Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kurtuluş Savaşı Tarihi

Celal Erikan

Kurtuluş Savaşı Tarihi Gönderileri

Kurtuluş Savaşı Tarihi kitaplarını, Kurtuluş Savaşı Tarihi sözleri ve alıntılarını, Kurtuluş Savaşı Tarihi yazarlarını, Kurtuluş Savaşı Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hiçbir şeyi olmayanlara boyunduruk zor vurulur. Bunun için değil midir ki krallar, uyruklarının giyisilere ve gereksiz süslere bezenmesini isterler. (J. J. Rousseau)
446 syf.
7/10 puan verdi
Kurtuluş Savaşına bir askerin bakışı.
Celal Erikan'ın Kurtuluş Savaşı Tarihi kitabı, Kurtuluş Savaşı'nın öncesi, hazırlık dönemi ve savaşın kendisini detaylı bir biçimde inceleyen bir kitaptır. Celal Erikan'ın kendisinin de bir asker olması sebebiyle bu kitapta yapılan savaşlar rakamlar vererek ve birliklerin hareketleri anlatılarak yani son derece detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Bir askerin ve harp tarihçisinin savaşları anlatış biçiminin farkı bu kitapta göze çarpıyor. Bazı bölümleri normal okuyucu için biraz fazla detaylı gibi gözükse de bu kitap Kurtuluş Savaşı dönemine ilgi duyan herkes için bir başvuru kaynağı konumundadır.
Kurtuluş Savaşı Tarihi
Kurtuluş Savaşı TarihiCelal Erikan · Türkiye İş Bankası Yayınları · 200843 okunma
Reklam
5/10 puan verdi
Yaklaşık 2 aydır Milli Mücadele ve Erken Cumhuriyet dönemini idrak etmek için okumalar yapmaya çalışıyorum. Bu okumaları belgesel ve dizilerle de destekledim. Akademik okumalara alışkın ve tarihle ilgili olmama rağmen bu dönem ben de tam olarak oturmuyordu yani bilgilerimi akademik düzeyde detaylandırmak, yüzeysel seviyeden kurtarmak istiyordum.
Kurtuluş Savaşı Tarihi
Kurtuluş Savaşı TarihiCelal Erikan · Türkiye İş Bankası Yayınları · 200843 okunma
Zorla halktan para toplamak, gönüllü yazmak, ülke içinde devşirme görevlileri gezdirmek, olur olmaz suçlardan ya da isteklerine boyun eğmemelerinden ötürü yurttaşları, ölüme varan derecede cezalandırmak gibi davranışlar, batıdaki Kuva-yı Milliye müfrezelerinin hemen hemen ortak davranışlarıydı. Çerkes Ethem örneğinde de olduğu gibi, şımarıklık yüzünden askeri makamlara insan ve cephane raporları vermez ve devletin mahalli ve mülki idare amirlerini yerlerinden uzaklaştırır bir azgınlığa varanları oldu.
Sayfa 143 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Türk önderlerinin karşıdevrimi bastırmak için harcadıkları çabaların dış düşmanı yenmek için harcadıklarından daha az olmadığını iddia etmekte mübalağa yoktur.
Sayfa 137 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Tanıtma ve haberleşme araçlarının yok denecek derecedeki azlığı, ağa ve eşrafın olumsuz suskunluğu yüzünden Sevr barışının ölüm demek olduğu, Türk halkının çoğunca kısa sürede anlaşılmadı. Bu, 1920 yılının sonuna kadar sürdü denebilir. Hatta Türk son zaferinin kazanılmasına kadar anlamayanlar oldu.
Sayfa 136 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Reklam
Misak-ı Milli’nin kabulü, İstanbul’un işgaline; Anadolu’nun direnmesi, Batı Anadolu’nun işgaline yol açmış ve bütün bunlar Ankara- İstanbul anlaşmazlığından ve İstanbul hükümetinin zayıf tutumundan ileri gelmişti.
Sayfa 134 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Kuva-yı Milliye Üzerine Düşünceler
Kuva-yı Milliye'ye karşıt olma görüşünü başlıca Kâzım Karabekir Paşa temsil ediyor ve Kuva-yı Milliye'nin zararlı olduğunu söylüyordu.Karabekir Paşa,hatıralarında Heyet-i Temsiliye Ankara'ya gittikten sonra Batı Cephesi birliklerinin Kuva-yı Milliye'ye dönüştürüldüğünü,bunu överek kendisine de önerdikleri halde buna uymadığını yazacaktır Mustafa Kemal'in 29 Mayıs 1919'da halk kuvvetlerinin örgütlenmesi ve bunlarla çeşitli kökenlerden gelecek işgaller karşısında nasıl savaşılacağı yolunda verdiği talimat üzerine"Örgütlemeye çoktan başlandı.İhtiyaç,aylarca önce görülmüştü"derken bir çelişkiye düştüğü sanılırsa da temelde böyle değildir.Çünkü kendisi 3 Mayıs 1919'da Erzurum'da göreve başladığına göre ihtiyacın ilk tespiti,kendisi tarafından olmamıştır.Aylarca önce ordu komutanı olarak oradaki en yüksek otorite,Yakup Şevki Paşa idi.Onun da 1914 sınırları öterinde şûralar ve milis kuvvetleri kurduğu biliniyorsa da,sınırların berisinde aynı çeşitten eylemlerine rastlamıyoruz. Bununla birlikte Kâzım Karabekir'in Kuva-yı Milliye'ye karşıtlığının içten olmadığı,Ermenilere karşı yaptığı taarruzda aşıret süvari birliklerini kullanmasıyla anlaşılır.Biz asıp nedeni Mustafa Kemal'e karşı oluşunda bulmaktayız.
Mustafa Kemal’in kendisini görmeye gelen Havza ileri gelenlerine söyledikleri
“Hiçbir zaman tutsak olmayacağız. Ülkeyi kurtaracağız. Bizi öldürmek değil, diri diri gömmek istiyorlar. Son bir silkinme bizi, belki kurtarabilir. Zaten başka türlü de yaşama olanağı yoktur..”
Sayfa 57 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı yarım bıraktı
Mondros Mütarekesi’nin kaypak ve ağır koşullarını kabul etmeyerek savaşı sürdürme yolundaki Mustafa Kemal’in düşüncesine katılmak gerekir. Onun dediği gibi, ne yitirsek Mondros’ta yitirmeye razı olduğumuzdan fazla olmazdı.
Sayfa 18 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı yarım bıraktı
213 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.