof ,diğerinde ise Doğulu bilge bir keşiş. Her iki taraf da kendi ağırlığına çekmek istiyor okuyucuyu. Bir taraf olma durumu aşikar tabi... Kitabi okumak için öncelikle iki sey gerekli : sabır ve sükunet! Tamamı soru-cevap şeklinde ilerlediği için sabır, Budizm hakkında ayrıntılı bilgiler verdiği için de sükûnet. Didaktik bir eser olduğu anlaşılıyor sanırım. Konusuna gelince,bilimsel araştırmalarda epey yol kattetmis bir akademisyenin her seyi bırakıp Tibetli Budistlerin öğretilerini incelemek istemesiyle başlıyor. Böylece baba-oğul, Batı-Budizm hakkında diyaloglar başlıyor. Sonunda merak ettiğim soruya sıra geliyor: Budizm din mi,felsefe mi yoksa metafizik mi? Cevabi kitapta,tavsiye olunur.
Keşiş ve Filozof
Keşiş ve FilozofMatthieu Ricard · Doğan Novus · 201425 okunma
360 syf.
7/10 puan verdi
Oğlunum bilimsel eğitimini bırakıp #tibetlibudistlerin öğretilerini öğrenmek için Asya’ya gideceğini söylemesi üzerine kitabın oluşum temelinin atıldığını söylüyor yazar. Yazarımız bilimsel düşünce gereği; din dışı, ateist bir bakışa sahip olduğunu ve oğlunun bu kararının (bu yüzden) kendini üzdüğünü dile getiriyor (önsözde). “ #budizm’i kabullenmem bu yüzden zor oldu ve budizm üzerine baba oğul konuşmaları bu şekilde başladı.” diyerek oğlu için öğrenme ve paylaşma yolunda bir adım atıyor. #kitap tamamen baba ve oğlunun dialoglarıyla, oğlunun neden bu öğretiyi seçtiğini sorgulamasıyla ve öğrenme isteğiyle sürüp gidiyor. Öğretinin çok öncelere dayanması ve hala geçerliliğini koruyabiliyor olması gibi bir çok konu sizin merakınızı uyandıracak. Tapınak yaşamı, keşişler ve öğretinin bilmediğiniz noktaları ise sizi şaşırtacak. Bilimsel araştırmadan ruhani araştırmaya nasıl karar verdiğinden, Budizmin din mi yoksa felsefe mi oldugundan, ruh bilimi sayılıp sayılamayacağından, psikanaliz ile ilgisine kadar merak edilen tüm soruları; babası oğluna bizim yerimize sormuş. (= Eee bize de merak ettiğimiz o soruların cevaplarını öğrenmek kalmış. #budizmüzerinebirbabaoğultartışması alt başlığıyla #keşişvefilozof kitabını okunmanızı tavsiye ederim. #kitapmuhabbeti uzun uzun yapılabilecek, öğretici ve sorularımızı cevaplayıcı bir eser olmuş. #matthieuricard ve #jeanfrançoisrevel’e bu güzel eser için teşekkürler..
Keşiş ve Filozof
Keşiş ve FilozofMatthieu Ricard · Doğan Novus · 201425 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.