Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kıssaların Dili

Mustafa Öztürk

Kıssaların Dili Gönderileri

Kıssaların Dili kitaplarını, Kıssaların Dili sözleri ve alıntılarını, Kıssaların Dili yazarlarını, Kıssaların Dili yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...Kur'an'da tasvir edici (descriptive) değil anlam katıcı (significative) bir dil kullanılmıştır.
İmanda rasyonellik aranamaz, imanın mantıkî doğruluğu sorgulanamaz. Çünkü bu objektif ve deneysel bir bilgi değil, deruni bir tecrübe, sübjektif bir duygu veya keşiftir. Diğer bir deyişle imanın alanı bilmenin, düşünmenin, saptamanın, kanıtlamanın alanı değildir. İnanma, bir sıçrama edimidir. Kişi adım adım ilerleyerek değil sıçrayarak imana ulaşır.
Reklam
Rivayete göre Allah Âdem'i ve eşini cennete yerleştirince onlara söz konusu ağacı (buğday filizi, üzüm asması veya incir ağacı) yasaklamıştı.
Sayfa 137 - Taberî, Câmiu'l-Beyân, I. 337Kitabı okudu
Cennet kelimesi sözlükte, "örtmek, gizlemek" anlamındaki cenn kökünden türetilmiş bir isim olup "bitki ve ağaçları ile toprağı örten bahçe"ye karşılık gelir.
Sayfa 145 - Râğıp el-İsfahâni, el-Müfredât, s. 138Kitabı okudu
Âdem, Cennet ve Düşüş
Kıssada sözü edilen "hubût" kesinlikle semâvî cennetten yeryüzüne düşüş anlamına gelmemektedir. Bilakis bu kelime, somut anlamda "bir yerden başka bir yere gitmek" (hebeta min beledin ilâ beled) ve "bir yerde konaklamak" gibi anlamlar içermektedir.
Sayfa 155Kitabı okudu
...Âdem figürü -ki bu figürün tarihsel ya da temsilî olması hiç önemli değildir- özelinde aktarılan dramatik kıssa, insanın kozmik kaderine ve dolayısıyla nesneler dünyasındaki varoluş tecrübesine ilişkin bu hakikati özetler. Vallahu a'lem.
Sayfa 161Kitabı okudu
Reklam
...Kur'an'daki Hâbil-Kâbil kıssasına benzer bazı unsurların Sümer ve Babil gibi kadim medeniyetlerin mitolojilerinde de mevcut olması bu kıssanın mutlaka bir efsane olduğunu göstermez; ancak bu durum aksi görüşün sıhhat imkânını da nefyetmez.
Sayfa 179Kitabı okudu
...Kur'an kıssalarının okunuşunda, lafızların literal anlamından (zahir-mantuk) ziyade asıl mana ve mesaja (mefhum-bâtın) dikkat edilmesi gerektiğini söylemek mümkündür.
Sayfa 217Kitabı okudu
Esed'e göre özellikle harikulâde olayların anlatıldığı Kur'an pasajları, aslında vahyin nazil olduğu dönemin Arap yarımadasında yaygın olan birtakım efsanevî menkıbelerden ibarettir. Allah bu menkıbeleri muhataplarına iletmek istediği mesajın ruhuna uygun biçimde salt kıssadan hisse meyanında zikretmiş, bu sebeple tarihsel açıdan doğru olup olmadıkları konusuna pek ihtimam göstermemiştir
Sayfa 246Kitabı okudu
367 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Mustafa Öztürk bu kitabında, Kur'an kıssalarına genel kabulün aksine farklı bir bakış açısıyla yaklaşmış. Hoca kendisini "tarihselci" olarak kabul etse de kitabına taşıdığı kıssaların tümüne tarihseldir deyip geçmemiş, hepsini müstakilen incelemiştir. Genel olarak bu hikâyelerin bir anlatım amacının olduğuna, inananlara İslâm ahlâkını bildirmek için verilmiş örnekler olduğuna dikkati çeker. Birkaç istisnaî denebilecek kıssanın ise peygamberin nübüvvet iddiasını desteklemek için anlatıldığını tarihî kaynaklara dayanarak ispat eder. Yazarın tezini oldukça tutarlı buldum diyebilirim. Okuyacaklara tavsiyem odur ki, her ne kadar yeri geldiğinde örneklerine başvurulmuş olsa da, kitabı daha iyi idrak etmek adına Eski Ahit'in Tekvin/Yaratılış bölümü okunursa çok daha faydalı olacaktır.
Kıssaların Dili
Kıssaların DiliMustafa Öztürk · Ankara Okulu Yayınları · 2019129 okunma
119 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.