Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kur'an'ı Anlamak

İsmail Yakıt

Kur'an'ı Anlamak Gönderileri

Kur'an'ı Anlamak kitaplarını, Kur'an'ı Anlamak sözleri ve alıntılarını, Kur'an'ı Anlamak yazarlarını, Kur'an'ı Anlamak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hz. Âdem ilk insan mı?
Bu konudaki yanılgıların bir sebebi Kur'an'da "Beni Âdem" tamlamasının kullanılmasıdır. Buradan Âdem'in insanlığın ilk babası olduğu sonucuna varılmıştır. Halbuki Kur'an'da yine aynı tabirle "Beni İsrâil" ifadesi de sıkça yer alır. Buna rağmen o kavim tamamen neseb itibariyle İsrail (Hz. Yakup)'un oğulları değildir. Arapça'da "Beni" tabiri onu takip eden, onun sünnetinde olan için kullanılır. Keza Kur'an'da müslümanlara hitaben Hz. İbrahim için "Babanız İbrahim" (Ebîkum İbrahim) tabiri kullanılmaktadır (Hac, 22/78). Buradan Hz. İbrahim'in bütün müslümanların biyolojik babası olduğu anlamı çıkarılmamaktadır. Baba tabiri de önder, lider vs. anlamındadır.
Sayfa 70 - Ötüken yayınlarıKitabı okudu
"... Bununla beraber ilmî ve felsefî düşünce ve yoruma açık ayetlerin sayısı oldukça fazladır. Böyle ayetler, Kur'an'ın asıl hedefi olan mutluluk ve hidayet için kişinin düşünüp araştırması kendini ve kâinatı tanıması ve onları yöneten kanunları bulması, Tanrı'nın yaratma ve ilminin sonsuzluğunu anlaması gerektiğini vurgulamaktadır. Şu halde Kur'an genel hatlarında insanın insanlığı ile bildiği arasında bir irtibatın kurulması gerektiğini belirtmektedir."
Sayfa 48
Reklam
"Başörtüsü" hakkında ne düşünüyorum?
"Hımar " kelimesi masa örtüsünden tutun da omuza alınan şal türü örtü ve hatta başa konan örtüye varana kadar geniş bir anlama sahiptir. Burada ise başörtü diye tercüme edilebileceği gibi, omuza alınan örtü diye de tercüme edilebilir. Zaten Arap kıyafet geleneğinde erkek kadın herkesin iklim şartları gereği, başları örtülüdür. Şubat ayında bile 35 derece sıcakta açık başla gezmek mümkün değildir. Dolayısıyla "hımar" kelimesi başörtü olarak tercüme edilse bile, bunun İslam'la gelen bir kıyafet şekli olmadığı anlaşılır. İslamiyet'ten önce de bu tür örtü mevcuttu. Arap kadınlarının başında tıpkı erkeklerin de olduğu gibi şöyle veya böyle bir örtü mevcuttu. Zaten ayette başın örtüleceği hususunda hiçbir emir yoktur. İster BAŞTA isterse OMUZDA olsun mevcut olan bu örtüyle açıkta kalan gerdanlık örtülecektir."Yakalarının üzerine salsınlar" dan kasıt, bu örtünün uçlarıyla açık elbise yakalarını yani göğüs bölgesini kapatsınlar demektir. Önemli olan burada kadının cinselliğini öne çıkaran göğüs bölgesinin örtülmesidir.
Nitekim Hz. Peygamber (sav) zamanında kadınlara hakimlik ve denetleme görevi verilmiştir. Şifa binti Abdillah ile Semra binti Nuheyk isimli iki kadın sahabiye, Hz. Peygamber, pazarlarda ortaya çıkan ticari anlaşmazlıklarla ilgili davalara bakmaları ve onları pazarlarda fiyat ve kalite kontrolü yapmaları konusunda görevlendirmiştir.
Sayfa 153 - Ötüken Neşriyat
224 syf.
9/10 puan verdi
Kur’an’ı Anlamak, ilahiyatçı Prof. Dr. İsmail Yakıt’ın 2003 yılında neşrettiği bir kitabı. Kitabın temel felsefesi İslami olanla Arap örfünden olanların iç içe geçmişliği üzerine. Yakıt, İslam’da devletten, kadın haklarına, fikir özgürlüğünden ilk insana kadar farklı konularda tabiri caizse tabuları yıkıyor. Din eğitimi almamış, ortalama bir
Kur'an'ı Anlamak
Kur'an'ı Anlamakİsmail Yakıt · Ötüken Neşriyat · 200576 okunma
Kadın hakkında pek çok uydurma hadis vardır. ... Kadınların akılları şehvetlerindendir. ... Allah'tan başkasına secde etmek caiz olsaydı, kadınların kocalarına secde etmelerini emrederdim. .... Akla, mantığa ve Kur'an'a ters düşen bu nevi sözlerin hiç birisi Hz. Peygamber'e isnat edilemez. Kadını köle ve cariye olarak kullanmaya alışmış, tarih boyunca haklarını gasp eden,onları hakir gören müşrik Arap zihniyetinin, İslâmiyet'ten sonra da bu tutumlarını devam ettirmek için Hz. Peygamber adına uydurdukları sözlerdir.
Sayfa 145 - Ötüken Neşriyat
Reklam
De ki, Hak Rabbindendir. Dileyen inansın, dileyen inkâr etsin. - Kehf 18/29 Biz insana doğru yolu gösterdik; ister şükreder, ister küfreder. - İnsan 76/3 Burada anlatılmak istenen; biz, insana hangi yolun doğru olduğunu gösterdik; insan araştırır, inceler, düşünür, sonuçta dilerse benimser ve kabul eder, dilerse inkâr da eder. Yani, Kur'an'a göre inanma hürriyetine sahip olduğu gibi inanmama hürriyetine de sahiptir.
Sayfa 105 - Ötüken Neşriyat
İslam'da özellikle Kur'an'da 'dini nikâh' veya 'din dışı nikâh' diye bir şey olmadığı gibi imam nikâhı, papaz nikâhı diye nikâh da yoktur. Kur'an'da nikâh bir tanedir. Sorumluluk topluma ait olduğundan tescil zorunluluğu vardır. Yani nikâhın resmi olması şarttır.
Sayfa 157 - Ötüken Neşriyat
49 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.