Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'an'ı Anlamak

İsmail Yakıt

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kadın hakkında pek çok uydurma hadis vardır. ... Kadınların akılları şehvetlerindendir. ... Allah'tan başkasına secde etmek caiz olsaydı, kadınların kocalarına secde etmelerini emrederdim. .... Akla, mantığa ve Kur'an'a ters düşen bu nevi sözlerin hiç birisi Hz. Peygamber'e isnat edilemez. Kadını köle ve cariye olarak kullanmaya alışmış, tarih boyunca haklarını gasp eden,onları hakir gören müşrik Arap zihniyetinin, İslâmiyet'ten sonra da bu tutumlarını devam ettirmek için Hz. Peygamber adına uydurdukları sözlerdir.
Sayfa 145 - Ötüken Neşriyat
Kur'an, ahlaki ilkelere bağlı kalmak kaydıyla her iki cinsin dayanışma ve yardımlaşma içinde olmasını isterken... Kadın maalesef günümüzde sadece bu yönüyle değil aynı zamanda erkeklerle beraber dini görevlerini yapmaktan da soyutlanmıştır. Mesela Hz. Peygamber zamanında kadınlar cenaze, Cuma ve bayram namazlarına iştirak ederlerdi. Hatta bayram namazlarına ailece katılırlardı. Hz. Peygamber zamanında aynı çatı altında ve aynı mekânda erkeklerle beraber namaz kılar ve Hz. Peygamber'e cemaat olurlardı. ... Kadınla erkeğin tokalaşması bile dini yasaklar arasında yer aldı. Halbuki Hz. Peygamber, yabancı bir hanımın elinden tutmuş ve onu istediği yere kadar götürmüş ve elini bırakmamıştır.
Sayfa 172 - Ötüken Neşriyat
Reklam
"Başörtüsü" hakkında ne düşünüyorum?
"Hımar " kelimesi masa örtüsünden tutun da omuza alınan şal türü örtü ve hatta başa konan örtüye varana kadar geniş bir anlama sahiptir. Burada ise başörtü diye tercüme edilebileceği gibi, omuza alınan örtü diye de tercüme edilebilir. Zaten Arap kıyafet geleneğinde erkek kadın herkesin iklim şartları gereği, başları örtülüdür. Şubat ayında bile 35 derece sıcakta açık başla gezmek mümkün değildir. Dolayısıyla "hımar" kelimesi başörtü olarak tercüme edilse bile, bunun İslam'la gelen bir kıyafet şekli olmadığı anlaşılır. İslamiyet'ten önce de bu tür örtü mevcuttu. Arap kadınlarının başında tıpkı erkeklerin de olduğu gibi şöyle veya böyle bir örtü mevcuttu. Zaten ayette başın örtüleceği hususunda hiçbir emir yoktur. İster BAŞTA isterse OMUZDA olsun mevcut olan bu örtüyle açıkta kalan gerdanlık örtülecektir."Yakalarının üzerine salsınlar" dan kasıt, bu örtünün uçlarıyla açık elbise yakalarını yani göğüs bölgesini kapatsınlar demektir. Önemli olan burada kadının cinselliğini öne çıkaran göğüs bölgesinin örtülmesidir.
Bir neticeye varmak gerekirse Adem, bütün insanların ilk biyolojik babası değil insan neslinin ilk peygamberidir.
Sayfa 88 - Ötüken Neşriyat
Hz. Adem hakkında yanlış inançlar ve efsaneler oldukça çoktur. Özellikle Allah’ın yeryüzüne toprak almak için sırasıyla Cebrail, Mikail ve İsrafil adındaki büyük melekleri gönderdiği ve onların istenen toprağı getiremeyip sonra ölüm meleğini gönderdiği, onun her çeşit topraktan birer avuç getirdiği ve Allah’ın bu toprakları çamur yaparak 80 yıl şekilsiz bıraktığı, güneşte kuruttuğu ve sonra şekil vererek 120 yıl daha ruhsuz bırakarak bilahare ruh verdiği ve böylece canlanıp ilk insanın meydana geldiği ve adının Adem olduğu, eşi Havva’nın onun kaburga kemiğinden yaratıldığı, Cennet’te zina ettikleri, yılan hikayesi, bir başka gezegenden yeryüzüne düştükleri, Adem’in Serendib adasına, Havva’nın Hicaz’a düştüğü vs. hususundaki söylentilerin İslami hiçbir mesnedi yoktur. Bu hususta bu rivayetleri haklı çıkaracak ne bir ayet ne de sahih bir hadis mevcuttur. Bu rivayet ve efsanelerin kaynağını Yahudi, Süryani ve diğer Hıristiyan menşeli kaynaklar oluşturmaktadır. Muharref ( tahrif edilmiş ) Tevrat’ın hilkat bahsinin Yahudi ve Süryaniler tarafından yapılmış yorumları zamanla İslam toplumuna girmiş ve yapılan tefsir ve kısas-ı enbiya ile ilgili kitaplarda yer alan ‘İsrailiyat’ denilen menkıbeleri vücuda getirmiştir.
Sayfa 68 - Ötüken Neşriyat
Nitekim Hz. Peygamber (sav) zamanında kadınlara hakimlik ve denetleme görevi verilmiştir. Şifa binti Abdillah ile Semra binti Nuheyk isimli iki kadın sahabiye, Hz. Peygamber, pazarlarda ortaya çıkan ticari anlaşmazlıklarla ilgili davalara bakmaları ve onları pazarlarda fiyat ve kalite kontrolü yapmaları konusunda görevlendirmiştir.
Sayfa 153 - Ötüken Neşriyat
Reklam
İslam'da özellikle Kur'an'da 'dini nikâh' veya 'din dışı nikâh' diye bir şey olmadığı gibi imam nikâhı, papaz nikâhı diye nikâh da yoktur. Kur'an'da nikâh bir tanedir. Sorumluluk topluma ait olduğundan tescil zorunluluğu vardır. Yani nikâhın resmi olması şarttır.
Sayfa 157 - Ötüken Neşriyat
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.