Kur'an-ı Kerim'de Üç Temel Kaide

Mahmud Ebu Muaz

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Artık Kur'an-ı Kerim'in üzerinde gereği gibi düşünüp tefekkür etmemizin zamanı gelmedi mi? Tam 23 yıl boyunca ayet ayet inen bu kitaba inandığımızı söyleyip, yılın belirli zamanlarında okumakla inanmış oluyor muyuz gerçekten?
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم Müşrikler inanç ve yaşantıda Allah subhanehu ve teala’nın şeriâtinden yüz çevirmişlerdir. Günümüzde Müslüman olduklarını söyleyen yöneticiler, Allah subhanehu ve teala’nın hükümlerinden yüz çevirerek kendi beşeri hükümlerini tatbik etmektedirler. Din adamı olduklarını söyleyen kişiler
Sayfa 187 - Hüccet yayınları
Reklam
Teşri'de (Kanun Yapma) Şirk
Teşrîde bulunmak, yani insanların yaşamlarına dair şeriât belirlemek, yalnızca âlemlerin Rabbi olan Allah subhanehu ve teala’ya ait bir ilâhlık vasfıdır. Bu hakka ne bir şahıs, ne bir parti, ne bir meclis, ne bir kurul, ne de bir yönetici veya kral asla sahip olamaz. İnsanların yaratıcısı, onların tüm ihtiyaçlarını karşılayan, onları dünya nimetlerinden faydalandıran yalnızca Allah subhanehu ve teala olduğu gibi, onların nasıl yaşayacaklarını belirleyen, onlar için nelerin serbest nelerin yasak olduğunu belirleyen kanun koyan, teşrîde bulunan da yalnızca Allah subhanehu ve teala’dır.
Sayfa 99 - Hüccet yayınları
Kur’an-ı Kerim’de, gerek işlenen suçlara verilecek cezalar ile ilgili ve gerekse de çıkan ihtilafları çözüme kavuşturmak için daha birçok hüküm vardır. Şimdi size bir soru soralım: Günümüzdeki mahkemelerde insanların arasında çıkan anlaşmazlıklarda veya işlenen suçlarda neye göre hüküm verilir? Örneğin; Allah subhanehu ve teala mirasta, kadına erkeğin aldığının yarısını verin derken, evlilerden zina edenlere recm, bekârlardan zina edenlere ise sopa cezası verin derken, içki içene ceza uygulayın derken, hırsızlık edenin elini kesin derken, günümüz mahkemeleri bunlar ve bunlar gibi meselelerde nasıl hüküm verirler? Tabi ki Allah subhanehu ve teala’nın kanunları ile değil, kendi uydurdukları kanunlar ile ceza verirler. Hatta Allah subhanehu ve teala’nın suç dediği ve ceza uygulayın diye hüküm belirttiği birçok meseleyi suç dâhi görmezler. (İçki, kumar, faiz, zina vb.) İhtilaflı herhangi bir meselede hüküm verecek olan, isterse bir kişi isterse de bir kurum veya kuruluş olsun, Allah subhanehu ve teala’nın kitabı yerine, O’nun dışında farklı bir hüküm ile hükmederse, bu kişi veya kurum tâğut olmuş olur.
Hüccet yayınları
Teşri'de Bulunmak
Teşrîde bulunan kişi; kanun yapan, yasa çıkartan kişidir. Bu da Allah subhanehu ve teala’nın Kur’an-ı Kerim’de insanlar için uygun görüp beğendiği ve bu şekilde yaptığı yasaları olmasına rağmen, başka insanların veya meclislerin Kur’an yasaları yerine farklı yasalar yapmasıyla ortaya çıkar. Örneğin; Kur’an-ı Kerim’de Allah subhanehu ve teala içki içen kişi hakkında bir yasa koymuştur. Allah subhanehu ve teala tarafından yapılmış olan bu yasaya rağmen bir kişi veya meclis yeni bir yasa çıkartıp Allah subhanehu ve teala’nın yasasını değiştirdiğinde, bu kişi veya meclis Allah subhanehu ve teala’ya ait olan teşrî hakkını kendisinde görerek tâğut olmuş olur. Günümüzde bu olay şöyle meydana gelmektedir: İnsanlar tarafından bu işi yapmaları için seçimle vekiller tayin edilir, seçilmiş vekiller mecliste insanlar için uygun gördükleri yasaları oylama ile belirlerler. Bu kişi veya kuruluşlar Allah subhanehu ve teala’ya ait olan teşrî hakkını kendilerinde görerek kanun çıkardıklarından ötürü tâğutturlar. “Biz, bir âyetin hükmünü yürürlükten kaldırır veya onu unutturursak (ertelersek), mutlaka daha iyisini veya benzerini getiririz. Bilmez misin ki Allah her şeye kadirdir.” Bakara Suresi: 106. “Yoksa Allah’ın dinde izin vermediği bir şeyi onlara meşru kılan (teşrî yapan) ortakları mı vardır? Eğer kesin yargı bulunmayacak olsaydı aralarında hemen hükmedilirdi. Doğrusu zalimlere can yakıcı azap vardır.” Şura Suresi: 21.
Sayfa 190 - Hüccet yayınları
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.