Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Küresel Vicdan

Mehmet Altan

Küresel Vicdan Gönderileri

Küresel Vicdan kitaplarını, Küresel Vicdan sözleri ve alıntılarını, Küresel Vicdan yazarlarını, Küresel Vicdan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Küreselleşmeyi dikkate alırsak, dünyanın trend olarak, bir "empati uygarlığına" doğru gittiğini söyleyebiliriz. Yine de çalışanla çalıştıran arasındaki fark henüz nihai olarak ortadan kalkmış değildir. Bu fark ancak yeryüzünde yaşayan 7 milyar insanın ihtiyaçları rahatlıkla karşılandığında, hatta ihtiyaçlarının üzerinde bir üretim olduğunda ortadan kalkabilir. Hızlı adımlarla bu yeni çağa doğru adım attığımızı, insanlık tarihinin yeni bir döneminin inşa olduğunu, bu değişimi sağlayan unsurun ise teknoloji olduğunu belirtmek gerekir.
Oysa bizim hayata bakışımız 24 saatten ibaret ve bu yüzden de büyük resmi gözden kaçırıyoruz. Dikkat edilmesi gerekir ki bilim adamları bunun tam tersi şekilde hareket ederler. Çünkü onlar anı değil, trendi okurlar.
Reklam
Sanayi sonrası toplumun kavramları henüz oluşmadı. Bir önceki dönem, temellerinden sarsılarak yıkılıyor, ama biz gelmekte olanı, yıkılmakta olanın kavramlarıyla anlamaya çalışıyoruz. Değişim ve bilim algısı olmayanlar Araf'ta kalıyor ve bu değişimden ürküyorlar. Gerçekten de insanlık, değişimleri okuyamadığı için ürker ve kötümser öngörülerde bulunur. İktisat alanındaki Roma Ekolü bu duruma örnek verilebilir.
Sanayi sonrası dönemin davranış ve yaşam kurallarında ikili yapılanma var. Küreselleşme dolayısıyla ülkelerin sınırları aşılırken, yeryüzü hızla bir standartlaşmaya doğru ilerliyor. Gerçekten de bütün yerküreyi küçük bir köy haline getirmek için standartlaşma çok önemli.
İşçilerin yerini robotların almaya başlaması ve bilgisayarlaşmanın üretim süreçlerine büyük bir hız getirmesiyle, hem ekonominin içindeki sanayi payı azalıyor hem de üretim artıyor.
Görüyoruz ki sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş sonrasında, bilgi arttıkça zenginlik de artıyor.
Reklam
Sosyal değişim teorilerini incelediğimizde, sosyal yapının da buna bağlı olarak değiştiğini gözlemliyoruz. Çünkü söz konusu ekonomik dönüşümler, zihniyetin de ciddi bir şekilde değişmesine sebep oluyor.
Teknolojinin sergilediği olağanüstü gelişim, niteliksel değişim bu dönüşümde birinci plandaki belirleyici oldu. Bu durum üretim konusundaki anlayışı da değiştirdi ve kol gücüyle yapılan üretimin yerini beyinsel üretim aldı. Bunun sebebi, söz konusu dönüşümle birlikte, beyinsel üretimin daha fazla kar getirmesiydi. Böylece dün için daha etkili olan buhar makinesi, bugün yerini bilgisayarlara bıraktı.
Bugün artık bilgi toplumunda yaşıyoruz ve istihdamın %80`inini hizmet sektörü oluşturuyor. İstihdam büyük oranda ağır sanayiden, fabrikalardan uzaklaştı ve bilgisayar programcılığı, sağlık, bakım, eğitim, turizm gibi iş alanları önem kazandı.
Bir toplumun değişip değişmediğini en iyi gösteren şey, o toplumun istihdam yapısıdır. Bu bakımdan toplumun çalışan nüfusunun nerelerde istihdam edildiği büyük önem kazanır.
48 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.