Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kimlik Mücadelesinde Alevilik

Erdoğan Aydın

Kimlik Mücadelesinde Alevilik Gönderileri

Kimlik Mücadelesinde Alevilik kitaplarını, Kimlik Mücadelesinde Alevilik sözleri ve alıntılarını, Kimlik Mücadelesinde Alevilik yazarlarını, Kimlik Mücadelesinde Alevilik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
425 syf.
1/10 puan verdi
Alevilik hakkında ciddi bir manipülasyon barındıran, sosyolojik okumalardan uzak, tamamen yazarın olmasını istediği, hayal ettiği Alevilik ile ilgili yorumları okuduğum kötü amaçlı bir kitap. Alevilik ile ilgili kitaplar arıyorsanız kaynak kitaplara yönelin. Bu tarz kitaplar bilmeyenin kafasını bulandırmaktan öteye geçmez.
Kimlik Mücadelesinde Alevilik
Kimlik Mücadelesinde AlevilikErdoğan Aydın · Literatür Yayıncılık · 201751 okunma
Alevi felsefesi kendini "Ene-l Hak" ve "Vahdet-i Vücut" anlayışlarında bulan bir teolojiye sahiptir. Hallac-ı Mansur'dan İbn-i Arabi'ye uzanan geniş ve güçlü bir filozofi katkısıyla oluşan bu teoloji, İslam içi farklılaş­ma ve muhalefetten, özellikle suf ve yanı sıra akılcı akımlardan aldığı katkılarla zenginleşen bu anlayışın kaynağı antik Yunan'daki düşünsel akımlardan Yeni Platonculuk'tur. Yunanca tek doğa anlamına gelen monofizizm (varlıkbirliği), İbn-i Arabi üzerinden İslam felsefesi içinde de Vahdet-i Vücut anlayışı olarak yansımasını bulmuştur. Buna göre; Tanrıyla yarattığı evren arasında özsel bir ayrılık yoktur. Evren varlığın maddeleşmesi, insan ise konuşmasıdır. Eşdeyişle her şey Tanrı'dır, Tanrı'nın değişik biçimlerde belirmesidir
Sayfa 44
Reklam
Babai ayaklanmasına katılan, Baba Resul'ü kendisine önder belleyen farklı boylardan topluluklar, bu ayaklanmanın ezilmesi sonrasında, görece şekillenmiş inanç formu içinde ve belli önderler etrafında birbirinden kopuk veya ilişkili ama birbirinden ayrı inanç eksenli toplumsal örgütlenmeler olarak yaşamlarına devam etmişlerdir. İşte bu örgütlenmelere "ocak", ocak önderlerine de babadan oğula geç­mek üzere "Dede" denilmiştir.
12 İmam geleneği içinden çıkan hatmi İsmaililer ise, görüş farklılığı nedeniyle büyük oğlu ismail'i dışlayıp küçük oğlu Musa Kazım'ı sonraki imam saptayan Cafer' in iradesini reddederek, ismail'i Yedinci imam sayacaklardır. Ve eğer benzetme yapacaksak, Anadolu Aleviliğinin, Şii Ortodoks geleneğin kurucusu olan İmam Cafer ile değil ismaililik ile benzeştiği anımsanmalıdır.
Alevilerin günümüzde en çok tartışılan sorunu, Aleviliğin İslamiyet karşısındaki konumunun, islamiyet'le olan ilişkisinin ne olduğudur. Bu konuda getirilen açılımların birbirleriyle sergilediği zıtlık ve giderek Alevi camianın bu tartışma etrafında yaşadığı bölünme, dahası düşmanlaşma, sorunun önemini daha da arttırmıştır. Söz konusu ayrışma, aynı zamanda tarafarın devlet, milliyetçilik, laiklik, demokrasi, siyaset ve uluslararası konulardaki duruşlarını da belirleyen bir anlam taşıyor. Bu anlamda sorun sadece teolojik ve akademik bir araştırma konusu değil, aynı zamanda politik bir sorundur. Bu ise sorunun aydınlatılmasının önemini daha da arttırıyor.
''Hararet nardadır sacda değildir Keramet baştadır taçda değildir Her ne ararsan kendinde ara Kudüs'te Mekke'de Hac'da değildir.''
Sayfa 54 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ali’nin ve 12 İmam’ın Anadolu Aleviliğinin teorisyeni, mezhep kurucusu olmadığı, dahası, Aleviliğin de İslam içi bir inanç veya sapma olarak oluşmadığıdır. Aksine Alevilik, İslamiyet’in yayılma döneminde ezilenlerin, fethe uğrayan, inançları asimile edilenlerin tepkileri ve kendilerini savunmaları temelinde, onların eski inançlarının dönüşümü ve yeniden biçimlenme sürecinde oluşmuştur.
Sayfa 22 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Kendini var eden tarih ve teoloji konusunda doğru bir bilinç oluşturmayan her Alevi, kaçınılmaz şekilde kendi inancı ve gerçek tarihine yabancılaşacaktır.
Sayfa 16 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Sünnileri din dışı görmeyen Şiiler de, Alevileri Müslüman görmeyip, inançsız (kafir) olarak tanımlarlar aynı şekilde Aleviler açısından da Humeyni ile bir Sünni şeriatçı arasında fark yoktur.
Sayfa 14 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Sünnilik ve Şiilik arasındaki fark İslam içi bir iktidar ayrışması olmasına karşılık, her ikisiyle Alevilik arasındaki farksa, egemenlerle ezilenler arasındaki fark olarak şekillenecektir.
Sayfa 13 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Aleviliğin inanç tarihi, bizzat şeriatın, bir bütün olarak reddi ve ona karşı direniş üzerinde biçimlenmiştir.
Sayfa 11 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Alevilik, insanlar arası ayrımı aşıp kavimleri ve inançları eşit kabul eder. Kaldı ki, çağdaş insanlık değerlerinin de gösterdiği gibi bu özelliği onun üstünlüğüdür.
Sayfa 11 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Alevilik, Yunus Emre’nin;’’ Ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm’’ veya ‘’Mansur Ene’l Hak söyledi Haktır sözü Hak söyledi’’ gibi deyişlerde görüldüğü gibi bir teolojiye sahiptir.
Sayfa 6 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Muhammed dönemi hayatında, bir fetihçi ve şeriatçı kimliğiyle karşılaşıyoruz, ki Aleviliğin temel değerleriyle Ali’nin bu kimliğini bağdaştırmak neredeyse olanaksızdır.
Sayfa 4 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
Farklı düzen ve devlet yapılarında süren bu öğütme ısrarının nedeni, eşitsizlik ve despotizme karşı Aleviliğin hümanist, eşitlikçi ve tebaalaşmaya itiraz eden kimliğinde belirginleşiyor.
Sayfa 1 - Literatür YayınlarıKitabı okudu
91 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.