Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Küçük Hippias

Platon (Eflatun)
Platon, hiç kuşku yok ki düşünce tarihinin en önemli ve etkili filozoflarından biridir. Felsefenin kurumsallaşmasına ve felsefede yazılı geleneğin oluşmasına katkıda bulunmuş, iki dünyalı metafiziğiyle bütün bir Ortaçağ düşüncesini belirleyecek olan idealist felsefe geleneğinin başlatıcısı olmuştur. Hıristiyan Ortaçağ felsefesine ve islam düşüncesine etkisi bakımından da ayrıca önem taşıyan Platon, düşünce tarihi boyunca tartışılan tüm problemleri yüzlerce yıl öncesinden ele almış ve ilk büyük felsefi sistemi inşa etmiştir.Platon'un gençlik diyaloglarından birisi olan Küçük Hippias'ın ana konusu "bilerek mi yoksa bilmeden mi kötülük, adaletsizlik, haksızlık yapmanın daha iyi olduğu"dur. Platon, Küçük Hippias'ta da hocası Sokrates'i tanıtmak amacıyla ele aldığı diğer Sokratik diyaloglarda olduğu gibi kendi görüşlerini ortaya koyar.Hitabet yeteneği güçlü, ikna sanatında oldukça başarılı olan ve Homeros'a gönderme yaparak "düşündüğünü saklayan ve düşündüğünden farklı şekilde konuşan bir insandan, Hades'in kapıları kadar nefret ederim" diyen Hippias, Eudikos ve Sokrates diyaloğun aktörleridir. Bir konuda doğru dürüst yalan söyleyebilmek için, konunun bütün detaylarının bilinmesi gerektiği, dolayısıyla "bilerek yalan söyleyenin, bilmeden yalan söyleyenden daha üstün olduğu" konusu diyalog boyunca Sokrates'in erdem anlayışıyla çelişse de, "sofistçe çürütme"nin başarılı örneklerinden biri olarak yerini alır.
Yazar:
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
Çevirmen:
Furkan Akderin
Furkan Akderin
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 49 dk.Sayfa Sayısı: 64Basım Tarihi: 2011İlk Yayın Tarihi: 1943Yayınevi: Say Yayınları
ISBN: 9786050200195Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
64 syf.
·
Puan vermedi
Sokrates sayfalar boyunca hippas adlı kendini sofist ve öğretmen kılan hatta oldukça egoist bir adamı yerden yere vuruyor. Sonunda da laf sokup bitirmiş tamamen bu şahısı. Platon'un Sokrates başrolünde olan bir kitabı daha, kısa ve okuması zevkli tavsiye ederim. Soru sorarak nasıl sonuca ulaşılır birinden öğreneceksek o kesinlikle Sokrates olur.
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011245 okunma
Reklam
64 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Küçük Hippias,Platon İyi nedir ? Sokrates ve Küçük Hippias arasında geçen diyalog da İyilik kavramı üzerinde düşüncelerini anlatan metinin en güzel bölümü Sokratesin kendini başka biri gibi anlatıp kendi vereceği cevaplarını düşünüp onlara cevap araması ve gerçeğin özünü bulma çabası. Günümüz felsefesin de bile çok fazla sorulan sorulardan birinin iyiliğin ve iyi olanın ne olduğu sorusuna yaklaşım yapan Sokrates bir cevap bularak bitmese de büyükve önemli bir eser olduğunu düşünüyorum. İyi okumalar...
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011245 okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Kısa olmasan ne yapardım. Yakıcı bir soru ve yakıcı bir devamı var aslında. İrademiz sayesinde yaptıklarımız, irademiz dışında yaptıklarımızdan daha mı iyidir? Galiba irademiz önce geliyor, diğerinde bilmeden yapıyoruz öyle değil mi? Peki adaletsizlik, yolsuzluk, eşitsizlik gibi kavramlar da işin içine girerse? O zaman işler değişiyor tabi. Nereden gelip nereye gittiği tamamen ortada olan bir eser daha. Sorguluyor, devam ettikçe sorguladığınızı bir daha sorguluyorsunuz. Hayret etmemek elde değil yani. Bir de kitaplarında ‘Sofistlik’ üzerine göndermeler var ki araştırdım onu da ve para karşılığında felsefe öğreten gezginlere karşı duruyor yazar. Sofistlik meselesi buymuş. Olaya farklı açıdan baktım eğer yanlışım varsa düzeltin lütfen. Yani o, o dönemde kaldı. Şimdi bir iş yapıyorsunuz, işinizde de gayet iyi ve severek yapıyorsunuz. Aynı işi hiçbir etkisi olmayan, para karşılığı ve ucuza yapan insanlar var. Ejderha dövmesi yerine Eşek dövmesi olan görsel geldi aklıma. Biraz buna benzettim ben durumu ve haklı bir isyan buldum. Herkes işini yapmalı bence de. İyi okumalar dilerim..
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011245 okunma
64 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
Bilge bir insanın yaptığı kötülük bile daha iyidir. Bilmeyen insanın yaptığı kötülük veyahut iyilik kıymete haiz değildir. Eğer ki amelinin arkasında bir fikir, bir bilgi varsa kitabın içeriğinde geçen yalan söylemek örneği gibi... bilgi sahibi olanın ki hem üstün hem daha iyidir. Düşmanın bile bilge olsun cahil olmasın.
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011245 okunma
Reklam
64 syf.
9/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Küçük Hippias, Platon'un gençlik dönemi diyaloglarından biri. Platon bu döneminde kendi fikirleri yerine hocası Sokrates'in görüşlerini ve tartışma şeklini yansıtır. Sokrates'in tartışma anlayışı konuyu kesin kavramlara bağlamaktır ve bunun için de ironi tekniğini kullanır. Karşısındaki kişiyi öyle bir yere çeker ki karşısındaki kişi ya kendisiyle
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011245 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
Platon/ Küçük Hippias
Küçük Hippias, Platon’un hocası Sokratesi tanıtmak için yazdığı eser. Eserin genel ana konusu; Yalanın ne olduğu, bilerek ve isteyerek yalan söyleyenin mi yoksa istemese de yalan söylemek zorunda kalanın mı daha üstün olduğudur. Hippias ve Sokrates arasında tartışmalı bir şekilde hangisinin önemli ve gerçekten kaydadeğer olduğu ortaya konmaya çalışılıyor. Platon’un gençlik ve yaşlılık eserlerinin arasında olan diyalogları Sokrates’in daha önceki düşünceleriyle çeliştiğinide gösteriyor. Nitekim Sokrates bunu kendiside dile getirmekte. Okurken yarım saatinizi almayacak ama farkında olmadan sizi tartışmaya dahil ettiğini göreceksiniz. Bilmeden yalan söylemek mi yoksa bildiği halde yalan söylemek mi iyi? Tartışırken Sokrates’in çelişkisine düşeceksiniz sizde. Ve felsefe ile ilgilenenlerin kitapları arasında olması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum Not1; İyilik sizce bilmeden mi yoksa bilerek mi yapılan bir şey?
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011245 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Uzun zaman bu diyaloğun Platon'a ait olmadığı düşünülmüş. Çünkü diyalogda geçen sözler ne Sokrates'ın ne de Platon'un destekleyeceği türden sözlerdir. Ama sonra Aristoteles Metafizik adlı kitabında bu diyaloğun da Platon'a ait olduğunu yazınca tartışmasız bir Platon diyaloğu olduğu kabul edilmiş. Küçük Hippias Platon'un gençlik dönemine ait bir diyalogdur. Diyalog Hippias, Sokrates ve Eudikos arasında geçer. İlk etapta Homeros'un kahramanlarının hangisinin iyi hangisinin kötü olduğu tartışılır. Bunlar Akhilleus ve Odysseus'tur. Hippias, Akhilleus'u iyi diğerini kurnaz ve yalancı olduğunu söyler. Diyalog ilerledikçe Akhilleus'un da yalancı olduğu sonucuna varılır. Diyalogda tartışılan bir diğer konu ise "bilerek mi yoksa bilmeden mi kötülük, adaletsizlik, haksızlık yapmanın daha iyi olduğu" konusudur. Burada Sokrates bilerek, isteyerek kötülük yapmanın daha iyi olduğunu savunur. Diyaloğun sonuna geldiğinizde bu durumdan Sokrates'ın da rahatsız olduğunu görürüz.
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011245 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Sokrates bu görüşe kendisi inanmasa da bilerek yalan söyleyenin , bilmeden yalan söyleyenden daha üstün olduğunu çünkü yalan söylemek için bir bilgi birikimine ihtiyaç olacağını söyler ve bu görüşü “sofistçe çürütme” tekniğiyle yapar. Burada sofistçe çürütmenin ne demek olduğu üzerinde durursak Aristotales “ Sofistçe Çürütme Üzerine” isimli kitabında bunu anlatır. Özetle Sofistlerin muhatabı çürütmek için başvurduğu araçlardan birinin çürütmenin uzunluğundan ileri geldiğini ,bir başka aracın da konuşmanın çabukluğu olduğunu , aynı önerme için birçok nedenin mevcut olduğu ya da önermenin hem olumlanması hem de yadsınması için nedenler bulunduğu sürece sorular değiştirilirse, bunun da çürütmeye yardımcı olacağını çünkü muhatap aynı zamanda ya birçok şeye ya da karşıt şeye dikkat etmek zorunda kalacağını söyler. Sokrates’in de bu tekniği ustalıkla uygulaması bu tekniği iyi bildiğini sofistlerin düşünme biçimlerini analiz edebildiğini gösteriyor. Aslında her ne kadar bunu onaylamasa da bilerek yalan söylemenin bilgi sayesinde olabileceğini de kendi bize çok açık şekilde gösteriyor.
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011245 okunma
Reklam
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Küçük Hippias,Platon İyi nedir ? Sokrates ve Küçük Hippias arasında geçen diyalog da İyilik kavramı üzerinde düşüncelerini anlatan metinin en güzel bölümü Sokratesin kendini başka biri gibi anlatıp kendi vereceği cevaplarını düşünüp onlara cevap araması ve gerçeğin özünü bulma çabası. Günümüz felsefesin de bile çok fazla sorulan sorulardan birinin iyiliğin ve iyi olanın ne olduğu sorusuna yaklaşım yapan Sokrates bir cevap bularak bitmese de büyükve önemli bir eser olduğunu düşünüyorum. İyi okumalar... -Furkan DOLGUN
Küçük Hippias
Küçük HippiasPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2011245 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.