Oğuz Atay Öyküleri Üzerine Yazılar

"Korkuyu Beklerken" Gelenler

Kolektif

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Necip Tosun
Köy ve işçi temalı mesaj yoğunluklu eserlerin, ideolojik tutumların baş tacı edildiği 1970’lerde, edebiyat dünyasının Oğuz Atay’ın yabancılaşmayı, yozlaşmayı, aydın eleştirisini gündeme getiren, ruhsal çözümlemelere ve yüzleşmeye yaslı yaptıklarına ilgisiz kalınmasında şaşılacak bir şey yoktur.
Sayfa 9 - iletişim Yayınları
Formüllere, klişelere ve edebiyat çetelerine uzak durarak “hangi malı piyasaya sürersem daha iyi iş yaparım diye“ düşünmeyerek seçimini yapmış olmaktadır. Çünkü yine kendini deyişiyle edebiyat “bir ömür tüketmek işidir” şu ya da bu formüle yaslanma işi değildir.
Sayfa 11 - iletişim Yayınları
Reklam
Günlük / s. 228
Oğuz Atay, mevcut edebiyat ortamını ticari pazara benzetir: “Herkes kendinden o kadar memnundur ki, bütün endişesi esnaflığını nasıl sürdürebileceğidir, dükkanda mallar eksik olmasın, reklam da iyi yapılsın yeter. Bu mal, köylünün sefaleti, işçinin direnmesi, ya da küçük burjuva aydının bunalımı olabilir farketmez. Esnaf ve tezgahtar için bütün mallar satılabildiği ölçüde makbuldur. Köy romanı piyasasında durgunluk mu var, biz de şehire taşınırız olur biter.”
Sayfa 10 - iletişim Yayınları
Bitmeyen işler yüzünden (Siz böyle olsun istemezdiniz) Bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi Kalbinizi dolduran duygular Kalbinizde kaldı.
Sayfa 93 - Behçet NecatigilKitabı okudu
Sağlam bir özet / eleştiri
Atay, günlüklerinde mevcut sanat edebiyat ortamını değerlendirirken edebiyatımızın klişelere teslim olduğunu, mesele ve edebiyatın birbirine karıştırdığını belirtirken, eleştirmenler ve reklamcıların bu durumun suç ortakları olduğunu söyler. Romanımızın temel sorununun kişilik olduğunu, insanımızın kişilik kazanma savaşının, bireyin kendisiyle hesaplaşmasını edebiyatımızda yer almadığını belirtir. Edebiyatımızda birey olmadığını, gerçekçilik adı altında, ideolojilere sığınılarak edebiyat yapıldığını kaydeder. Köylünün sefil yaşantısından büyük romanlar çıkarılmaya çalışılmasını eleştiren Atay, kavramların arkasına sığınılarak edebiyat yapıldığını yazar.
Sayfa 10 - iletişim Yayınları
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.