Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçü Faşizm Üzerine Bir İnceleme

Kinimiz Dinimizdir

Fatih Yaşlı

Kinimiz Dinimizdir Sözleri ve Alıntıları

Kinimiz Dinimizdir sözleri ve alıntılarını, Kinimiz Dinimizdir kitap alıntılarını, Kinimiz Dinimizdir en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Milliyet ideali önce Müslüman olmayanlarda, sonra Arnavut ve Araplarda, en son da Türklerde ortaya çıktı. Türklerin en sona kalması nedensiz değildir. Osmanlı Devleti’ni Türkler kurmuşlardı. Devlet, ‘olan bir millet (nation de fait)’ milliyet ideali ise ‘olması istenen milletin (nation de volonte)’ özü demektir. Türkler, önceleri sezgisel bir ileriyi düşünmeyle bir ideal için bir var olanı tehlikeye düşürmekten çekinmişlerdi. Bunun için Türk düşünürleri, ‘Türklük yok, Osmanlılık var’ diyorlardı.
Sayfa 22 - Ziya Gökalp
Türkçü faşizmin ideologları, Kemalist milliyetçilikten feyzalmış olmalarına rağmen, onu “aşılması” gereken bir düşünce olarak görmüşlerdir.
Sayfa 13
Reklam
Önemli! - Osmanlı'da milliyetciligin en son Türklerde ortaya çıkması
... Bir başka neden ise Osmanlı yönetici sınıfının ve Anadolu halkının Türk kökenlerine son derece yabancılaşmış olmasıdır. Osmanlı’da “Türklüğü ile övünen bir tek kişi bile yoktu. Türk ismini, utanç verici adlar gibi kimse üzerine almıyordu. Türk, Doğu Anadolu’da ‘Kızılbaş’, İstanbul’da da ‘kaba-köylü’ anlamındaydı.”
Bozuk saat bile...
Atsız bununla kalmaz ve bilimsel argümanlara da başvurarak, İslam ile bilim arasında uzlaşmaz bir çelişki olduğunu söyler. Örneğin, dünya kutsal kitaplardaki gibi altı günde yaratılmamış ve insanlar Âdem ve Havva’dan türememişlerdir. (40) Atsız’ın Türk sağının tümünde ve MHP içerisinde infial yaratacak sözleri ise Muhammed’le ilgili olanlardır. Atsız’a göre Kuran Tanrı kelamı değildir ve Muhammed tarafından yazılmıştır...
Osmanlı milleti fikri İslamiyet engeliyle karşılaştığı için de hayata geçirilemiyordu. Çünkü “bu kuvvetli din, Müslim ve gayrimüslimin hukuken tam müsavatını kabul etmiyor, gayrimüslimleri daima ikinci derecede bırakıyordu”.
İbret almalık
1897 gibi geç bir tarihte bir İngiliz seyyah, “Günümüzde Türk ismi çok nadir kullanılmaktadır. Bu ismi yalnız iki şekilde duydum: Ya bir ırkı ayırt edebilmek için (mesela bir köyün Türk köyü olup olmadığını soruyorsunuz) ya da hor görme için (mesela İngilizce’de birisine nasıl blockhead ‘beyinsiz’ diye bağırılırsa) Türkler de ‘Türkkafalı’ tabirini kullanıyorlar” diye yazıyordu.
Reklam
Nihal Atsız, 1944 Martında sahibi olduğu Orhun dergisinde dönemin Başbakanı Şükrü Saracoğlu’na iki açık mektup yazarak, komünist olduğunu iddia ettiği kimi isimleri ihbar etmiş ve dönemin Maarif vekili Hasan Ali Yücel tarafından kollandıklarını iddia etmişti. Atsız’ın eski arkadaşı olan Sabahattin Ali de komünist olarak ihbar edilen kimseler arasındaydı.
Partinin adı bu kongrede Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirilmiş ve “Tanrı Dağı Kadar Türk Hira Dağı Kadar Müslüman” sloganıyla, İslamiyet partinin ideolojik terkibine zamanla daha da güçlenecek bir şekilde eklenmiştir.
CMKP/MHP ya da daha yaygın kullanımıyla ülkücü hareketin, örgütlenme yapısı, lider kültü, doktrini ve reaksiyoner niteliği ile faşist bir hareket olduğu aşikârdır. Hareket, 1970’ler boyunca, devletin güvenlik aygıtıyla iç içe geçmiş paramiliter bir örgüt yapısına sahip olmuş, sokak çatışmalarına girmiş ve kitle katliamları düzenlemiş, iktidar stratejisini de faşist terörün tırmandırılması eksenine oturtmuştur. Türkeş ise, “Führer” ve “Duçe” gibi, ağzından çıkan her söz tartışılmaksızın emir telakki edildiği “başbuğ” olarak kabul edilmiş, yazmış olduğu 9 Işık, hareketin ideolojisini belirlemiştir.
Yaban romanından
...İzmir zaptolundu mu, bütün Anadolu’nun ilmiği düşmanın eline geçmiş olacaktır, orası kurtulmayınca burası kurtulur mu?” diyerek köylünün kafasında bir “vatan mefhûmu” yaratmaya çalışır. Oysa bu nafile bir çabadır; çünkü daha önce askerlik de yapmış olmasına rağmen, Bekir Çavuş için vatan, köyünden başka bir yer değildir. Konuşmanın devamında Bekir Çavuş, Ahmet Celal’e Ankara Hükümeti’ni kastederek, “biliyorum sen de onlardansın” der. “Onlar kim?” diye sorar genç subay. “Aha, Kemal Paşa’dan yana olanlar.” “İnsan Türk olur da, nasıl Kemal Paşa’dan yana olmaz?” diye sorar genç subay. Köylü yanıtlar: “Biz Türk değiliz ki beyim.” “Ya nesiniz?” “Biz İslamız, elhamdülillah… O senin dediklerin Haymana’da yaşarlar.”
177 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.