Kutadgubilig Türkcenin Felsefe-Bilim Sözlüğü

Ş. Teoman Duralı

Kutadgubilig Türkcenin Felsefe-Bilim Sözlüğü Sözleri ve Alıntıları

Kutadgubilig Türkcenin Felsefe-Bilim Sözlüğü sözleri ve alıntılarını, Kutadgubilig Türkcenin Felsefe-Bilim Sözlüğü kitap alıntılarını, Kutadgubilig Türkcenin Felsefe-Bilim Sözlüğü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aklın süsü dil, dilin süsü söz;Kişinin süsü yüz, yüzün süsü de göz -Balasagunlu Yusuf Has Hacip
Reklam
Dinsiz diye birini idam edemezsiniz, Şeriat gelsin!
Eflâtun'un Tanrıcı dünyagörüşü her çeşit itiraza ve eleştiriye kaplıdır. Bunun açık örneğini "Kanunlar'ın Onuncu kitabında görüyoruz: "Tanrıtanımazların birsürü çeşidi vardır. Değişik kisvelerde karşımıza çıkarlar. Ama kanun koyucu bunların hepsini de aynı kefeye koymalıdır. Kâfirin hakkettiği cezâ, idamdır. Onu bir, belki de, iki kere idam etmek bile yetmez. Küfür, tanrıtanımazlıktan da ibâret değildir. Bir defa meydana getirdikten sonra, ilahî varlığın, varolanlarına karşı kayıtsız kaldığı görüşü dahî aynı şiddette şerdir ve cezâya müstahaktır... ."-908/e.
Arap yazısının imlâsı dahî Türkçeye uygun düşmemiştir. Gerek bu kusurlu düzensiz gelişigüzel yazılış gerek Arap harflerinin dilimize uymaması Türkçe yüzyıllarca yarısı yazılıp yarısı yazılmayan, yazılan kesimleri ile de tam anlamı ile seçik olmayan bir dil halinde bırakmıştır. Türkçe'nin bu yüzden tarihi gelişmesi izlenirken de önemli güçlüklerle
“Her dil, bir yaşam tarzını, insan kavrayışını, dünyagörüşünü taşıyıp aktardığına göre, onun ölümü, özgün, kendine has bir anlayışın, bir zihniyetin de ortadan kalkması, dolayısıyla insanlığın fakirleşmesi demektir.”
Sayfa 24
Türkçe, hem konuşma hem de yazı dili olarak incelikli, anlatım gücü yüksek bir bildirişme aracı şeklinde temayüz ermiştir. Bu özellik, tarihte az sayıdaki dile nasîb olmuş bir imtiyâzdır. Uğradığımız dil yıkımında yitirilen bu üstünlüğü yeniden ele geçirebilmek amacıyla Türkçe'nin enine, boyuna, derinliğine bakıma alınıp onarılması zorunludur. Tarihte ,devrimin yarar sağladığı tedavi ettiği görülmemiştir. Başta dil gelmek üzere köklü sunî müdâhalelerle, süreçlere mecra değiştirmek beklenmedik, istenmeyen doğumlara dahi yol açabilir.
Reklam
“Üretme etkinliği kadar başka ne, insanca yaşamayı belirleyebilir ki?”
Sayfa 61
Müslümanlığa özgü ilahiyata işaret eden kelam ile Kuran ve kutsal hadislerin yüzeydeki anlamını aşarak mecaz anlamlarına ulaşma çabası içinde olan tasavvuf, bilim olmaktan ziyade ilim ve irfan disiplinlerine aittir.
halbuki aşk başka nolsundu hayatın mazereti
Aşk, irâdeye dayanır. Ama, tutku, yerine göre de çile, olağan insan iradesini örtebilir. 'Aşkın'dır. 'Beşer'den farklı olarak 'insan'ın 'aşkınlığ'ına uygun düşen tek duyuş, biricik duygu durumu 'aşk'tır. Bundan dolayı, tasavvuf, şiir, musîkî, davâ uğruna mücadele ve icabında canını feda etme çeşidinden bütün üstün insan verimleri aşktan esinlenerek ortaya koyulmuştur.
Devrimler, ya Türkiyedeki gibi, dış kaynaklıdır -medeniyet başkalaşması: İslâmdan Çağdaş İngiliz-Yahudî meddeniyetine- ya da Fransada 1789 İhtilâlikebîrde olduğu üzre, özkaynaktan yararlanılarak yapılırlar .
61 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.