Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı

Halil İnalcık

Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı Sözleri ve Alıntıları

Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı sözleri ve alıntılarını, Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı kitap alıntılarını, Kuruluş ve İmparatorluk Sürecinde Osmanlı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Bin cihana değişmem şu öksüz Türklüğümü!”
Türkmenler, İran Şahı İsmail’i kendilerinin gerçek pîr ve hükümdarları saydılar. Osmanlı sarayı onlara devlet düşmanı olarak bakmaya başladı.
Sayfa 71 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Türk'ün bir zaafıdır, biraz barış ve refah gelince, kendimizi rahat hisseder, her şeyi unuturuz.
Sayfa 126 - Timaş yayınlarıKitabı okudu
Yusuf Has Hacib,hükümdar ve kanun kavramlarını şu formülde ( adalet dairesi) özetlemiştir : " Ülkeyi elde tutmak için, çok asker ve ordu lazımdır, askerini beslemek için de çok mal ve servete ihtiyaç vardır, bu malı elde etmek için,halkın zengin olması gerektir. Halkın zengin olması için de doğru kanunlar konulmalıdır. Bunlardan biri ihmal edilirse dördü de kalır. Dördü birden ihmal edilirse beylik çözülmeye yüz tutar".
Sayfa 37
Nasıl ki, bir insan kişiliği, sonraki aşamalarında ne kadar değişse yine de çocukluk, gençlik çağındaki eğitim, deneyimler, alışkanlıklarından kurtulamaz; toplumlar da tarihlerinden kopup sıyrılamaz. Tarih, toplumun geçmiş hayatıdır ve onun hâlini ve geleceğini belirleyen en güçlü faktördür. Toplumun bugünkü koşullarını, sorunlarını anlamak için mutlaka geçmişe bakmak zorundayız. Bugünün yorumunu yapmak, tarihe bakmakla mümkündür. Kökten değişmeler sonunda bile, neyin değiştiğini anlamak için geçmişe bakmalıyız. Aksi hâlde, atacağımız adımlarda yanılgılara düşebiliriz.
Sayfa 129 - Timaş Yayınları
Reklam
Bugünkü Türkiye'yi anlamak için Meşrutiyet dönemini anlamak şarttır.
Sayfa 119Kitabı okudu
1. Batılılaşma, milli kültürü gözardı etmektedir. Batı’ dan “kültür” değil, ilim ve teknoloji alınmalıdır. Batı’yı taklit gelişmeyi engeller, soysuzlaştırır. 2. Milli kültür; milleti yapan, birleştiren temel değişmez esastır. Türk-İslam Sentezi’nin milliyetçiliği, kültür milliyetçiliğidir; ırkçı ve ayırıcı değildir. ......
Sayfa 136Kitabı okudu
Anlamı kesin sınırlarıyla belli bir ifade içinde aktarılmamış bir fikir yorumlanamaz. Sözcük, bir toplumda herkesin aynı içerik ve anlam verdiği bir sembol, sosyolojik bir olgudur. Kelime, toplumda herkeste aynı düşünceyi çağrıştırdığı takdirde, ancak o zaman, bir iletişim aracı niteliğini kazanır.
Sayfa 235 - Timaş Yayınları
Ticaret ve Ceza mahkemeleri, şer'i mahkemeler ile ile yan yana işleyen laik mahkemelerdi.
262 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.